Estra narzędzia z Tesco

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,

Postanowiłem podkurować bestię i zmienić jej świece. Kupiłem zajefajny kluczyk w Tesco za 5,60

Odkręciłem jedną, a przy drugiej ten super fajny kluczyk pękł (rączką jest w kształcie litery T i daszek odpadł). Co za szajs

Świeczkę wyjąłem po całej dobie postoju samochodu. I troszkę jej widok mnie osłabił. Gwint i palnik były upaprane w oleju. Skąd on się tam kurna wziął?

Co ciekawe silnik oleju mi praktycznie nie bierze (350ml na 6,5 tyś). Pali dobrze na zimnym i ciepłym, dymków siwych i ciemnych nie strzela... Co to kurka może być Waszym zdaniem? Uszczelniacze zaworów chyba nie (bo by nieźle olej wcinało)... Może mi spod pokrywy zaworków lekko przecieka i sie upaprała przy wyciąganiu?

Kupię nowy - jeszcze lepszy - klucz i zobacze jak inne świeczki...

Uszczelka pokrywy zaworów.

Patent do dupy.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Czyli dobrze się domyślałem... To chyba nic groźnego

Dzięki Prowo!

Nic groźnego o ile pokrywy zaworów są proste.

Wykonane są z plastiku więc mają tendencje do wyginania a koszt
parwie 1000 zł.

Same uszczelki powinieneś dostać za uczciwe pieniądze ale nie szukaj w serwisie tam sprzedają tylko komplet z pokrywami.

Uorety. Wszystko ma wady i zalety

W Fiacie uszelki można było spoko oddzielnie wymieniać (wszelakie). Za to jak coś w wahaczu stukało to leciał cały do wymiany. W Omie jest odwrotnie

A jak się jednak zegły pokrywki, to mi zaworki powylatają czy jak?

[ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2004-10-11 11:43:55 ]

tak, tylko, ze caly wahacz do fiata (np. marei) kosztuje ok. 160 zl a miales od razu zalatwiona sprawe samego wahacza, tulei gumowych i sworznia. pozostaje kwestia jak dlugo taki wahacz we fiacie funkcjonuje.

robert

Mialem Brave. Po 40 tys padl mi caly przod. Musialem zmienic wahacze, amory, laczniki stabilizatorow. Ponad 2 tys poszly w krzaki. Sporo jak na 40 tys co?

Bo w Polsce sie Fiatem nie jezdzi. Fiatem mozna jezdzic w Niemczech, we Wloszech tam gdzie sa normalne drogi. W Polsce to mozna tylko Oplem jezdzic albo Fordem albo innym niemieckim pojazdem z zawieszeniem, ktore przetrzyma wszystko.

To by sie zgadzalo.
Poprzedi samochod: Punto 90sx (usportowiony z lekka i z niezla dynamika 1.6 90kM a masa mala)
przejechalem 65tys dwa razy wymienialem wachacze z przodu, raz z tylu plus drazki pierdulki, alternator (bo maja tendencje do wybuchania), pompe paliwa, rozrusznik, przeguby, lozyska. Slowem wszystko.
Fiat uuuu nigdy wiecej

A znacie to FORD= Fixed Or Repaired Daily (to wlasnie rozwiazanie skrotu)

Pozdr

Trochę więcej takich rozwinięć

a ja zakupiłem tera w promocyji miernik elektryczny ino że w Real-u.........no i narazie sie sprawuje gites.jak sie mierzy instalacje w aucie topodaje wynik z dwoma miejscami po przecinku..co tam jeszcze nie oszukuje rażąco..kosztuje 19.95zł..hehehe..chwale se
pozdr

Cytat:
2004-10-14 08:37:56, stapoz pisze:
Bo w Polsce sie Fiatem nie jezdzi. Fiatem mozna jezdzic w Niemczech, we Wloszech tam gdzie sa normalne drogi. W Polsce to mozna tylko Oplem jezdzic albo Fordem albo innym niemieckim pojazdem z zawieszeniem, ktore przetrzyma wszystko.

to jest niezly tekst, ja w eskorcie wlasnie najwiecej problemow mialem z zawiecha i blacha do bani

Hej, niedawno sam wymienialem uszczeliki pod pokrywy zaworow, mozna je dostac w serwisie osobno. Koszt jednej to okolo 70pln 1szt. Jak juz bedziesz wymienial to wymieniaj dwie, poniewaz jest duzo rozbierania. Do tego musisz kupic 16 takich okraglych gumeczek / groszowe sprawy/ i kup specjalny silicon do smarowania uszczelek / okolo 35pln /. Wszystko mozna kupic w serwisie za okolo 150 pln. Wymienic mozna samemu, jest troche rozkrecania Podstawa to dobre klucze nie za 2pln i jakies 5 h wolnego czasu

Mam dwie lewe ręce, więc zrobił to za mnie serwis. Zmienili obydwie uszczelki i te małe wszystkie też.

Cytat:
Mam dwie lewe ręce, więc zrobił to za mnie serwis. Zmienili obydwie uszczelki i te małe wszystkie też.

a za ile to zrobili, i ile czasu to trwało, jeżeli można wiedzieć?
Też mnie to czeka a nie wiem czy jest sens samemu się z tym szarpać, i jeszcze coś popsuć można przez przypadek.