| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 15:01:43 Witam,
Mam problem ostatnio z odpalaniem Caro '95 1.6 GLI Jak jeżdzę co dzień to nie ma problemu zwykle, ale jak postoi 4 dni to rano kręci, kręci....i kręci, aż w po długim czasie odpali. Ale wczoraj tak kręciłem, ąz się akumulator rozładował. Poradźcie co mam zrobić. Jesli to konieczne prosze wskazać mi odpowiedni zaklad w Warszawie co usunie ten problem. Pozatym auto raz odpalone jeździ bardzo dobrze. Potem juz odpala momentalnie. Kłopot jest tylko jak dłużej postoi. Jako, że pisze tu pierwszy raz to sie przedstawie. Mój Poldek przejechał na gazie 140k km. Z czego ja osobiści połowe tego. Trochę rdzewieje, ściąga przy homowaniu - ale nadal bez problemu rozpedza się do 160 km/h. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-12 15:02:57 masz LPG?, palisz na benzynie? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 15:25:53 Tak mam LPG - pisałem o tym w poscie.
Odpalam na bezynie, (a raczej mam z tym problem) |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-11-12 15:37:45 Częściowo problem można rozwiązać, przed zgaszeniem przełączyć z powrotem na benzyne i dać mu pochodzić chwilkę. |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 15:40:57 Jednak wcześniej sie tak nie działo.
A może restart komputera pomoże? |
esti Polonez 1.6 GLI+LPG Warszawa | 2004-11-12 16:11:10 Podłączę się do tematu,
u mnie problem wygląda następująco: ciężko idzie mi odpalenie auta przy przełączniku ustawionym w pozycji II (odpalanie na benie i przełączenie na LPG >2500 obr). Zanim odpali muszę pokręcić trochę rozrusznikiem. Natomiast jak przed przekręceniem kluczyka ustawię przełącznik na I (tylko benzyna) zapala od cyknięcia. Czym to może być spowodowane Przecież w obu przypadkach odpalam na benzynie. Czy sterownik od gazu przestawia kąt wyprzedzenia zapłonu przy ustawieniu w pozycji II? (nie chce mi się w to wierzyć) |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-12 16:39:20
zaryzykuj - to nie szkodzi. esti - abimex jest za sprytny aby dać tak sobie mieszać zapłonem ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 17:12:01 Flowerman, czyli byłby to problem związany z niedochodzeniem paliwa?
Ma to sens, jak auto postoi ta paliwo wyparowuje/cofa sie. Faktycznie, zawsze jak włączam autko pompa pompuje. Czekacie jak skonczy? Ja do tej pory nigdy się tym nie przejmowałem, bo palił od razu... Ale przedwczoraj było tak źle, że nieodpalał tak długo, aż się akumulator rozładował... |
flowerman Miłośnik FSO LOGAN MCV DCi, Duste ... Strzelce Opolskie | 2004-11-12 17:15:07 skoro nie czekasz az dojdzie to na czym twoim zdaniem ma odpalic.
na powietrzu?? |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-11-12 18:00:30
tak jak mówisz-u mienia to samo |
3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2004-11-12 18:18:35 Prawdopodobnie masz uszkodzony zawór zwrotny pompy paliwa i cofa sie paliwo z układu. W abimexie powinno się zaczekac aż pompa napompuje układ do odpowiedniego ciśnienia. Abu samochód odpalił potrzebuje 20-30 razy więcej paliwa niż przy pracy (czas otwarcia wtryskiwaczy przy odpalaniu samochodu jest liczony w/g tej zasady) Jednak gdy silnik jest zimny to mnożona jest wartość 6 a gdy ciepły to 1,9 (przynajmniej w nubirze, ale zasada napewno jest podobna- to silnik i to silnik swoją dawkę paliwa musi dostać). Jak jest zbyt niskie ciśnienie w układzie ( a komputer zawsze zakłada że jest ono stałe) to nie starcza paliwa na rozruch.
Abimex jest i tak dobry bo pali nawet na kiepskiej benzynie, niestety w nubie już tak nie jest i tu jeszcze jest ważna jakość paliwa po na kiepskiej nie odpali za pierwszym razem. Nie ma też sensu kręcic rozrusznikiem do skutku, zakręć 3-4 razy jak nie odpali to wyłącz zapłon i spróbój ponownie - nie chetasz rozrusznika i akumulatora, a komputer stwierdza że coś jest nie tak i do następnego odpalenia zwiększa czas otwarcia wtryskiwaczy. Co by niebyło - najważniejsze jest ciśnienie w układzie paliwowym, miej też zawsze ok 1/4 wachy w zbiorniku wtedy pompa nie zasysa tyle syfu i powietrza. [ wiadomość edytowana przez: 3lite dnia 2004-11-12 18:19:12 ] |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 18:37:11 > Prawdopodobnie masz uszkodzony zawór zwrotny pompy paliwa i cofa sie paliwo z układu
A jak to stwierdzić na pewno? Ile może kosztowac wymiana? |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-12 20:07:15 Dokonałem resetu komputera.
Odłączyłem akumulator (dodatnią kleme) poczekałem 20 min i podłączyłem. Pojechałem do sklepu. I co... Właśnie odkryłem, że to auto w ogóle nie chce jechać na benzynie! Cytując inny post" ja mu w gaz a on zgas" da sie jechać góra 30 km/h, a jak stoi w miejscu to wkręca sie do 4000 obtotów, powyżej sie zadławią. Na gazie za to wszystko jest OK. Auto jeździ SUPER. Po nagrzaniu silnika do 90 stopni objawy nie ustają. Co jest? Dokonałem ponownego odłaczenia akumulatora i nic. (na ciepłym silniku). Co mam robic. na razie zostawiłem go na noc z odłaczonym aku. Co mogło sie stac? |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-11-12 20:12:31 posprawdzaj kabelki od przepustnicy, MAP, czujnika temp, wtryskiwacza. wyjmij, przeczyść, włóż nazad |
pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2004-11-13 10:30:56
no i koniecznie na zimnym silniku |
KrzysztofUrban Polonez 1,6 GLI Warszawa | 2004-11-13 16:52:36 Zrobiłem dziś rano tak jak radziliscie.
Auto stalo cała noc z rozłączonym akumulatorem (obie klemy dla pewności Rano odpaliłem zimny silnik i czekałem z 20 minut (bez naciskania niczego) aż rozgrzeje się do włączenia wiatraka. Po tym jak wiatrak się rozłączył zgasiłem i odpaliłem ponownie. NIESTETY - NIE pomogło!, dalej: - nie wkręca sie powyżej 4000 tys obrotów - nie chce jechać szybciej niż 60km/h (zadławia się przy mocneiejszym wciśnięciu gazu) Co mam robić. Czy to może być problem instalacji, połączeń elektrycznych? Na gazie działa idealnie!? Jak odnależć przepustnice, MAP, itd. zgodnie z tym co sugeruje Leon? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-11-13 19:32:51 A, że tak nieśmiało zapytam, filtr paliwa zmieniałeś? Może po prostu ma już dość. |