Dziura w tlumiku a spalanie lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
moj poldek dlugo czas palil 10-11l./100km. Ostatnio przy kazdym kolejnym tankowaniu zaczal palic wiecej i w ciagu miesiaca spalanie wzroslo do 14l.

okolo miesiac temu pekl srodkowy tlumik (jeszcze go nie wymienilem) - czy moze miec to negatywny wplyw na spalanie lpg?

jezeli nie, co moze byc przyczyna tak duzego spalania?
mam zalozone nowe swiece boscha i filtr powietrza, 4letnia instalacje Stefanelli. moze nalezaloby wymienic filtr gazu?

--------------
pozdrawiam
jarek

filterek gassu jest na tyle jeszcze tani że nie mam co n anim oszczędzasz....wydaje ci sie ż ejest brudny --sprawdź to zobaczysz..masakre ..jka ma powyżej4-5tys przebiegu to wymiana

zapalasz na gazie??czy jak porządny użytkownik gassu rozgrzewasz na benie

pozdr

Poldka kupilem 3 miesiace temu, filtr gazu ma przejechane ok. 5tys. - wymienial go poprzedni wlasciciel niedlugo przed moim zakupem

osobiscie nie wymienialem jeszcze filtra gazu - w poprzednim poldku 1.5 GLE nie mialem takiego.
gdzie znajduje sie ten filtr? na forum czytalem ze przy elektrozaworze?

co do odpalania - nie wiem jak to robil poprzedni wlasciciel.
ja przy obecnych warunkach pogodowych (ok. 5-10*C) wlaczam silnik na benzynie i po okolo 1 minucie przelaczam na gaz (tak nawiasem - czy to wystarczy aby osiagnac wystarczajaca temperature?) -
domyslam sie ze chodzi Ci o reduktor? myslalem tez o regeneracji ale to juz wiekszy koszt niz filtra gazu.. ale czy tak nagly wzrost spalania moze byc spowodowany zuzyciem reduktora?

pozd
jarek

Cos w tym musi byc bo podobnie jak u Ciebie pojawilo sie wieksze zuzycie Lpg gdy w srodkowym tlumiku pojawila sie dziura, a moze to tylko zbieg okolicznosci...

u mnei tak dopiero po 3-4min reduktor zaczyna być ciepły....

ostatnio myśle nad przyklejeniem takiej maty która podgrzewa lusterko zewnętrzne....ma to cos ok.100W...ja mam2X100W nażarówach więc ta mata by nie zroibła wrażenia na akmea z tą matą naprawde mógł by si eszybciej nagrzewać reduktor...podłączyć to podobnie jak ogrzewanie szybki i po jakimś czasie by sie wyłaczyło...........

pozdr

ze starego układu wydechowego leciało mi na wszystkie strony, po kompleksowej wymianie (od kolektorówki do końcowego) spalanie wzrosło o 0,5l.. wiec bywa i tak..

dzieki za wszelkie odp.
filterek gazu juz wymienilem jutro wymieniam tlumik - zobaczymy skutki

pozd
jarek