| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-20 14:23:30 Jeździmy na gazie?
Z tego co wiem i czytam, to w naszych autach nie da się oszukać komputera tak aby nie świecił Check Engine. Chyba, że bedzie to instalacja z tzw. wtryskiem gazu i nasz komputer będzie sterował wtryskami. To moja opinia |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-20 14:32:29 Ja również pomykam na gassssie i umnie sie nie pali. Msisz najpierw, Tomku, sprawdzic jaki błąd pokazuje komuterek, a dopiero później szukać przyczyny problemu. A i rada jeśli mie miałeś skasowanej pamięci to może najpierw to zrób, pojeździj trochu, a gdy znów kontrola się zaświeci wtedy zrób test kompa. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-20 14:36:15 Oprócz "typowego" dla gazu złego składu mieszanki przyczyna zapalenia lampki może być inna. Sprawdź na wszelki wypadek kody błędów. Choć na 99% pokaże albo błąd EGR, albo zbyt uboga/bogata mieszanka...
NIe wolno jeździć na benzynie z palącą się lampką przez długi okres!!! KOmputer przechodzi bowiem w tryb awaryjny i ignoruje lambdę, przez co skład mieszanki jest ustalony na podstawie zapisanych w jego pamięci ustawień. I skład ten odbiega od idealnego, więc mieszanka albo jest zbyt uboga - wówczas wypalają się zawory, albo zbyt bogata - wypala się katalizator! Komp gazowy nie przechodzi w tryb awaryjny, więc skład mieszanki jest regulowany na podstawie wskazań lambdy mimo zapalenia lampki, ale to też nie jest normalne!! |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-10-20 14:37:01 Żadne wtryski, czy inne wytryski do gazu nie są potrzebne, żeby kontrolka nie świeciła.
Wystarczy emulator sondy, a jeśli wcześniej się nie zapalała, to znaczy że go masz, więc przyczyny trzeba po prostu poszukać Niestety nie mam pojęcia gdzie.... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-20 14:54:23 Wszystko jest na forum, musisz tylko poszukać wpisują w wyszukiwarkę np. "kody błębów", "test komputera" lub coś podobnego.
Komputer resetujemy odpinając klemę z akumulatora na okres ok. 1-5min. Dokładny opis tertowania komputero mogę Ci przesłać na e-maila, ale dopiero jutro. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-20 16:53:15 Rozmawiałem z montażystami instalacji LPG. Mówil, że w takich silnikach jakie są w Espero 1.8 i 2.0 pojawiający sie Check Engine to normalna rzecz. Jeśli klient jest "wymagający" to oni mu po prostu odłączają lampkę na czas jazdy na LPG. Z tego co mówili, to chodzi o to, że pomimo właściwych wskazań sondy komputerowi nie zgadza się położenie wału, "praca" wyłączonych wtryskiwaczy (ale nie dam głowy).
Jednak, jak dalej pisze ETomek_GT, problem występuje nawet na benzynie - to już inna bajka |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-10-20 17:46:29 Hej !! najproscie podlączyc pod skaner-daewoo on pokaze jakie ma bledy !!!! ma nawet mozliwosc wlaczenia lamki na stałe Podjedz do mnie to sprawdzimy !! (podłączymy i sprawdzimy jak się wychyla ) Tel i namiar znajdzie w profilu !!. Pozdrawiam Raffsa |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-10-20 20:42:08 Już tyle razy ten temat był poruszany - to nie silniki są złe, tylko mechanicy i monterzy instalacji. To u nich występuje ,,ten typ tak ma'' i powinno się ich wymieniać.
Pozdr. |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-10-20 22:46:09 O tym właśnie mówiłem kilka postów temu.... No ale jak większa ilość klubowiczów (i oczywiście klubowiczek - Kiniusia pamiętam!!) o tym napisze, to może kolega uwierzy... |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-10-21 08:31:31 Jeszcze troche pojeźdz to spali cie żarówka i bedzie spokój Co za instalację masz? Np. BRC Blitz ma kurewsko niestabilny emulator sondy. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-21 12:00:41
Podaj mi Twój adres e-mail W profilu nie znalazłem. |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2004-10-21 14:47:56 tak a wiec po koleji...
lampka sie na benzynie nie zapala... widac komp sie nie zdarzyl ostatnio przestawic... i po prostu pozostawial odpalona lampke... dzis przeczyscilem koncowki kabli wys napiecia... i zrobielm restartkompa i jak na razie jest ok... zobaczymy co bedzie jka przyjdzie wilgoc... co do instalki na jakiej jezdze to jest to Landi... a co do zakladu... to wiem wiem zaklad wybralem dziadowski... i jescze raz w tym miejscu odradzam wszyskim AUTO CENTRUM GAZ... ale o tym juz pisalem wczesniej... "Raffsa" dzieki za chec pomocy... ale jak pisalem jestem poza granicami PL i ciezko podjechac zobaczymy teraz czy idac za wskazowkami kisztana cos wykryje??? Pozdrowionki i juz teraz dzieki wszyskim... ETomek |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-21 19:06:17 u mnie apli sie check engine na gazie przy dluzszej jezdzie na tych samych obrotach np w trasie..ale miedzy bajki wkladam teksty ze na gazie tak jest i juz..bzdura..mi to sie zaczelo dziac po wymianie lambdy na nieoryginalna..oczywiscie na benzynie gasnie..i w ogole gasnie przy zmianie obrotow..w miescie pali sie bardzo rzadko..przypuszczam ze lepsza sonda by zalatwila problem..ale poniewaz po za tym objawem nic innego sie nie dzieje wiec nie bede sie bawil w zmiany..
pozdro |
mellowM Jaworzno | 2004-10-25 21:52:10 a ja testowałem lampkę 1 rok 2 lata temu sie paliła codziennie a w tym roku ani razu (pomijając testy) u mnie sprawa była tego typu ze robiłem jak w ksiązkach piszą jechalem na benzin az sie motorek nagrzał a potem lpg (zresztą robił to za mnie automat) w tamtym sezonie automat się poszedł...... i kontrolka silnika pali się tylko po przekręceniu stacyjki |