MotoNews.pl

Espero:"to", "ta czy"te"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jestem ciekaw jak powinno sie pytać. Wiadomo to nie jest polska nazwa. Jak w oryginale powinno o ten samochód pytać

Cytat:
2005-01-11 10:40:31, malin2 pisze:
jestem ciekaw jak powinno sie pytać. Wiadomo to nie jest polska nazwa. Jak w oryginale powinno o ten samochód pytać

Nie jestem polonistą ale wydaje mi się,
że Espero jest rodzju męskiego (by nie napisać nijakiego)
czyli "TO"

Ale, powiedz, po co Ci to?

To espero niema innej opcji

zpomniałem o pytaniu "ten"

Widze malin2 zes sie zawziol

TO Espero
TA Esperyna
TEN Esperak
TE Esperaki

i teraz mow jak chcesz

tentego Espero sie mowi

Proponuję odmieniać w zależności kto użytkuje auto czy kobieta czy mężczyzna

A jak użytkuje kobieta i mężczyzna i do tego ich dziecko
Oczywiście hipotetyzuje

Wydaje mi się, że trzebaby wyjść od znaczenia słowa Espero i wtedy wyda się rodzaj.
Tak samo jest z moja rodzinną miejscowością - większość ludzi się myli i odmienia "Gołdap" jako rodzaj męski, a jest to spolszczenie od niemieckiego Goldab - czyli "złota jabłoń" i niewątpliwie jest to "ta Gołdap".

eeetam walus..przeciez mowi sie ze jade do (tej) goldapi a nie do (tego) goldapu wiec oczywiste ze to rodzaj zenski

co do espero..to mi na mysl nie przyszedl rodzaj zenski z dwoch powodow po pierwsze to jest (ten) samochod po drugie nie znam rzeczownika rodzaju zenskiego w jezyku polskim konczacego sie na "o"..ja mimo wszystko obstaje za rodzajem nijakim czyli to espero bez odmiany przez przypadki jako ze jest to nazwa wlasna pochodzaca z obcego jezyka..no ale jak sa tu jezykoznawcy to niech sie wypowiadaja ja to mowie jako matematyk..

aaa i jeszcze cos..ostatnio na forum pojawil sie uzytkownik wolnylogin i jak slysze jego okreslenie espandryl to mi sie autentycznie rzygac chce..sam nie wiem dlaczego..ale naprawde mnie to razi..oczywiscie to zadna osobista uwaga

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2005-01-13 15:57:21 ]

Cytat:
2005-01-13 15:56:06, qbaj pisze:
eeetam walus..przeciez mowi sie ze jade do (tej) goldapi a nie do (tego) goldapu wiec oczywiste ze to rodzaj zenski

No to wiesz Ty i wielu innych może też, ale już kilkadziesiąt razy, jak nie więcej spotkałem się z odmienianiem jako rodzaj męski i pytaniami w stylu "kiedy jedziesz do tego swojego Gołdapa, Gołdapia, Gołdapu"...

jeszcze cos..w tytule postu jest absurdalny blad jak na moje oko..bo o ile watpliwosc "ta" czy "to" jestem w stanie zrozumiec to "te" sugeruje liczbe mnoga rodzaju zenskiego jak rozumiem autorowi chodzilo o "ten" "ta" lub "to"

Ale dylemat, nie do rozwiązania. Trzeba napisać do Przyjacółki ona może coś doradzi

Espero=auto zatem te auto lub to (jest) auto IMO - prof. Miodek - do tablicy !

No tak a Mercedes to jest imie żenskie i na wszystkie auta marki BENC mowimy to auto.

Oczywiscie biorąc pod uwage wypowiedź Jacentego.

A może ktoś z szanownych klubowiczów wie co to zanczy "Espero"?

PO hiszpańsku:
czekać, oczekiwać, usługiwać, czekanie, zasadzka, kolędnik, postój, oczekiwanie

portugalski: nadzieja, mieć nadzieję

Tyle znalazłem w necie.

A co do odmiany - espero odmienia się tak samo jak twingo, polo, aro; espero w jezyku polskim jest zdecydowanie rodzaju nijakiego, więc "to espero". NIe wiem jednak, jak prawidłowo powiedzieć:
widzę dwa espero, czy espera?
wsiadam do espero, czy do espera?
Wg mnie espero sie nie odmienia, więc raczej "wsiadam do espero"

Mercedes - w jezyku polskim gdy mówimy o samochodzie odmienia sie tak jak "prezes", a gdy mówimy o kobiecie o imieniu Mercedes odmienia się jak imię "Dolores", "Agnes" czyli... w ogóle się nie odmienia

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-01-14 18:24:37 ]

ESPERO = Nadzieja

I to jest w esperanto panowie, nie hiszpański lub portugalski.

Kiedyś poruszałem ten temat.