Zapłon elektoniczny PONY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pony 1,5l 1991r
mam pytanie bo moj kucyk niestety szarpie,wiec wymyslilem ze wsadze zapłon elektoniczny -moze zwiekszy to kulture pracy silnika,albo chociaz szybciej w zimie bedzie odpalał (moj poldek93 palil odrazu)a ten dziad kreci chyba z 10sek - prosze napiszcie czy ma to sens,jesli tak to od jakiego auta albo schemacik to sobie polutuje pozdrawiam

to nie takie proste choć moze nie znam twoich mozłiwości. chyba zdecydowanie taniej bedzie zainwestowac w przegląd układu - rozebrac przeczyścić, ustawić statyczny zapłon, sprawdzić świece (jak tzreba wymienić NGK polecam), kable to samo, zasilanie sprawdzić, masy (częsty problem przyrdzewiała masa)...i dopiero wtedy narzekać ...no chyba ze to wszytko zrobiłeś i dalej jest cienko. 10 sekund kręcenia to tak z 6 za duzo napewno i jak sie zrobi zimno to może być niewesoło. Nie wiem jak jest z zasilaniem w paliwo u ciebie ale niektóre auta zdecydowanie lepiej startuja kiedy po przekręceniu kluczyka do ON daje sie sekunde na zrobienie ciśnienia w układzie i wtedy dopiero zapłon.

nie napisałeś czy masz silnik mpi czy gaźnik, a w ogóle co według ciebie znaczy zapłon elektroniczny? nawet w gaźnikowym poniaczu jest stosowany czujnik halla który o lata świetlne wyprzedza archaiczny przerywacz, jeśli wszystko jest w porządku ze standardowym układem to sprzęt musi palić, jeśli nie to trzeba go po prostu przejrzeć tak jak radzi Arturo

chodzi o pony gaznik 1,5l - bo z tego co wiem to kiedys była moda na to zeby w autach gdzie nei mam takowego układu elektronicznego go wsadzic np.w skodach 105,120 ,zastawach-kazdy zachawalal taka operacje- pozdrawiam(odszukalem kilka schematow,jednak dalej nie wiem czy jest sens go zakladac,z tego co piszecie to nie bardzo)

miałem ten sam model i tam już był elektronik. zajrzyj do świec i pozostałego oprzyrządowania zaplonu.