Czy espero 1.8 CD "96 ma immobilizer?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Nie za bardzo wiem jak sprawdzić czy moje espero z 96 roku jest wyposażone w immobilizer? Obudowa kluczyka ma charakterystyczne kółeczko, które mogłoby wskazywać na to, że ma, ale upewnić się warto...

Espero standardowo mialo immobiliser - kazde. Mozna dyskutowac nad jego jakoscia i przydatnoscia w przypadku posiadania instalacji gazowej

Dzięki za info. O immobilizer spytałem, bo niedługo przyjdzie mi ubezpieczyć autko, a wiadomo, że bez immobilizera w kwestii AC było by trudniej.

pozdrawiam

Cytat:
Mozna dyskutowac nad jego jakoscia i przydatnoscia w przypadku posiadania instalacji gazowej

Jeszcze kwestia tego jaką kto ma instalkę...
Ja na przykład u siebie nie mogę odpalić samochodu na gazie... tylko i wyłącznie na benzynie... to zależy od tego jaki ma się przełącznik... a są dwu i trzy stopniowe...

Z tego co wiem to kazda instalacja powinna miec mozliwosc awaryjnego odpalenia. Wczesniej ustawialem po prostu na pozycje gaz i tak odpalalem, teraz trzymam caly czas wcisniety guzik i odpalam na gazie.

To bardzo niedobrze robisz....
Zobaczysz... prędzej czy później będziesz wtryskiwacze wymieniał... a jeden kosztuje kilka banieczek...a jest ich 4 sztuki... ja już 3 wymieniałem bo też kiedyś tylko na gazie jeździłem....
Silnik powinno odpalać się na benzynie... a potem przynajmnie z 5-10min na benzynie przejechać żeby na niej właśnie się rozgrzał i żeby wtryski trochę popracowały... żeby się niezastały na amen... dopiero jak silnik nabierze temperatury to przełączaj na gaz....

Nie używane wtryskiwacze zastaną się, bród się w nich uzbiera i je pozapycha... i narazisz się na koszta...
Lepiej czasami pojeździć na benzynie po tych kilka minut niż oszczędzać nie jeżdżąc wogóle na benzynie i potem wykosztować się na nowe wtryski paliwa - a wtedy to już portfelik zaboli...

Ja np. dziś rano Lanosem przejechałem ponad 4 km, zanim "depłem" trochę mocniej, co spowodowało zmianę na gaz... Silnik w tym momencie łapie już temperaturę... Za 2 km ma swoje 90 stopni

Ps.

Olej nagrzewa się średnio 2 razy wolniej niż chłodziwo.

Cytat:
2004-11-07 22:39:22, ŁUKASZ_GAJER pisze:
To bardzo niedobrze robisz.... Zobaczysz... prędzej czy później będziesz wtryskiwacze wymieniał...

Moze niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem - mialem na mysli, ze tak musze zrobic, zeby odpalic na gazie, bo twierdzisz, ze u Ciebie nie ma takiej mozliwosci.

Odpalam zawsze na benzynie, a zanim samochod przelaczy sie na gaz silnik silnik jest juz cieplutki, wiec na benzynie codziennie rano pokonuje przynajmniej 2km, wiec raczej nie ma mowy o wymianie wtryskiwaczy.

no wlasnie ja wyczytalem wczoraj w instrukcji do mojej instalki..ze mimo ze mam jednopozycyjny przelacznik.. benzyna/benzyna&gass to jak przytrzymam kilka sekund przed odpaleniem to przechodzi w tryb awaryjny i moge odpalic od razu na gazie..ja odpalam przy gazowuje i mam gass..a od czasu do czasu jak mi zabraknie gazu to jade na benzynie..i czuje sie rozgrzeszony wobec esperaczka