| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-01 20:56:20 hmm no to dziwne.bo ja tez mam oprawke tylko z jednym bolcem czyli taka jak ty..ale swieca mi oba zarniki |
![]() miras Espero 1,5 GLX Pruszków | 2004-11-01 20:58:51 kurde
To może mam odwrotnie wsadzoną żarówkę - jeśli to ma jakieś znaczenie - albo spalony żarnik - ale wygląd ok. No to idę do garażu zamienić żarówkę. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-01 21:43:38 Standardowo w blendzie powinna być oprawka z jednym bolcem, i zwykła żarówka dwuwłóknowa (taka sama jak np. w maluchu).
Mniejsze włókno jest od świateł pozycyjnych i tylko ono powinno się świecić. To większe włókno jest od świateł stopu. Koreańczycy z nieznanych bliżej powodów dali nam światła pozycyjne zarówno w światłach tych na zewnątrz, jak i w blendzie. Natomiast światła stopu świecą tylko w kloszach zewnętrznych. Jednak żarówka pozostała dwuwłóknowa, więc niektórzy klubowicze skwapliwie to wykorzystali montując w oprawce dodatkowy "grzybek" i podłączając go do obwodu świateł stopu. Uzyskuje się w ten sposób dodatkowe światła stop (tak jak to pierwotnie przewidzieli koreańscy inżynierowie) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-01 21:49:33 Grzybek dorobiłem z kawałka blaszki miedzianej, umiejętnie rozklepanej... Tutaj możesz się posłużyć własną inwencją lub kupić oprawkę z dwoma grzybkami (taką jak jest w zewnętrznych lampach)
A kabelek trzeba przeciągnąć od kostki z zewnętrznych lamp niestety. Ale można go ładnie zapakować w oryginalne peszelki, więc problemu większego raczej nie ma. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-01 21:58:45 nie nie nie..nie umiem odpowiedziec na pytanie dlaczego ale..swieca mi oba wlokna..mam nieprzerobiona oprawke..cuda jakies qrde |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-02 11:56:49
Zabrania? Nie wiedziałem, że łamie prawo!!! Przecież są samochody w których świeca podwójne stopy. Np. VW Caddy. PS. A ja już kombinowałem jak uzbroić odblask w blendzie w diody STOP |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2004-11-02 23:11:43
Zabrania, gdyz zgodnie z przepisami swiatła przeciwmgielne muszą być umieszczone w odległości co najmniej 100mm od swiateł stop. Pozdrawiam |