MotoNews.pl

Pytań kilka zupra świrka - olejowe konfrontacje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie o rodzaj ale o zuzycie oleju chciałem zapytać. Po krótce przypomne. Silnik x20se przejechane 20 kkm przeze mnie a w sumie 189 kkm. Nie psuje się i po za incydentem z przepływomierzem w styczniu nie ma żadncyh problemów. Spalanie też w normie 8 w trasie 11 miasto.
Ale...po dokładnym przeliczeniu i omierzeniu stwierdziłem, że samochód bierze olej. Na 15 kkm musiałem dolać 2 litry. Nie ejst to jakiś koszt chorendalny bo dolewam normalny polski Lotos i nie mam do niego zastrzeżeń ale chciałbym wiedzieć gdzie wsiąka?
Pod silnik kładłem kilkukrotnie białe kartki by sprawdzić czy olej gdzieś kapie ale one za każdym razem są perfekcyjnie CZYSTE!!!
Innymi słowy nie ma bezpośrednich ubytków, które po bloku spływałyby na ziemie. Sam silnik też jest suchy po za okolicami uszczelek ale to co na nich jest , jest w granicach normy.
Gdzie zatem olej wsiąka? Auto ma parametry spalania w normie i bez względu na obroty i stan silnika /zimny-gorący/ nie dymi z czego wnioskuje, że raczej do benzyny bezpośrednio nie trafia. Płyn chłodzący jest czysty nie nosi żadnych śladów oleju.
Więc gdzie? A może to w miarę normalne zużycie przy takim przbiegu?
Pozdrawiam

Normakne to napewno nie jest!
Mój silnik ma 200k i nie dolewam ani kropli między wymianami-co 12kkm, leję też Lotosa 10w40.
Pzdr.

2 litry no to racja olej ubywa ci w zastraszajacym tempie.Jak niema go na zewnatrz to znaczy ze go przepalil.No i az 2 litry na te 15 tys.Normalne ze spala a ze jeden wiecej inny mniej to tak jest bylo i bedzie.dlatego idz kup se pifo i ciesz sie sprawna bestia

Cytat:
Normakne to napewno nie jest!
Mój silnik ma 200k i nie dolewam ani kropli między wymianami-co 12kkm,

Jest to calkowicie normalne.

Moje auto potrafi wsiorbac litr na 1000km. I to tez jest calkowicie normalne. Wszystko zalezy od sposobu jazdy.

Dodatkowo do oleju przedostaje sie paliwo kompensujac w pewnym stopniu zuzycie oleju. Wtedy moze sie rzeczywiscie wydawac, go nie ubywa.

a wiec sie troche powymądrzam. moja oma wali ok 4l/10000 km ale przyczyna jest taka ze mam tyleje cylindrowe w kształcie jaja (2 szt) i poprostu pali go. ( 0 wycieków) według mnie pownna brać nie wiecej jak 0,5-1 l/1000 km w zaleznowsci od stopnia zużycia silnika.cyzli zalewając prawiem max stan powinien wytrzymać do wymiany ( co 15tkm) a z tym przedostawaniem paliwa to miałem eskorta w którym dosłownie paliwo sie przelewało do oleju... jak sie powąchało olej ta walił beną i strach było jeździc zeby sie nie zapalił... pewnie własciwości oleju takiego z domieszką beny są kiepskie.

Cytat:
2005-07-23 20:09:03, maristez pisze:
....moja oma wali ok 4l/10000 km ....
........według mnie pownna brać nie wiecej jak 0,5-1 l/1000 km w

To ja się też trochę powymądrzam. )
0,5 litra na tysiąc to jest 5 l na 10 000 a 1 na 1000 to jest 10 litrów na 10 000, więc twa pali mniej. W czym problem?
Max norma w 2.0 to 7,5 litra na 10 000
Max norma w 3.0 to 15 litrów na 10 000.

Max norma w 2.0 to 7,5 litra na 10 000 Max norma w 3.0 to 15 litrów na 10 000.
[/quote]
A na podstawie czego posłużyłeś się tymi normami, innymi słowy z jakiego źródła?
Pozdrawiam

Z książki obsługi pojazdu o nazwie Opel Omega model B -jak masz oryginalną książeczkę to sobie sprawdź.