Spalanie a odpalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Chciałem zapytać o ile zwiększa sie spalanie gazu jesli odpalam auto (gażnik z kompem) po nocy od razu na gazie.
Pytam bo wzrosło mi spalanie z 10 l na 15 przy takim odpalaniu ostatnio, gdzie jest już w sumie zimno.
I nie wiem czy to przez to nie wzrosło tak drastycznie spalanie.
Jak odpalałem go po nocy to dawał z rury takie kłeby dymu białego że nic za mna nie było widać i dośc mocno to śmierdziało(dopiero po rozgrzaniu było normalnie).

Jestem w tych sprawach lajkonikiem więc pytam skąd to sie bierze?

Ja czy chce czy nie chce musze odpalac na benie (teoretycznie da sie na gazie, ale w praktyce tego sie nie stosuje) a co do spalanie to faktycznie gdy jest zimno to przejezdzam na tej benie ze 100m bo gdy przerzucam odrazu po odpaleniu na gaz silnik jest slaby i faktycznie o ten litr gazu maszyna wiecej wezmie no ale beny na zimnym motrorze tez wiecej bierze tylko nie odczuwa sie tego tak przy rozpedzaniu maszyny.

moze mi ktoś wytłumaczyc dlaczego powino sie odpalać na benzynie kiedys czytalem ze reduktor powninien rozgrzac sie do jakichś 20 - 30 stopni, dopiero wtedy nic mu nie zaszkodzi. Ale jesli instalacja sama przełącza sie po przekroczeniu 2500 tyś obr. czyli praktycznie od pierwszego ruszenia reduktor zmią i tak dluugo bedzie pracowal w zminiejszych warunkach. czy sie myle

Cytat:
2004-11-04 09:25:36, art-e pisze:
Witam Chciałem zapytać o ile zwiększa sie spalanie gazu jesli odpalam auto (gażnik z kompem) po nocy od razu na gazie. Pytam bo wzrosło mi spalanie z 10 l na 15 przy takim odpalaniu ostatnio, gdzie jest już w sumie zimno. I nie wiem czy to przez to nie wzrosło tak drastycznie spalanie. Jak odpalałem go po nocy to dawał z rury takie kłeby dymu białego że nic za mna nie było widać i dośc mocno to śmierdziało(dopiero po rozgrzaniu było normalnie). Jestem w tych sprawach lajkonikiem więc pytam skąd to sie bierze?

witam.
jaki gaźnik z kompem?

natomiast faktem jest ,że mogło wzrosnąć spalanie poniewaz po uruchomieniu zimnego silnika nieodparowany gaz dostaje się do silnika.

Cytat:
2004-11-04 17:41:52, croma1 pisze:
natomiast faktem jest ,że mogło wzrosnąć spalanie poniewaz po uruchomieniu zimnego silnika nieodparowany gaz dostaje się do silnika.

mozesz jaśniej chodzi o to ze na zimnym silniku gaz nie paruje i dostaje sie do silnika w formie ciekłej

Cytat:
natomiast faktem jest ,że mogło wzrosnąć spalanie poniewaz po uruchomieniu zimnego silnika nieodparowany gaz dostaje się do silnika

no może być.........

mille nie wkurzaj i nie zadawaj takich pytań..poszukaj se w wyszukiwarce czy warto jeździć tylko na gazie..jak już zrozumiesz to gites a jak nie to ja ci zapodam fakty jka bardzo gimny gaz niszczy silnik
pozdr

Cytat:
2004-11-04 22:39:29, omegafan pisze:
no może być......... mille nie wkurzaj i nie zadawaj takich pytań..poszukaj se w wyszukiwarce czy warto jeździć tylko na gazie..jak już zrozumiesz to gites a jak nie to ja ci zapodam fakty jka bardzo gimny gaz niszczy silnik pozdr

dobra dobra, sory.. myslalem ze w ramach wątku mozna podpiąć pytanie które być może juz kiedys sie pojawiło, tak BTW..

Cytat:
2004-11-04 17:41:52, croma1 pisze:
witam. jaki gaźnik z kompem?

Ano gaźnik sterowany elektronicznie (przez lambde)

Honda Civic apropo.
Robili kiedyś takie hybrydy.