Temperatura cieczy a włączanie wiatraka OMA A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów Bestiales!
Pytanko jest zapewne z tych mniej istotnych, natomiast przy jakiej temperaturze powinien włączać się wiatrak? Dzisiaj, w przedświątecznych korkach moja OMA A 3.0 Automat zagrzała się do ok. 100 stopni i nic... Troche mnie to zastanowiło i wolę zapytać zanim prtzegrzeję następnym razem mój kochany silniczek...
A tak poza tym to życzę Wam koledzy Zdrowych, Wesołych Świąt, oraz szczęśliwego Nowego Roku... Oby był jeszcze lepszy niż ten!
Pozdrwienia dla All...

[ wiadomość edytowana przez: salik dnia 2004-12-23 17:36:30 ]

W korkach OMEGA zawsze się "denerwuje" ale wiatrak jak będzie naprawde potrzebny to napewno sie włączy.
Spróbuj poszperać troche we wcześniejszych postach

Cytat:
2004-12-23 17:35:37, salik pisze:
...przy jakiej temperaturze powinien włączać się wiatrak? Dzisiaj, w przedświątecznych korkach moja OMA A 3.0 Automat zagrzała się do ok. 100 stopni.

Cały czas jest włączony jak tylko odpalisz silnik(wiskoza).A temperatura raczej normalna.

Ja myślę, że koledze raczej chodziło o ten wiatrak co znajduje się przed chłodnicą (po lewej stronie na dole). Ja także dołączam się z pytaniem z tym że u mie siedzi 2.6.
Pzdr

Temat wałkowany!!!!
Działa 105-107
pozdro DanDan

Cytat:
2004-12-23 21:19:20, Lejkers pisze:
Ja myślę, że koledze raczej chodziło o ten wiatrak co znajduje się przed chłodnicą (po lewej stronie na dole). Ja także dołączam się z pytaniem z tym że u mie siedzi 2.6. Pzdr

Kurde ja nie mam zadnego takiego wiatraka przed chłodnica tylko wisko,mozesz co wiecej na jego temat napisac albo fotke puscic.

Dokładnie jest tam gdzie napisałem, w każdym razie u mnie. Poszukaj jeszcze raz, bo nie sądzę żeby nie było u Ciebie.
Fotki nie zrobię bo nie mam cyfraka niestety.
Pzdr

Cytat:
2004-12-24 11:51:52, maryjank pisze:
Kurde ja nie mam zadnego takiego wiatraka przed chłodnica tylko wisko,mozesz co wiecej na jego temat napisac albo fotke puscic.

Jest to wiatrak do klimatyzacji , a dodatkowo wykorzystywany jako drugi w układzie chłodzenia

Witam,wlasnie,u mnie tez nie ma zadnego malego wiatraka na dole w rogu,2.6 bez klimy maja tylko wisko.Ja jak naczytalem sie tych postow na temat wadliwych wisko,to zamontowalem drugi elektryczny przed chlodnica,wlacza sie gdy faktycznie wisko na wolnych obrotach nie nadaza chlodzic silnika w upale w korkach, kazdy mechaniol twierdzi,ze wisko to kiepski pomysl,BMW tez swojego czasu przezywalo kryzys z wisko,polowa silnikow padala,teoretycznie mialo byc mniej zawodne,brak czujnikow,elektroniki,zasilania.Znajomy mechaniol zza Odry,powiedzial,ze od nowego,jak jezdzil oma 3000 z wisko,to w korkach przegazowywal ja do 2500 obrotow,bo fakt,wisko nie daje rady w tak ciezkich warunkach,dobra starczy,wesolych swiat

Cytat:
2004-12-23 19:45:25, SEBA-OMEGA pisze:
Cały czas jest włączony jak tylko odpalisz silnik(wiskoza).A temperatura raczej normalna.

Czyli mam rozumieć, że jak tylko zapalę silnik wiatrak ma się obracać? Niestety nie zauważyłem aby tak się działo... Może w związku z tym coś jest nie tak?
Pozdrówka!

[ wiadomość edytowana przez: salik dnia 2004-12-26 12:37:29 ]

W beci wiatrak elektryczny włącza się przy temperaturze +100 °C, a wyłącza przy +95°C.
Wisko w 2.5TD włącza się przy +82°C, a wyłącza przy +60°C.
UWAGA: to są temperatury płynu chłodzącego (nie mylić z temperaturą oleju !!)
JaC

Cytat:

Cytat:
Wisko w 2.5TD włącza się przy +82°C, a wyłącza przy +60°C.

tzn..
wisko kręci sie zawsze,ale przy tej+82st C zaczynajakiś tam płyn w środku si erozszerzać i blokować wisko z wałkjem

pozdr

Ano tak, sorry, zapomniałem że mam klimę hehe, a to jest właśnie wiatrak dodatkowy od klimatyzacji. Przepraszam za wprowadzenie w błąd .
Pzdr