OPel COrsa 1,4 B. Problemy na gazie!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Proszę o pomoc. Niedawono zagazowałem samochód OPEL CORSA 1,4 (60km)B i zaczeły sie problemy. Samochód ma przejechane 110 tyś kilometrów.

1. Przy wyluzowaniu z predkości ok 100km (obroty ok 3tyś) samochód gaśnie. To samo dzieje sie przy jeździe na luzie z górki. Czym może być to spowodowane??

2. Samochód dostaje jakby samozapłou. Dojeżdzam do celu gasze silnik (przekręcam kluczyk) ale on jeszcze zapala sie na 1-2s!!

Pomocy

witam klepiemy ten temat od dawna, pęd powietrza powoduje zmiane mieszanki więc auto gaśnie na gazie (miałem to samo) musisz rure dolotową do filtra ustawić przeciwnie do jazdy samochodu powinno byc ok pozdro

[ wiadomość edytowana przez: skwara_27 dnia 2004-10-12 23:01:12 ]

dobra....stary temat ale dalej z nim lecim

Cytat:
2. Samochód dostaje jakby samozapłou. Dojeżdzam do celu gasze silnik (przekręcam kluczyk) ale on jeszcze zapala sie na 1-2s!!

też to mam...wymieniłem świece i jakis czas było jakby troche lepiej.ale ostatnio znowu masakra.......przewody nowe saintec(chyba tak sie pisze).......kopułka czyszczona rok temu,palec rozdzielacza tez ma rok........moim zdaniem ten samozapłon .to jest sprawka instalacji elektrycznej.........nie wiem co jeszcze zrobić..........znowu oblookać tą kopułke.......w C20NE w omie jest takie super dojście że aż mi sie chce płakać jak wyjdzie na to..

pozdr

teraz to już za każdym razem to robi

może zawory rozgrzewają sie do czerwoności(od zbyt ubogiej mieszanki) i od tego jest ten samozapłon......poradźcie coś..........

pozdr

Cytat:
2004-11-14 20:32:05, omegafan pisze:
teraz to już za każdym razem to robi może zawory rozgrzewają sie do czerwoności(od zbyt ubogiej mieszanki) i od tego jest ten samozapłon......poradźcie coś.......... pozdr

chyba pisałem coś o ubogiej mieszance,nie pamiętam, to bardzo szkodliwe dla silnika.Nie przesadzaj.Proponuję sprawdzić zaplon,wyregulować tak by był o jakieś 2,3 stopnie wcześniejszy od nastaw fabrycznych.Koniecznie sprawdzić skład mieszanki,wartość lambda=1.

Cytat:
2004-10-12 22:37:05, dusioleq pisze:
Witam Proszę o pomoc. Niedawono zagazowałem samochód OPEL CORSA 1,4 (60km)B i zaczeły sie problemy. Samochód ma przejechane 110 tyś kilometrów. 1. Przy wyluzowaniu z predkości ok 100km (obroty ok 3tyś) samochód gaśnie. To samo dzieje sie przy jeździe na luzie z górki. Czym może być to spowodowane?? 2. Samochód dostaje jakby samozapłou. Dojeżdzam do celu gasze silnik (przekręcam kluczyk) ale on jeszcze zapala sie na 1-2s!! Pomocy

Jeżdżę również CorsąB 1,2 (silnik C12NZ) z gaśnięciem miałem taki sam problem, ostateczna wersja dolotu wygląda następująco: Na wlot powietrza na metalowej belce(na której jest zamek pokrywy siln.) nałożyłem rozciętą wzdłuż plastikową butelkę(odcięte dno i wlew).
Plastik przymocowany jest wkrętami mocującymi reflektor, chłodnicę itp. Powietrze teraz dostaje sie do wlotu bokami rozciętego plast. walca a nie bezpośrednio zprzed chłodnicy.
Zalety tego rozwiązania: pobieranie zimnego powietrza z zewnatrz a nie z komory silnikowej, zmniejszony hałas szmerów ssania.
Silnik nie gaśnie nawet przy max prędkości po przełączeniu na luz.
Przerobiłem również sterowanie powietrzem ciepłe/zimne w obudowie filtra powietrza -wymontowałem uchylną klapkę - teraz jest zasysane tylko zimne powietrze.

[ wiadomość edytowana przez: olmar dnia 2004-11-15 14:02:01 ]

Radze sprawdzić czy nie bierze wam benzyny przy pracy na gazie. Kolega miał tak że jak gasił silnik kluczykiem to samochód jakkby jeszcze dostawał "czkawki" i dopiero gasł po 2-3 sek. i okazało się że dostawał minimalnie benzynkę przy przełączeniu na gaz.
Pozdr

jestem świeżo po regulacji i mieszanka jest raczej dobra........wypalone zawory.......czy nie bierze benzyny to sprawdze dzisiaj i sie zobaczy......ja myśle że to pewno świeca sie jeszcze żarzy i dlatego jest ten samo zapłon......spr z tą beną i jutro polece do gaziarzy.......

pozdr