Auto na próbnych blachach - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar kupić Fiata na próbnych blachach, lecz skończyła się już dawno ważność próbnego dowodu rejestracyjnego (wydany ze względu na brak przeglądu, teraz przegląd już jest). Właściciel autkiem nie jeździł, tylko remontował, OC jest, ale dowód nie ważny. Czy powinienem coś załatwić zanim kupię to auto? Czy też mogę kupić z nieważnym dowodem i mi zarejestrują?

Heh...Mam prawie taka sama akcje,z tym,ze mam niewazny dowod czasowy na swoje nazwisko

-----------------
http://plepleple.pl

Cytat:
2004-11-10 11:25:57, el_comendanto pisze:
Heh...Mam prawie taka sama akcje,z tym,ze mam niewazny dowod czasowy na swoje nazwisko

Ok, a dowiadywałeś się jak to załatwić?

Hm, nikt nic nie wie na ten temat?...

a to są jeszcze próbne blachy ? myślałem ze dają tylko probny dowód od jakiegos czasu ..

Cytat:
2004-11-13 10:30:05, pablo_fso pisze:
a to są jeszcze próbne blachy ? myślałem ze dają tylko probny dowód od jakiegos czasu ..

Dają próbne jeśli auto w chwili rejestracji nie ma przeglądu...

Dzisiaj sprawa się wyjaśniła... Szkoda, że nikt nic nie wiedział na ten temat albo nie chciał powiedzieć... Auta na próbnych blachach przerejestrować się nie da - trzeba mieć twardy dowód żeby cokolwiek załatwić.

I teraz powstaje paradoks - sprzedający ma ograniczone prawo dysponowania rzeczą, bo teraz musi czekać na nowy dowód rejestracyjny ponad miesiąc... Zanim go nie dostanie, to nie może sprzedać auta... A do tego czasu skończy się OC. Beznadzieja...

Do tego nie wiem co powie urząd skarbowy, jak przyniosę drugą umowę z innymi numerami rej. a na ten sam samochód i te same osoby... Bo nie mogę poprawić tylko numeru na umowie, gdyż przy danej dacie ten samochód jeszcze nie posiadał tych numerów...

[ wiadomość edytowana przez: abar dnia 2004-12-07 13:04:00 ]

Cytat:
2004-12-07 13:02:59, Abar pisze:
Do tego nie wiem co powie urząd skarbowy, jak przyniosę drugą umowę z innymi numerami rej. a na ten sam samochód i te same osoby... Bo nie mogę poprawić tylko numeru na umowie, gdyż przy danej dacie ten samochód jeszcze nie posiadał tych numerów... [ wiadomość edytowana przez: abar dnia 2004-12-07 13:04:00 ]

też jestem ciekaw

ale w sumie umowa kupna dotyczyła samochodu o danym nr nadwoźia i silnika i to są ważne dane a NR rej mógł sie zmienić wiec chyba jest ważna i jak ja łyknie UK to chyba nie bedzie problemu

trudno jest wszystko wiedzieć, a szczególnie w naszym prawie,

próbne blachy dają np, gdy samochód zostaje kupiony samochód z lewymi numerami budy, silnika lub ich brakiem. Czerwone nr są do czasu nadania docelowych nr poj i silnika

Piszemy sobie nie o "blachach" próbnych tylko TYMCZASOWYCH.