Wspomaganie sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyszło nam na to, że w zborniku wspomagania sprzęgła jest wlany olej przekładniowy(różowy) zamiast płynu hamulcowego DOT3 wg ksiązki i teraz jest problem jak to wymienić tzn wlewanie płynu i pompowanie sprzęgłem to olej wylatuje juz tam nie wiem że tak powiem do słoiczka, ale ciągle zbiorniczek jest nieoczyszczony, czy mozna tzm wlać czegoś typu benzyny żeby odtłuscic czy jakoś inaczej. I ile potrzeba płynu do zbiorniczka wpomagania sprzęgła. Pewnie po babsku się pytam, ale inaczej nie umiem, a noga mnie boli juz od pompowania

przepłucz to denaturatem potem wlej płyn hamulcowy właściwy. Benzyna przy płukaniu może zniszczyć tłoczki, uszczelki itp powinno pomóc. Poza tym to co za barania łaka wlała tam olej

Witam

Płynu trzeba jedno standartowe opakowanie - takie za 10 czy 15zł.

Pozdrawiam

Udało się dziękuje wszystkim teraz kolej na układ hamulcowy tam też jest wlane coś dziwnego chyba płyn hamulcowy od ciągnika

No to do dzieła! To nic strasznego, przerabiałem to ostatnio w moim pudle. Razem z braciszkiem wymieniłem płym w jakąś godzinę. A 3 odpowietrzniki były nie ruszane pewnie od 13 lat

To bądź tak miły napisz jak je rozruszałeś

Po prostu oczyściłem je dokładnie szczotką drucianą z błota i rdzy, po czym obficie zapuściłem MOS-2 (może być każdy inny preparat oparty na nafcie - WD-40, Pennzguard itp.) i zostawiłem na 2 godziny. Potem wystarczył dobry klucz oczkowy (zdecydowanie odradzam klucze płaskie-wyokrąglą jedynie odpowietrznik) i odpowietrzniki "puściły" bez problemu. Najlepiej jednak zaopatrzyć się w komplet nowych zaworków i od razu przy okazji je wymienić.