Omesia Mi Wyje przy 50tce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!! Posiadam Omesie A 2.0 full 1987r. mam problem: przy prędkości ok 50km/h strasznie mi wyje z tyłu, przy ruszaniu odgłos jest taki jak w ruszającej ciężarówce , podczas hamowania silnikiem tez słychać, natomiat przy predkości ok 100km/h całkowice cichnie ( na luzie przy każdej prędkości też ), przy większych prędkościach jest znikome. Jest jeszcze jedna sprawa nieraz przy ruszaniu strasznie szarpie i coś wali z tyłu ale to hyba winna sprzęgła?? ( i pedał sprzęgła ciężko hodzi )
Prosze o odpowiedź.
Pozdrówka dla wsztskich Omegomaniaków ))

wiele problemow na raz.
to moze byc:
1. tylny most
2. poduszki belki tylnej

robert

Witam,

Miałem coś takiego kiedyś, też w A. Sprawdź wał - krzyżak(i) oraz podporę.

Pozdrawiam,
Jacek

Wyje przy 50 - No to witam w klubie-hehe.Mnie akurat czeka wymiana mostu,ale juz mam zamówiony i niedługo będzie w Polsce

Cytat:
2004-09-19 22:01:25, SEBA-OMEGA pisze:
Wyje przy 50 - No to witam w klubie-hehe.Mnie akurat czeka wymiana mostu,ale juz mam zamówiony i niedługo będzie w Polsce

no co ty seba - przecież pisałeś niedawno, że palenie gumy ZAPOBIEGA uszkodzeniom mostów

Dzięki za Porady ale powiedzcie gdzie mógłbym dostać takie części hmm za noormalną cenę bo Po Necie niezabardzo jest co szukać ( mam nadzieje że to podpora lub krzyżak bo MOST to już jak czytałem na forum większy wydatek ok 700 )
A i zapomniałem dodać ze przy ruszaniu szczególnie jak się siedzi ztyłu to czuć lekkie drżenie podłogi i przy tym charakterystyczny dźwięk ruszającej ciężarówki, autobusu.

na 100% most do wymiany. Na pocieszenie dodam, ze wymiana jest dosc szybka.

Cytat:
2004-09-20 00:48:16, dARTi pisze:
no co ty seba - przecież pisałeś niedawno, że palenie gumy ZAPOBIEGA uszkodzeniom mostów

Hehe dosłownie to napisałem coś takiego ,że trzeba umiejętnie "smażyć" zeby nie zajeździć ,ale mosty padają nie tylko z palenia.Mi akurat jęczał sobie cichutko od pół roku,po ostatnim DRIVERS SHOW było jeszcze OK,ale jak poleciałem tydzień temu w trase robiąc w sumie około 600km,to go chyba dobiło i zaczął się głośniej odzywać.Jak na swoje lata i moją ciężką nogę to i tak długo przeżył Zresztą tak jak pisałem będe niedługo miał "nowy"(koszt 400PLN ) ale i tak mam zamiar ten dobić.A z wymianą to tak jak pisze STAPOZ zejdzie mi z 1h do 1,5h.

mam taka sama ome jak Ty i mi tez padl raz most ale to bylo ewidentnie od palenia kapci...i tojeszczena automacie gdziena most szly najwiekszeprzeciazenia HEH

do rzeczy, most 400zl - robota 100-150
p.s. mi wzieli 150 bo musieli bawic siegumowka - nic dziwnego jak tylelat sroby nie ruszane.

Cytat:
2004-09-20 16:32:46, SEBA-OMEGA pisze:
Hehe dosłownie to napisałem coś takiego ,że trzeba umiejętnie "smażyć" zeby nie zajeździć ,ale mosty padają nie tylko z palenia.Mi akurat jęczał sobie cichutko od pół roku,po ostatnim DRIVERS SHOW było jeszcze OK,ale jak poleciałem tydzień temu w trase robiąc w sumie około 600km,to go chyba dobiło i zaczął się głośniej odzywać.Jak na swoje lata i moją ciężką nogę to i tak długo przeżył Zresztą tak jak pisałem będe niedługo miał "nowy"(koszt 400PLN ) ale i tak mam zamiar ten dobić.A z wymianą to tak jak pisze STAPOZ zejdzie mi z 1h do 1,5h.

No I panowie & panie pora na sprostowanie.Po dokładnych oględzinach okazało się że most jest OK.Rzeczami które narobiły tyle zamieszania i hałasu wewnątrz auta były łożyska tylnych piast.W zeszłym tygodniu wymieniłem lewą stronę a dzisiaj przyszła pora na prawą.Po wymianie nastąpiła jazda próbna.No i mówie wam cisza jak makiem zasiał Nareszcie słychać tylko basowy pomruk tylnego tłumika.
I'm happy

Po ile lozyska?

W Inter Carsie 130zł/szt. SKF

mam to samo i szukam pomalu most,krzyzaki wykluczam bo one powodowalyby lekkie wibracje (mrowki w dupi..)jak ja to okreslam.

ja wymienilem wczoraj olej w gruszce i dalej wyje wiec to chyba napewno lozyska

Cytat:
2004-11-13 13:56:41, disel pisze:

Dobre Disel,

tylko ci jedno ma do drugiego?

Cytat:
2004-11-13 13:56:41, disel pisze:

Łożyska to napewno,ale może te w moście a nie na piastach .No chyba że wyją już satelity i koło talerzowe.
Łatwo to sprawdzić.Rozpędź auto do 60-70 km/h ,zrzuc na luz i zacznij kręcić kierownicą w prawo i lewo.Jak łożyska w tylnych kołach są stargane to zaczną głośniej jęczeć przy zwiekszonym nacisku.Ja tak sprawdzałem u siebie

Cytat:
2004-11-13 16:24:48, PiotrS pisze:
Dobre Disel, tylko ci jedno ma do drugiego?

bo do konca nie wiedzialem co wyło i moim zdaniem wymiana oleju (przy zalozeniu ze most wyje) powinna cos zmienic, ale nie bylo roznicy wiec to chyba lozyska na piastach ... tak mysle ..jezeli sie myle to mnie popraw

Disel nie ma znaczenia czy wymienisz olej. Jak most jest be to nic nie pomoże (no chyba ze banany lub trociny, ale to znany komisowy spsób).

Cytat:
2004-11-13 22:40:41, PiotrS pisze:
Disel nie ma znaczenia czy wymienisz olej. Jak most jest be to nic nie pomoże (no chyba ze banany lub trociny, ale to znany komisowy spsób).

slyszalem z wielu zrodel ze wymiana oleju w moscie pomaga na bardzo krotki czas ,ale jednak pomaga wiec pomyslalem ze moze to byc sposob na upewnienie sie co do lokalizacji usterki..
ale to wstystko nic narazie bedzie wylo mam powazniejszy problem