| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-11-11 23:04:07 Witam!!!
Mam taki własnie problem ze swoim kucykiem |
Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2004-11-11 23:41:06 HEhehehe-prawie trafiłes w 10 |
Artiro HF MEMBER Hyundai Accent GLS Warszawa | 2004-11-12 00:48:26 Problem stary jak samochody, w accencie mam na to sposob szybki i niezawodny : klima, zalaczam i po kilkunastu sekundach krysztal. O srodkach na zamglenie rzeczywiscie slyszalem, ale jakos nie mialem okazji wyprobowac, a moze warto, bo jednak ma to wplyw na bezpieczenstwo jazdy ( jaki ja teraz qrcze 'bezpieczny' sie zrobilem |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2004-11-12 02:31:02 Ja raz miałem przypadek, że w czasie jazdy szyby tak zaparowały że nie dało się jechać... Było to nad morzem podczas ulewy. Szyby momentalnie zachodziły mgłą nawet przy maksymalnej prędkości wentylatora i włączonym oczywiście zewnętrznym obiegu. Nie nadążalismy nawet z wycieraniem szmatką, natychmiast wracało do poprzedniego stanu. Musielismy się zatrzymać, pouchylać mocniej okna (było to trudne podczas ulewy) i odczekać kilka minut...
Był to dzień kiedy myślałem że wentylacja w Hyundaiu jest kiepska, ale dziś wiem, że to był jednostkowy przypadek ponieważ nie mam żadnych problemów z parowaniem (mimo rozmiarów przedniej szyby Pozdrawiam! A co do jakiś specyfików przeciwko parowaniu to może tu się coś znajdzie: Aripol. Podobno ich kosmetyki są jednymi z najlepszych. |
Trzewik HF MEMBER Hyundai Pony Łódź | 2004-11-12 11:11:08 Rowniez borykam sie z tym problemem, ale raczej traktuje to jako cos naturalnego. Kilka lat temu w samochodzie w ktorym nie dzialalo podgrzewanie tylnej szyby stosowalem preparat ktory uniemozliwial parowanie i faktycznie byl skuteczny. Wyciera sie nawilzona szmatka cala szybe i na kilka dni to pomaga. Niestety nie jestem w tej chwili w stanie przyponiec sobie nazwy tego specyfiku, natomiast mysle ze jesli parowanie szyb jest dla Ciebie bardzo uciazliwe to, nie powinienes sie dluzej meczyc. Popytaj w sklepach o taki preparat i mysle ze bedziesz zadowolony.
Pozdrawiam |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2004-11-12 16:20:04 sprawdż szczelność nagrzewnicy,miałem podobną historię niedawno
w moim służbowym poldku szyby parowały nawet więcej po włączeniu nawiewu okazało się że był wyciek z zaworu,przydało by się sprawdzić też czy gdzieś w komorze silnika nie zbiera się woda deszczowa,ubytki płynu chłodniczego,płynu do spryskiwaczy itp.to wszystko po odpaleniu silnika paruje i przez nawiew skrapla się na pierwszym zimnym elemencie SZYBIE pozdrawiam daar |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-12 17:59:34 Podobne problemy maja motocyklisci w kaskach, podczas zimniejszych por roku.Jednak jest na to sposob kupuje sie folie,ktora nakleja sie od wewnetrznej strony na szybke i problem znika.Jest to skuteczne bo sam tego uzywalem.mozna bylo to kupic w jakims sklepie wysylkowym.Ciekaw jestem ile by kosztowala taka folia na szybe samochodowa i czy wogole jest dostepna??i |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-14 12:54:31 Do Pasja : Po pierwsze to nie pisalem ze tego bede probowal w samochodzie, napisalem tylko ze w kasku to dziala. Najprawdopodobniej to nawet nie jest dostepne w rozmiarach pasujacych do szyb samochodowych.
