Olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chciłbym się dowiedzieć jaki olej stosuje się do automatycznej skrzyni biegów oraz mostu i silnika

Jaceklubniewice od 25 dni w klubie, pierwszy post i taka wtopa
Najprawdopodobniej nikt nie odpowie, na początek polecam wyszukiwarkę.
Dziwiłem się na początku weteranom, że tak mocno na to naciskają, ale gdy poczytałem forum OKP a tam co dziesiąty post to : jaki olej ? albo jakie żarówki ? to już się nie dziwie ::
ps.: ja tyż miałem słabe początki , także nie przejmuj się i do dzieła, wyszukiwarka czeka.

[ wiadomość edytowana przez: diro dnia 2004-10-24 21:17:23 ]

Ja wiem, ale nie powiem. Poszukaj. Jak nie znajdziesz to powiem. Ale znajdziesz na 100%, więc i tak nie powiem....

mobil albo elf

elf jest dobry tańszy od mobila jutro podam symbol bo nie pamiętam

Cytat:
2004-10-24 23:55:12, MEGA_3 pisze:
mobil albo elf

Cytat:
2004-10-24 23:55:12, MEGA_3 pisze:
mobil albo elf

Wal Lotosa

jako ze rowniez mam automata omegaB
pociagne temat gdyz mnie rowniez interesi

wiec w skrzyni automatycznej

z tego co mi powiedziano w ASO OPEL do
96 roku byl obowiazek wymiany co 60 tys.
natomiast od 97 wymienia sie w autach ktore
sa bardziej obciazane tj. te ciagnace przyczepy,
oraz taksy jezdzace caly czas po miescie.

pytanie rodzi sie jednak takie ------- Czy lepiej wymienic, czy nie tykac bez potrzeby?????????????????/

co szanowne forum na to.

Cytat:
pytanie rodzi sie jednak takie ------- Czy lepiej wymienic, czy nie tykac bez potrzeby?????????????????/

Jak chcesz żeby Ci sie skrzynka posypała to nie wymieniaj. A jak chcesz jeszcze chwilke na niej pojezdzic to wlej Dextron II lub III (róznica jest taka, ze III jest szlachetniejsza wersją II). Do suchej skrzyni wchodzi dużo litrów, chyba ponad 6 (dokładfnie juz nie pamietam, ale przy wymianie nie da sie wymienic calego oleju bez rozbierania skrzyni i wchodzi chyba 3 litry. Ja ostatnio wlalem Valvoline (klasa Dextron III), jest tanszy od oryginalu (20 pln za 0,5 l). I pamiętajcie o filtrze.

Nie Lotosa, tylko krajowy Hipol odpowiednik Dexron III, 'sam' Olczak go leje, do tego dokup pojemniczek dodatku bodajże Militec do skrzyń automatycznych - nie bardzo pamiętam, gdzie widziałem, może Leclerc ok. 16 zł - i dodaj zgodnie z przepisem (ma niby udrażniać gniazda elektrozaworów po przejechaniu ok. 200 km i zapobiegać 'poślizgom' skrzyni).
Wg recepty ze strony www.automat.pl to pewnie - jeśli z pieniążkami na robotę krucho - nawet sam możesz zrobić wymianę tzw. dynamiczną, ale potrzebowałbyś jeszcze filtr tego oleju i nową uszczelkę.
Może jednak warto znaleźć warsztat specjalizujący się w automatycznych skrzyniach - po prostu przy okazji jakąś diagnozę mogą postawić po zobaczeniu tego, co jest w misce ??
Orientacyjny koszt w zakładzie to 300-400 zł z materiałami i olejem.
JaC

Cytat:
Wal Lotosa

militec jest na bazie teflonu....do silnika sie go nie leje,jak jeszcze chcesz potrzymać auto...ale do skrzyni..hmmmmm to może być dobre...rzadko wymieniasz olej....

PS1. Jaceklubniewice dnia 04.12.zalał skrzynie Lotosem...za późno mu powiedziałeś

PS2.Hipol to sie leje do C-330 i całej serii tych wynalazków a nie do omegi

pozdr