| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomas_M BMW M5 Gdynia | 2003-11-04 22:12:49 to powiedz temu kolesiowi że ma cos z silnikiem bo te auta tyle nie pala. M3 maxymalnie w miescie pali 15 litrów. |
kondek omega B cz-wa | 2003-11-12 09:44:53 tomas dobrze mowi M przy spokojnej jezdzie w miescie w 15 sie zmiesc jesli nie bedziesz przekraczal 3000 rmp |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2004-11-02 19:57:47 a tak z czystej ciekawosci to m--ki pala mnej czywiecej od zwyklych bmek? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-02 20:45:49 moja 316 przy dynamicznej jezdzie po miescie pali 12L, norma to 9-10 wiec mysle ze dla M3 15L to minimalna wartosc a kolo 18-20 norma. gdybym mial M3 to nigdy bym gazu nie zalozyl, rozne sa opinie o gazie- jedni mowia ze szkodzi a inni ze nie ma zlego wplywu na silnik ale jakby mial dobry to by robili silniki na gaz nie na benzyne ;]
dla mnie to jakos sprzeczna rzecz gaz w m3, jak ktos kupuje ten samochod to dla przyjemnosci nie dla oszczedzania.
hehe maxymalnie... chyba minimalnie to nawet producent o ile pamietam w danych podaje wieksza wartosc w jezdzie miejskiej a oni lubia te dane jeszcze zanizac a nie zawyzac... skad masz dane ze M3 pali max 15L ????? [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-02 20:49:25 ] [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-11-02 20:50:47 ] |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-03 09:31:27
robią tolo, robią. są auta zasilane tylko i wyłącznie gazem. a tak na marginesie to firmy petrochemiczne nie pozwoliły by na produkcję masową aut zasilanych LPG.
tolo jaka prędkość maksymalną podaje producent dla twojego auta? czy nie wyciągniesz ze swojej e-36 więcej? nie wierz we wszystko co piszą bo kiedys strasznie się przewieziesz. jeśli chodzi o spalanie gazu w M3 e-36 to mam dwóch kolegów którzy mają takowe auta i jeżdżą na gazie. możecie ich zobaczyć na www.mpwr.prv.pl i nawet spytać ile im palą.
tolo juz o tym pisałem, ale dla ciebie jeszcze raz to zrobię. zapewne wiesz że LPG ma znacznie wyższą liczbę oktanową od benzyny, nawet od tych różnych suprem itd. przy odpowiednim ustawieniu zapłony ( w przypadku zwykłej instalacji gazowej) lub przemapowaniu pamięci CPU, przyjemność z jazdy M3 na gazie jest znaaacznie większa niż na benzynce. chyba nikt nie wątpi że jazda na Pb98 jest lepsza niż na Pb95. a co dopiero na LPG, który ma LO w granicach 110-120 w zależności od pory roku. ciekawe czemu instalacja NOS w M3 nie byłaby zbezczeszczeniem tego auta??!! pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-11-03 12:30:12 No to ja mam teraz pytanko - czy przypadkiem M-ki nie mają pozmieniane jeszcze coś w elektronice? - bo jeżeli tak to wsadzając gaz omijamy kompa i jakim cudem auto jeździ tak samo? Co prawda sekwencjny wtrysk współpracuje z oryginalnym kompem silnika, ale czy aż w takim stopniu!?!?
Jeżeli chodzi o spalania to 20-23 gazu to norma. |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-03 12:51:28
wiem ze robia ale w celu oszczedzania a czy widziales zeby jakis sporotwy czy rajdowy samochod jezdzil na gazie?? jesli gaz by sie lepiej nadawal do takich silnikow i sportowej jazdy to napewno by go uzwayli zamiast benzyny.
nie wiem co chcesz w tym momencie udowodnic? przeciez ja pisalem ze sie nie zgadzam z danymi podawanymi w katalogach. nawet nie sprawdzalem ile moja poleci ale w ksiazce ma 195. a co do spalania to z wlasnego doswiadczenia wiem ze dane dotyczace spalania zawsze zanizja w katalogach. w moim przypadku pisza ze 9L a mi wychodzi blizej 11. wiec napewno w przypadku m3 jest tak samo albo roznica jeszcze wieksza.
instalacji nos tez bym nie zalozyl nigdy w swoim samochodzie bo watpie zeby miala dobry wplyw na silnik tak samo jak i gaz, zreszta taki chwilowy przyrost mocy jak daje nos mnie nie bawi. jestem zdania ze jesli silnik zostal skonstruowany tak zeby od poczatku dzialal na benzynie to na niej wlasnie powinien chodzic i zadna teoria nawet ze gaz ma wiecej oktanow nie zmieni mojego zdania ;] |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-03 14:58:58 każdy ma swoje zdani na ten temat. w rajdach nie używa sie gazu jako paliwa masz rację, ale przede wszystkim dlatego, że masa instalacji jest zbyt duża, oraz ograniczoną możliwośc parownika do zmiany stanu skupienia LPG. auta rajdowe palą nawet do 50 litrów na 100 km, a żaden reduktor nie jest w stanie zapewnić rozprężania gazu na odpowiednim poziomie. poza tym wtrysk gazu nie może być jako jedyny układ zasilania silnika w paliwo, wiec i konwencjonalny układ paliwowy też musiałby być, a to już sporo waży, co w rajdach jest niewskazane.