I z tego co widze , to nie warto tu pisc o takich rzeczch, bo zaraz ktos znajdzie sobie cos , czego sie uczepi i zacznie sie zbijac. To na tyle. |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2004-11-14 20:05:46
Bez urazy zlociutki, chyba za malo umieściłem "pozytywnych" emoticonów. Nie chciałem Cię urazić i nie taka była intencja mojej wypowiedzi. Sam jestem ciekawy czy ktoś próbował z jakimś laminatem od wewnątrz przedniej szyby Ale co do odpowiedzi na zadane w Forum pytania, to lepiej, aby były bardziej przemyślane i niosące pomoc wynikającą z doświadczenia, a nie teoretyzowanie mogące innych czytelników Forum wprowadzić w błąd. W końcu jest to profesjonalne grono życzliwych sobie osób. Pozdrawiam życzliwie
|
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2004-11-15 07:57:37
jeżdżę już drugim hultajem i faktycznie ten sposób jest w nich najlepszy, dmuchawa cały czas na 1, ważne jest również aby otwory w nadwoziu odpowiadające za przewietrzanie kabiny ( u mnie np. pod zderzakiem w tylnych błotnikach) były sprawne, są tam takie membrany, coś na wzór masek p.gaz, poza tym przynajmniej raz na dwa tygodnie warto umyć porządnie szyby od środka i może spróbować zainstalować filtr przeciwpyłkowy, bo dmuchawa potrafi sporo brudu wrzucić do środka auta |
reggie HF MEMBER Accent Pruszków | 2004-11-15 08:50:33 Jesienią ten problem zaczyna być dokuczliwy i odczuwalny.
1. W deszczu tupać przed wejściem do pojazdu i otrzepać zbędną wodę z obuwia, parasolek itp. 2. Oczyścić z liści i innych zanieczyszczeń kanały odprowadzające wodę znad przedniej szyby i z silnika. Tymi kanałami pod przednią szybą oprócz powietrza do nawiewów dostaje się również woda, która gdy nie jest odprowadzana, gromadzi się tam i dostaje się "parówką" wraz z ciepłym powietrzem z dmuchaw. Ciepłe powietrze przechodzi przez zbiorniki z wodą i je osusza a cała woda w postaci party dostaje się wprost na nasze szyby poprzez nawiew skierowany na nie. Dlatego bardzo ważne jest aby jakoś rozebrać kratę i oczyścić ją tak aby skutecznie odprowadzała wodę. 3. Dobrze jest zaopatrzyć się w owiewki na przednie szyby i uchylać je podczas deszczu jeżeli sam nawiew nie pomaga lub robi nam się zbyt gorąco. 4. Nie ma jak klima - sam jej używam i nie zajmuje to nawet kilkunastu sekund - może jakieś 5-7 na najwyższym biegu nawiewu. 5. Sam nawiew jeśli wlot powietrza jest suchy powienien wraz z ciepłym powietrzem dobrze osuszać i wentylować kabinę - został zaprojektowany z odpowiednią przepustowością. 5. Oczywiście (jak już ktoś zauważył) ważne są również "odpowietrzniki", drożne otworki odprowadzające powietrze z kabiny. Inaczej jak, ktoś zbytnio uszczeli kabinę a dodatkowo odpowietrzniki znajdują się w bagażniku to wilogć w kabinie będzie nam stopniowo narastała i żadne podgrzewanie nam nie pomoże - zrobimy sobie jedynie saunę. 6. Jeśli mamy garaż - zostawiać w wilgotniejsze dni uchylone szyby. 7. Wymienić filtr przeciwpyłowy od nawiewu - bo po kilku latach olewki w tym temacie może tam być już błoto. No to by było na tyle. Pozdrawiam. |
Mortek HF MEMBER Renault Megane II Tarnów | 2004-11-15 12:34:12 a gdzie w Accencie I jest filtr przeciwpylkowy?, bo ja jakos nie znalazlem o nim nic w instrukcji i szczerze mowiac to nawet nie myslalem ze wogole jest. |
mormon HF MEMBER HYUNDAI ACCENT Kraków | 2004-11-15 14:12:59 może masz wewnętrzny obieg powietrza?
jeśli masz taki przełącznik to przelącz go na zewnętrzne powietrze.. |
reggie HF MEMBER Accent Pruszków | 2004-11-16 08:14:32
Trzeba zdjąć schowek od strony pasażera - potem trochę poszperasz i go zauwazysz. No chyba że go poprostu nie masz... ale jak nie masz to warto go założyć [ wiadomość edytowana przez: reggie dnia 2004-11-16 08:16:01 ] [ wiadomość edytowana przez: reggie dnia 2004-11-16 08:18:32 ] |