Olej w skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć!
Mam pytanie-jakiego oleju moge dolac do skrzynie biegów?
Uważam jest troszke mało(bo sprawdzałem )
Czy wogóle jest sens dolewac czy lepiej wymienić-tylko jeszcze nie sprawdzilem czy jest korek spustowy!
Mam objawy takie że na wolnych obrotach na postoju szumi(stuka)cos w skrzyni. Prawdopodobnie to jakies łożysko bo po wciśnieciu sprzegła jest cisza,ale moze olej cos pomoże?

a jeżeli wymienic to na jaki??

tam jest olej przekladniowy 80W90, 75W80 itp. nie wiem dokladnie jakie powinien miec parametry w bmw 3 ale chyba zalecany jest 75W/90. jest tez podzial tak samo jak w silnikowych na mineralne i syntetyczne.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2004-10-27 14:58:28 ]

prawdopodobnie to nie szumi w skrzyni tylko lozysko w docisku sprzegla.

może i docisk, ale z tym mozna żyć! Nie chce mi sie za bardzo skrzyni wyciagać(na wiosne dopiero-trzeba przezimować).
No,a olej to olej! Moge dolać czy wymienic całość? A ile oleju wchodzi do skrzyni?

wymien lepiej bo ten olej i tak niewiele kosztuje, a wchodzi tam gdzies kolo 1,5 - 2L.

witam a czy w rekinie (e-21 z silnikiem 1,6 i 4 skrzynią) z 1978 roku to taki sam olej lać jak tu piszecie? czy trzeba jakiś inny?
Pzdr Daniel

a kuchenny>?

ja mam 316 e36 z 92 r. ostatnio wymienilem olej w skrzyni. przejechalem na nim 700 km i wszystko jest OK . Wedlug instrukcji obslugi powinien tam byc ATF II D - taki sam jak w automatycznych skrzyniach. W tym roczniku w 318 powinien byc taki sam. mysle ze w twoim takze...

korek w nim jest, a do skrzyni wchodzi 1,1 l.