Czy macie dobry sposób na mycie tapicerki????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
tak jak w temacie, przybieram sie aby wyprać swoją medzie w środeczku i narazie testowałem jakiś spray z orlenu do tapicery ( a tak sobie z friko dostałęm to testowałem) i nawet poświęcięłm sie i kupiłe sobie Vanish do tapicerki (drogie cholerstwo) ale trzeba przyznać ze jak popsikałem ten kanał (nie wiem jak to nazwać) przy tylnich siedzeniach to normalnie taki misio czysty sie zrobił ze chej, ale na całą medzie pewnie takich kilka butelek trzeba by było. więc możę ktoś ma lepszy pomysł, jak z tym zawalczyć ????

A moze wjechac do jeziora i wsypac "Ariel do kolorow" ... ... tylko co na to zieloni ...

A tak powaznie to sa firmy specjalizujace sie w czyszczeniu tapicerki, maja specjalne srodki i sprawnie im to idzie. Moj kolega chyba placil za taki zabieg, lacznie z myciem auta i felg cos kolo 100zl.

Cytat:
sa firmy specjalizujace sie w czyszczeniu tapicerki

no niby tak

ale tu o to chodzi, żeby zrobić to sam

może wyjść trochę gorzej niż
Cytat:
firmy specjalizujace sie w czyszczeniu tapicerki

ale zrobisz to sam (może się ddowiesz czegoś nowego o omie)i co najważniejsze spędzisz jeszcze więcej czasu ze swoim ukochanym autem

pozdr

czyli porzycz od sąsiada (lepiej sąsiadki) odkurzacz piorący i zrób to sam.

witam,
do plastikow wewnatrz sprawdza sie CIF LEMON. wszystko schodzi bez wiekszych problemow tylko trzeba troche sie napracowac. co do tapicerki to zastosowalem (chyba z dobrym skutkiem skoro boogie zachwycal sie na zlocie moja omesia jak zasiadl w srodku ) zwykly preparat w piance CAR JET czy cos w tym stylu kupiony w REAL'u za 6 PLN. uprzedzam, ze trzeba sie sporo namachac szczoteczka do rak ale chyba warto. natomiast mam pytanie co do skory. czym pielegnujecie skore w omesi. specjalne do tego srodki sa drogie wiec moze ktos ma inny pomysl. robert

Dzięki więć cifem plastiki a resztę piankami. w sumie zastanawiam sie bo w myjni profesjonalnie (załużmy że profesjonalnie) robią to za 50pln. ale tak jak wspomniał
Cytat:

no niby tak

ale tu o to chodzi, żeby zrobić to sam

więc chyba sam z tym powalcze
THX for ALL LOB PEOPLE

dwa dni temu wyczyściłam całą tapicerkę najnowszym vanishem do dywanów i tapicerki Oxi action.. poprostu rewelacyjnie.. nie sądziłam ,że jeszcze ujrze wnętrze omesi w tak jasnych barwach.. polecam gorąco..

My oddaliśmy do myjni(prania tapicerki)-95zł [plus 25 wnętrze},rewelacja.Weżcie pod uwage że mamy JASNĄ tapicerke której jeszcze nigdy nie praliśmy.Może taniej samemu,ale trzeba mieć na to czas.

Cytat:
2004-08-06 19:36:42, arti-77 pisze:
My oddaliśmy do myjni(prania tapicerki)-95zł [plus 25 wnętrze},rewelacja.Weżcie pod uwage że mamy JASNĄ tapicerke której jeszcze nigdy nie praliśmy.Może taniej samemu,ale trzeba mieć na to czas.

Ja też muszę o tym pomyśleć, ale może taniej wyjdzie znaleść jakąś piękność która ma czas i lubi sprzątać

Pozdrowionka
Gryzzly

No nie wiem
Cytat:
ale może taniej wyjdzie znaleść jakąś piękność która ma czas i lubi sprzątać

czasami to wychodzi duuuuuuuuużo drożej, ale to widać po czasie

Cytat:
(...) czasami to wychodzi duuuuuuuuużo drożej, ale to widać po czasie

A to może i racja - ale jak przyjadę na zlot z wyrpaną tapicerką - to będziecie się już domyślać jak to się stało

Pozdrowionka

po pierwszym czytaniu
Cytat:
przyjadę na zlot z wyrpaną

pomyślałem o czym innym niż pranie , dopiero później stwierdziłem że to literówka

