Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-10-24 14:35:03 Wymieniałem przełącznik główny świateł (odpowiedzialny za światła : pozycyjne, długie, mijania, migacze).
Wcześniej upewniałem się długo, że to nie jakies przekaźniki i dzięki poradom na forum wymieniłem przełącznik samodzielnie. Będą z wizytą we Wrocławiu kupiłem ten przełącznik za 88 polskich złociszy w serwisie Daewoo przy ul.Kochanowskiego (niedaleko ulicy tego ... z Brudzewa). Problem w tym, że nie tylko daleko to od Sosnowca, ale jedyny ślad jaki mi pozostał po zakupie to folijka opakowania z nalepkami. Chyba nawet nie wydali paragonu. I co teraz ? Odpuścić stratę 88zł ? A może kupić nowy i za parę tygodni pójść z "reklamacją" starego (w najlepszym przypadku będę miał wymienione na nowy - niepotrzebny już). A może są inne sposoby - ja i tak jestem stratny na konieczności babrabnia się tą samą robota powtórnie. Co Wy na to ? |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-10-25 14:49:50
Gdybyś nadesłał te fotki, byłbym niezmiernie ![]() Pozdro |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-10-25 15:06:07
Może jestem za stary i nie bardzo chce mi się dorabiać coś do czegoś co powinno działać kilka lat bezawaryjnie.
Przeglądałem 3 mieisące temu stary przełącznik - czyszczenie styków nie było potrzebne. Za to wypatrzyłem, że etap przerzucenia dźwigni pomiędzy stanami : "mignięcie światłami długimi-ustawienie wyłącznie na światła mijania-ustawienie wyłącznie na światła długie", skutkuje MIKRO-przeskokami plastikowego docisku na stykach. Z tego "doktoryzowania się" na zasadzie działania docisku wywnioskowałem, że jeśli już plastikowy docisk jest zużyty/wytarty/nadtopiony to jest już ... po zawodach. Naciskając palcem i podciągając paznokciem blaszki można wywoływać zmiany przełączania świateł, ale nic ponad to, jako trwały efekt poprawienia działania dźwigni. Bieżący efekt problemów NOWEGO przełącznika : przeskakiwanie (po właczeniu migacza lub już na wyboju) świateł z pozycji "tylko mijania" na trwałą pozycję "mignięcie długimi i mijania". Efekt problemów STAREGO przełącznika był gorszy, jednak pochodził raczej z tego samego problemu wyrobienia plastikowego docisku, było : tylko światła i długie i krótkie po podciągnięciu dźwigni do siebie i ... brak świateł w innych pozycjach. A może wezmę stary przełącznik i znowu się pobawię ?
Może, tommi-j, dasz mi namiar na te porady i znowu się zajmę reanimacją starego. Pozdro |