Dzisiaj kupilem espero i niedziała mi ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie. Dzisiaj kupiłem espero i zauważyłem że nie działa mi:
- ogrzewanie - jutro wymienie termostat - ile kosztuje?
- światła cofania - jaka przyczyna?
- podświetlenie wyłączników obrotowych (dmuchawa, ogrzewanie)??
Serdecznie dzięki za odpowiedzi

swiatla cofania to wymien czujnik kosz jakies 25 zl z ogrzewaniem mam tez problem ostatnio

1. koszt termostatu max jakies 50 zeta..kupuj termostat na 87st a nie na 92..odpowiedz jest w watku termostat a uszczelka pod glowica czy jakos tak..

2. mi tez nie dzialaja swiatla cofania i tez na dniach zajme sie tym czujnikiem..jest ponoc na skrzyni mniej wiecej pod aparatem zaplonowym

3. podswietlenie regulacji nawiewu to 2 arowki..nie pamietam jakie..nalezy wyjac panel nawiewu odpinajac wczesniej linke sterowania temp znajdujaca sie po lewej stronie 'w nogach' pasazera..odkrecasz jedna srubke dejmujesz jeden bolec trzymajacy pokrywke i po lewej stronie zobaczysz co masz odpiac..nalezy uwazac zeby nie rozsczelnic ukladu podcisnieniowego sterujacego nadmuchem

no to chyba tyle

pozdro

Podswietlenie to zarówki 1.2 W 12V a czujniczek jest dokładnie pod aparatem zapł. (1.8 i 2.0) ale nie wiem jak jest w 1.5 koszty czesci to grosiki Miłego urzytkowania

Cytat:
2004-11-12 01:05:49, qbaj pisze:
1. koszt termostatu max jakies 50 zeta..kupuj termostat na 87st a nie na 92..odpowiedz jest w watku termostat a uszczelka pod glowica czy jakos tak..

Nie daj się zwieść pozorom i ......pozoracjom
Spokojniutko możesz zainstalować termostacik 97-102...Jeśli pozostałą części układu masz Oki to będziesz miał zawsze optymalną temperaturę pracy silnika i ....działające zimą ogrzewanko!

Hej

Gdzie wy widziliście termostat za 50 zł ? Sprawdzałem na stronie w Motosklepie i tam kosztował 105 zł (a zwykle jest tam tanio) ? Najchętniej kupiłbym w sklepie internetowym (no i oczywiście oryginalny 87 st.C. Proszę o link jak ktoś posiada. Termostat to chyba teraz najbardziej chodliwy towar na forum

Cytat:
2004-11-12 22:03:07, pjacek26 pisze:
" Najchętniej kupiłbym w sklepie internetowym (no i oczywiście oryginalny 87 st.C. "....

Też się dałeś wpuścić ?? Widzę że wystarczyła jedna plotka a już panuje psychoza termostata...he he he...czysto polski numer
....."oryginalny" zależy od punktu widzenia ....wszystkie są "oryginalne"!.....

Właściwie to mi obojętne jaki, ale ja już od początku wiedziałem że mój termostat kwalifikuje się do wymiany. Niestety widzę że nie da się do 1.8 kupić sam wkład tylko kompletny termostat, a to niestety koszt ponad 100 zł (taniej nie znalazłem).
A z tą psychozą, to pewnie nasunęła Ci się analogia do zakupów cukru przed naszym wejściem do chorej organizacji o nazwie Unia Europejska (chociaż może nie powinienem tak mówić bo w końcu w UE Espero kupiłem)

Cytat:
2004-11-13 00:39:27, bogdan1 pisze:
Też się dałeś wpuścić ?? Widzę że wystarczyła jedna plotka a już panuje psychoza termostata...he he he...czysto polski numer ....."oryginalny" zależy od punktu widzenia ....wszystkie są "oryginalne"!.....

Bogdan, osobiście uważam ,że skoro ktoś w fabryce wyliczył ,że 87 st. jest właściwą temperaturą, to tak ma być.
Nie sądzę ,że liczba 87 została wymyślona przez dwóch żółtków grajacych w rosyjską ruletkę.
To, że od 92st. nie padają uszczelki pod głowicą, nie jest dowodem na to ,że termostat 92 st. jest właściwy.

Dla przykładu teperatura włączania się wiatraka jest wyliczona na 90 st. i napewno ma to zwiazek z tym ,ze termostat otwiera się właśnie przy 87 st.

Sam osobiście mam 92 st. ,ale nie uważam ,że ten termostat jest właściwy.

Cytat:
2004-11-13 00:57:22, -JACO- pisze:
"..... Nie sądzę ,że liczba 87 została wymyślona przez dwóch żółtków grajacych w rosyjską ruletkę. ...

...."Dla przykładu teperatura włączania się wiatraka jest wyliczona na 90 st. i napewno ma to zwiazek z tym ,ze termostat otwiera się właśnie przy 87 st..."

Coś mi tu "dla przykładu" nie gra z temi temperaturami ...skoro jest jak piszesz to wiatrak powinien u mnie wiatrakować prawie cały czas! ..a włącza się niezwykle rzadko i to w sytuacjach kiedy np.długooo stoję w jakimś np.giga-korku.

No cóż, ponieważ jestem zadowolony to może uproszczę swoją opinię do mojego auta:
-Po zamontowaniu termostata 92-107 różnica u mnie jest taka, że silnik szybciej się nagrzewa i utrzymuje się w optymalnym zakresie temp.pracy /tak uważam gdyż wskazówka temperatury nie leży na dole skali tylko wskazuje przynajmniej jakiś średni poziom/, zimą w aucie wyraźnie odczuwalna jest poprawa wydajności ogrzewania ...i tyle różnic!....żadnego przegrzewania, zwiększonej aktywności wentylatora czy inkszych negatywnych objawów od ponad 18 miesięcy nie zaobserwowano

POZDROWIONKA!

zgadzam sie z JACEM..samochod zostal zrobiony zeby jako calosc dzialac w miare harmonijnie i takie czastkowe 'modyfikacje' nie wydaja mi sie zasadne..zwlaszcza ze mi dobrze trzyma temp..ogrzewanie dziala super..wiec nie widze problem

bartek a termostat to po prostu kup w sklepie..nie wiem z czego robisz problem..zebys jeszcze gdzies na wsi mieszkal to bym zrozumial..pojedz do sklepu z czesciami popros o termostat do espero..zaplac i zaloz..

Wkład termostatu do 1,5 kosztuje ok 25 - 27 zeta.
a wymiana trwa nie więcej niz 15 min.

Termostat kupiłem za 25zł, po wymianie termostatu i plynu nadal ogrzewania nie było - odstawiłem do mechanika autko i okazało się że wężyki były pogięte.
Po wymianie czujnika świateł cofania - światła działają ok, koszt czujnika: 27,50zł
Przy okazji kupiłem pasek rozrządu - 50zł

Wlasnie dzownilem do slawka odnosnie wymianie plynu chlodzacego i zapytalem sie o nagrzewnice bo byc moze mi padla na 70% i kurwa w dupe mac(przepraszam) ale nagrzewnica ksoztuje cos okolo 300zl. Szlak mnie trafia a zima idzie

http://www.czesci.ambit.pl

Maja wklad nagrzewnicy za 50 zl.

Co do świateł cofania to sprawdż czy na kości łączeniowej przewodów w bagażniku nie ma przerwy.U mnie był słaby zestyk i niedziałały światła cofania.

[ wiadomość edytowana przez: megaadam dnia 2004-11-16 18:10:23 ]