Instalacja 98 se

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem nie to forum ale

Chce postawić sobie na jednym z dysków win98se
no i mam problem
mam orginała jak i porzyczone inne płytki i ze wszystkich jest ten sam ból

mianowicie po wpisaniu setup przechodzi scandisk i finito dalej nie idzie miga se kursorek w prawym rogu ekranu i kupa

sprzet jest spoko bo obecnie biega na XP

w biosie nie mam magicznej opcji ochrony przed wirusami którą trzeba wyłączyć

zastanawia mnie czy przypadkiem 98 nie przeszkadza 512 MB pamięci

sprzet Cel 1,7 płyta solteka 85drv2 z poprawionych chipsetem 512mb grafika fx5200 ultimate prolinka

może coś poradzicie

Jeżeli masz zainstalowany XP, to nie możesz zainstalować 98.
Zrozumiałem twój post tak, że chciałbyś postawić 2 systemy na jednym kompie. Generalnie najpierw instalujesz system starszy (98SE), a potem instalujesz XP jako dodatkowy system na odrębnej partycji. W ten sposób "boot loader" będzie widział oba systemy. Odwrotnie się nie da...

thx to to ja wiem nie raz tak robiłem na różnych maszynach
chce postawić sam 98 w tej chwili bez żadnego innego systemu

a teraz mam taki problem jak napisałem

próbowałem stawiać na fat32 na fat
na czystym dysku odrazu po fdisku i nic
na nowym dysku prosto ze sklepa też nic

[ wiadomość edytowana przez: krasnoludek dnia 2004-12-02 12:42:46 ]

Stawiam na brak aktywnej partycji

pozdr

jest aktywna
żeby było śmiesznie to próbowałem i tak i tak

Krasnoludek

Napisz po kolei:

- Z jakiego dysku startujesz system i uruchamiasz instalkę??? Z dyskietki Win98, czy z dysku C: gdzie masz już WinXP??

- Windowsy 2K i wyższe (np. XP) nie bardzo chcą współpracować z innymi systemami plików niż NTFS, a dysk na którym stawiasz Win98 jaki ma system???

- Piszesz że próbowałeś na FAT i FAT32, ale czy one były dyskami logicznymi czy fizycznymi? Czy te FATy były jedynymi dyskami w systemie, czy kolejnymi dodanymi do C: z instalkąWinXP???

- Czy dysk prosto ze sklepu też był jedynym dyskiem??

Spróbuj znaleźć program GDISK - dużo lepszy niż FDISK, powinien być do ściągnięcia ze stron Microsofta za darmochę.

Juz nie pamiętam, ale 98 chyba nie chodzą na dysku sformatowanym jako NTFS.Jakbyś poszukał w internecie, jest fdisk który nie jest dołaczany do plyt, tak samo się nazywa, ale wiecej może. Jasiu ma gdzieś na płycie nagrany, ale dzisiaj grzebie w starutkiej pszółce skodzie i mówi zeby mu dać spokój, Ogólnie jutro może poszukać i przesłac w razie potrzeby tylko gdzie

512MB nie przeszkadza W98SE. To jest właśnie jego magiczna granica wytrzymałości
Podepnij goły dysk do PM i CD do SM.
Sprzęt nie jest przypadkiem rasowany ?
Wywal z kompa wszystko oprócz VGA, HDD. Może RAM jest trafiony ? Próbowałeś z inną VGA ?
Jak masz to wyłącz w BIOSie funkcję APIC cośtam, PnP system na NO, nie rezerwuj IRQ, powyłączaj na płycie wszystko co się da (jakieś muzyki, sieciówki, USB itd.) Zostaw działające minimum, czyli kontrolery HDD, flopa i VGA. Daj znać co wyszło.
Pozdro.

Moim zdaniem jest tak jak pisze Perzan - przeszkadza mu coś w sprzętowej konfiguracji systemu lub BIOSie

Ewentualnie zamiast 98 mozesz jeszcze próbować zainstalować WindowsME... Może akurat ruszy.

ok spróbuje w sobote to co napisał Perzan

thx dam znać czy poszło

do poprzednich postów

dysk zarówno nowy czysty po sformatowaniu nawet spod dosa

na dwóch różnych grafikach sprawdzane na GF2MX200 i GF5200

na różnych dyskach od 3gb do 30 gb
oczywiście na NTFS nie próbowałem stawiać ale to wiadomo dlaczego

próby instalowania z płyty bootowalnej jak i z win98 przegranym na dyska
cały czas ten sam efekt

[ wiadomość edytowana przez: krasnoludek dnia 2004-12-03 07:37:56 ]