co do spalania to nie wiem ile pali M3. wiem tylko jedno że zwiększanie mocy silnika niekoniecznie musi oznaczać wzrostu zużycia paliwa. dla przykładu podam fiata cc 700 ccm i fiata cc 900 ccm, oraz e-34 520i i 525i. w obu przypadkach auta o większych i mocniejszych silnikach spalaja mniej niż ich słabsi bliźniacy. kiedyś czytałem na forum wypowiedź gościa któremu M5 e-34 paliło w mieście 18 litrów gazu, znam osobiscie faceta z wawy któremu e-34 525 24V pali w mieście 13 litrów maksymalnie. NOS oczywiście ma ujemny wpływ na trwałość jednostki napędowej, lecz ja nie o tym pisałem. nie bardzo mnie interesuje, i innych chyba też co ty byś w swoim aucie założył a co nie. chodziło mi o to że instalowanie alternatywnej instalacji gazowej to bezczeszczenie, a montowanie innej alternatywnej instalacji NOS to już nobilitacja dla auta. osobiście uważam że niesamowicie ciężko będzie wprowadzić na szerszą skalę do seryjnej produkcji auta tylko i wyłącznie zasilane LPG. prawda jest taka że to oznaczałoby konieczność przynajmniej przeróbki wszystkich rafinerii, a na to firmy petrochemiczne nie pozwolą, dopóki bedzie ropa w ziemi. widzisz jak ogromne sa to pieniądze, chociażby na przykładzie iraku, gdzie wojna toczy się tylko i wyłącznie o dostęp do najwiekszych na świecie pokładów ropy. |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-11-03 23:58:27 Hmm cały czas zastanawiam się skąd ludzi ebiorą w 6 cylindrowych silnikach o poj. np 2.5 czy też więcej spalanie w mieście na poziomie np 13 litrów. Hmm i chyba do tego powoli dochodze, bo są miasta i miasta, tzn w jednych jest pustawo lub np te osoby robią długie odcinki bo np przemieżają odległości w dużych agnomeracjach typu Katowice-Gliwice i wtedy mówiąc że jadą po mieście otrzymują takowy wynik. Ja już beemką nie jeżdzę (niestety i marze o ponownym jej zakupie) ale też mam teraz doczynienia z silnikiem 3.0V6 i jak np jade wieczorkiem po mieście do knajpki to spoko potrafie zmieścić się nawet w 12 litrach, teraz np bylem w Będzinie, kawałek 4 pasmówki gdzie jechałem ok 180-200 i spalanie też wyszło coś ok 12,5, ale jak tylko jade w dzien no do Centrum Katowic (ok 5-7 km i ciągle staje żeby coś załatwić lub stoje w korku to nie ma szans aby zejść ponieżej 18 litrów, a jak się spiesze to zawsze przekracza 20. No chyba że nie ma korka (odpowiednia pora dnia) no i jak wyżej wspominałem jade no do Gliwic czy też zabrza to spalanie od razu spada. Więc wydaje mi się iż każdy powinien indywidulanie zastanowić się w jakich warunkach jeżdzie i gdzie dokładnie ponieważ podawanie średniego spalania danych aut jest bezsensowne! Myślę aby podawać "od" "do" i tyle, wtedy każdy wie co go może czekać i nie będzie się głowić że coś jest nie tak.
Taka mała historyjka - autentyczna!: przyjeżdża gostek do servisu SKODY z awantruką żę auto pali mu 13 litrów a w instrukcji pisze 8 i że dali mu złe auto, no więc zaczeli chłppcy wszystko sprawdzać no i auto w idealnym stanie, no ale zaczynają gościa wypytywać co i jak, no i proste, okazało się że jeździ do pracy rano i po południu z niej wraca, no i nigdzie indziej a pracuje 10 km od domu. Więc to auto nawet nie ma sę kiedy nagrzać przez co tyle pali. A ON się pewnie naśluchal na jakimś forum jaka to Fabia ekonomiczna bo max pali 8. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-04 07:28:05 ok aldik ja zacznę. moja 21, prawie 22 letnia e-28 2,5 litra 150 koni, pali w mieście 17-18 litrów gazu, w trasie około 13 litrów gazu. chyba utworzę nowy temacik z takimi tylko suchymi danymi.
pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-11-04 10:12:08 Noo to rozumiem, mała masa, manualna skrzynia biegów Aaa z tym temacikiem to dobry pomysł! |