Opony zimowe???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczow.

W zwiazku z zasypaniem naszych drog przez snieg jestem chyba juz zmuszony do przyodziania mojego poldiego w zimowe butki, ale ze wzlegu na niski budzet stac mnie jest jedynie na uzywane zimowki i stad moje pytanie. Czy jest sens kupowac uzywane zimowki?? Moge je miec za okolo 50-75zl. Na co zwrocic uwage podczas kupowania. Teraz jezdze na oponach calorocznych kupionych w zeszlym roku wiec bieznik maja elegancki, jednak w zime rzuca tlykiem niemilosiernie..... Co radzicie? Pozdrawiam.

Jeśli mówisz o 50-75 za sztukę to nie widzę problemu.
Mnie sie też trafiają dobre zimówki po 3-4 sezonach w przystępnej cenie. Na razie myślałem żeby zakupić parę na tył by było na czym palić gume.

Możesz kupić chyba tanie używane zimówki ale jeździć ostrożnie i tak musisz.

Ja mam ten luxus że jeżdżę na MICHELINach i trzymanie drogi jest naprawdę rewelacyjne.

Continental Point-S winterstar takie mam:p

A ja nie mam...nie mialem...i raczej nie bede mial...zimowek...

Jechalem raz autem z zimowkami (VW Polo) i jak na moj gust bardzo szybko tracil przyczepnosc... od tego czasu mam letnie i jedyne co robie to jezdze wolniej czyli tak do 150km/h po miescie... nie no tak do 70km/h

Fachowcy twierdzą że nawet dobra zimówka po 4-5 sezonów jest do wyrzucenie bo twardnieje i to już nie jest zimówka mimo dobrego bierznika!

no zawsze zimówka jest lepsza od całorocznej...bieżnik i czy nie ma połamanych drutów( tzn czy ma właściwy kształt) a z tymi 3 latami cóż mi sie wydaje że inni też muszą na tym zarobić wiec chyba można jeździć na nich dłużej

A ja mam Klebery Krisalpy 3 i jestem zadowolony Warto bylo wywalic na nie kase
Co do uzywanych opon no coz kupowanie opon po 3 czy 4 sezonach to troche dziewne bo czy one spelnia jeszcze swoje zadanie??? Moze kup sobie np. 2 nowe Debice na tyl???

powinno sie zmieniac wszystkie 4 na raz zeby wszystkie mialy taka sama charakterystyke trzymania sie nawierzchni

Tak wiem ale znam ludzi ktorzy tak kombinuja... zreszta nie malo jest takich co tak oszczedzaja i tak wlasnie robia Ale czy jest sens kupowania opon po 3-4 sezonach???

Ja mam 2 na tyle dostałem je od Taty jakies niemieckie FULDY no a przód to niestety letnie nie wiem bo po sniegu nie hulałem

A ja jestem w takiej samej sytuacji jak ty!!! Mam z przodu dwie uniwersalne całoroczne a na tył kupiłem przed zimą używki za 70zł sztuka!! Jestem z nich naprawde zadowolony a gość który mi je sprzedawał powiedział że jak by było coś z nimi nie tak żeby przyjechać. Bieżnik w nich był prawie jak nowy gdy je założyłem. Teraz już nie jest jak nowy ale i tak się dobrze trzyma. O niebo lepiej jak uniwersalki!!

Gosc na TVN Turbo mowil ostatnio ze juz lepiej jechac na wszystkich uniwersalnych niz na dwoch takich i dwoch takich, ponoc bezpieczniej

No właśnie też tak słyszałem żeby nie kombinować 2 zimowe i 2 uniwersalne albo letnie bo auto się dziwnie zachowuje na drodze i lepiej na 4 uniwersalnych

ale czy charakterystyka jazdy zima na uniwersalach jest lepsza niz na letnich? (pytam bo nie mam porownania). I jak jest z jazda latem na uniwersalach??

Napewno jest nieco lepiej na uniwersalnych niż na letnich w zimie a w lecie raczej normalnie.

A ja Wam powiem tak kiedys za czasów dobrobytu to ludzie jeździli na czym kolwiek i nikomu do głowy nie przyszło zimówki letnie uniwersalne slicki itd. Miałes lacze to jexdziłeś ile sie dało w zime w deszczu, latem wiosną i jesienią. Zimy były równie ostre a lato równie upalne i troche w wywody panów z TVN nie wierze bo sam miałem okazje pracować w telewizji co prawda lokalnej ale robilismy tam program i przyjechał pan przedstawiciel firmy SEMPERIT i się mówiło róże dyrdymały, no bo wszystkie auta firmowe dostały za tą pogadankę nowe opony

Powiem tak rób jak uważasz ale ja sobie wrzuciłem właśnie dwie zimówki na tył i dwie uniwersalne mam z przodu i jest całkiem inna jazda niż na uniwersalkach bo o wiele lepij mi się autko trzyma drogi a o ruszaniu to już nie wspomne. Poprostu jestem zadowolony. A w to że lepszy jest komplet uniwersalnych niż dwie zimowe nie uwierze bo sam to sprawdzałem i znam efekt. A różnica uniwersalnych do letnich jest też bardzo duża!! Osobiście już nigdy nie kupie opon uniwersalnych tylko jeszcze muszę te dwie zajechać do końca - czyli do końca zimy.

Cytat:
2004-01-04 12:42:25, trombocyt pisze:
A ja Wam powiem tak kiedys za czasów dobrobytu to ludzie jeździli na czym kolwiek i nikomu do głowy nie przyszło zimówki letnie uniwersalne slicki itd. Miałes lacze to jexdziłeś ile sie dało w zime w deszczu, latem wiosną i jesienią. Zimy były równie ostre a lato równie upalne i troche w wywody panów z TVN nie wierze bo sam miałem okazje pracować w telewizji co prawda lokalnej ale robilismy tam program i przyjechał pan przedstawiciel firmy SEMPERIT i się mówiło róże dyrdymały, no bo wszystkie auta firmowe dostały za tą pogadankę nowe opony

Zgadzam się z Tobą ale w tamtych czasch ruch na drogach był 10 razy mniejszy a co za tym idzie było więcej luzu na grogach

Powiem Wam że jak borewiczem jeździłem to nie mogłem narzekać na brak przyczepności - oponki STOMIL nie inaczej, może to tylko dlatego się tak dobrze trzymał że był miękki na zawieszeniu? Bo wiem że jazda autem na twardszym zawiasie bez opon zimowych jest bardziej kłopotliwa...

No i tak jak sie obawialem mam krzywa opone jak ja puscisz to pojedzie metr kolyszac sie i upada. Na pierwszy rzut oka widac ze z nia jest nie tak. Bylem wywazyc kola i sie okazalo ze mechanik zle przykrecil felge i jezdzila osemkami teraz sie nie dziwie ze kiera latala jak szalona!! Na razie zrobili co sie da (ale i tak jest jak reka odiol) ale czeka mnie kolejny wydatek