Cytat:
2004-08-08 10:44:28, Diro pisze:
po pierwszym czytaniu
Cytat:
przyjadę na zlot z wyrpaną

pomyślałem o czym innym niż pranie , dopiero później stwierdziłem że to literówka

A celowo tak zostawiłem - bo jedno nie wyklucza drugiego
Byłem ciekawy - czy ktoś to skomentuje - i prosże same zdrowe objawy

[ wiadomość edytowana przez: gryzzly dnia 2004-08-08 20:51:02 ]

Witam

Zastosowałem ( przemysłowy odkurzacz piorący ) fakt woda w nim była czarna i zaraz po praniu fotele były nawet czyste , ale po dobrym wyschnięciu okazało się że cały syf z głębszych pokładow foteli powyłaził na wierzch ( tworząc niekoniecznie efektowne placki na fotelach ). Właśnie kilka dni temu umyłem wszystko Vanishem za pomocą gąbki do mycia naczyń z (tzw drapakiem po jednej ze stron ) Efekt rewelacyjny no i na kilka dni znikł zapach ( fajczany , dokładnie fajczany nie papierosiany) , którego notabene do dziasiaj nie mogę się pozbyć. Został mi jeszcze do wyprania "dywan" ale jakoś nie mogę się do tego zabrać

Pozdrawiam
Edmud Dantes

rw12 - najlepszy sposób czyszczenia skóry:

- zrobić roztwór w ciepłej (nie gorącej) wodzie z szarego mydła,
- miękką, wilgotną ściereczką maczaną w roztworze wyczyścić tapicerkę,
- kupić mleczko z lanoliną do skór (12 pln)
- po wyschnięciu natrzeć mleczkiem tapicerkę,
- po upływie 15 min wypolerować miękką suchą ściereczką

efekt gwarantowany

Cytat:
2004-08-20 10:41:21, Res pisze:
rw12 - najlepszy sposób czyszczenia skóry:

- zrobić roztwór w ciepłej (nie gorącej) wodzie z szarego mydła,
- miękką, wilgotną ściereczką maczaną w roztworze wyczyścić tapicerkę,
- kupić mleczko z lanoliną do skór (12 pln)
- po wyschnięciu natrzeć mleczkiem tapicerkę,
- po upływie 15 min wypolerować miękką suchą ściereczką

efekt gwarantowany

sprawdzone, działa

U mnie jako środek do prania tapicerki bardzo dobrze się spisuje Dywanlux (do prania dywanów i tapicerek). Łatwo się tym czyści, dobrze usuwa brud i pozostawia ładny zapach

mycie plastików jeżeli jush sa zzolkniete pomagaja dwa preparaty wytestowane (pracowałem kiedyś w wypozyczalni aut)- jeden nazywa sie ARVA i jest na kazdej stacji orlenu. Zasada zeby dobrze go wyczyscic, trzeba zdemontowac, poniewaz srodek najpierw trzeba rozcieńczyć później dopiero stosowac, najlepsze w propocji 1:2. Zastosowanie tego srodka zeby nie przerazic sie jak ktos bedzie kupował - Preparat do mycia silników. Drugi srodek to FP2 tylko na zamówienie droższy ale lepszy nie pozostawia jak arva białego nalotu.
Do prania tapicerki na siedzeniach używam pralki, rozbieram całe siedzenia zajmuje to 30 min do pralki proszek do kolorów i po 40 min wygladaja jak nowe. Zakładanie trwa ok 1 godziny.
ale powiem tak zaden odkurzacz pioracy zadna pianka tak nie wyczyscie jak pralka. bo pianka tylko wyczysci z zew...

Cytat:
o prania tapicerki na siedzeniach używam pralki, rozbieram całe siedzenia zajmuje to 30 min.

to można rozebrać???
ni esą przykręcone "sróbkami" tylko zgrzane albo jeszcze coś gorszego......ale jutro to lookne..ciekawe to

pozdr

no pewnie ze da sie rozebrac nigdy na srubki sie nie trzyma, tylko na takie specjalne rynienki które zatrzaskuje sie do blachy siedzenia srodki zas trzymaja sie do pretów w gąbce za pomoca metalowych kóleczek które trzeba rozgiąć. Zdjęcie to nic prostszego, troszke trzeba sie napracowac aby założyć z powrotem. Ale trening czyni mistrza...
aaaa i zapomniałem nie przypatrywać sie wodzie która z pralki bedzie leciała bo bedziecie sie zastanawiac jak to mozliwe ze na takim brudzie sie siedziało.... hehehe
Pozdrowienia