Problemy z Coupe 2000r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Jestem tu nowy , ale czesto czytalem fachowe porady forumowiczow i teraz mam nadzieje ze dostane pomoc od Was

Mam taki problem , kupilem Coupe 2000r 80tys 1.6 16v przebiegu(jak pokazywal licznik) od kolesia z Poznania

Na poczatku wszystko bylo ok , potem okazalo sie ze samochod bierze olej. Wymienilem uszczelniacze oraz pierscienie poniewaz byly w marnym stanie oraz zrobilem caly przeglad filtry , rozrzad itd....Co sie okazalo ze paski na rozrzadzie sa w fatalnym stanie i musze je wymienic jak najszybciej(dziwne przy 80tys juz???) Teraz samochod bierze sladowe ilosci oleju.
Wymienilem jeszcze uszczelke pod kolektorem oraz jeszcze do roboty zostal wypalony tlumik srodkowy(to wiedzialem jak kupowalem).

nastepnie zamontowalem gaz II generacji. Kolejny problem nierowne niskie obroty , czy to normalne na gazie ?? oraz przy odpalaniu rano samochodu przy wcisnieciu szybko gazu jeszcze na benzynie samochod gasnie( jakby musial napompowac benzyne...musze odczekac) To tez normalne??Obecnie pali mi w cyklu miejskim ok 14 litrow gazu przy spokojnej jezdzi a wczesniej benzyny 11-12( normalne osiagi??)

Obecnie najwazniejszy problem.... Niestety nie jestem pewien czy przed rozkladaniem silnika bylo cos takiego i zamontowaniem gazu(wszystko jeden mechanik robil...) Przy zmanie na drugi bieg samochod zamula delikatnie traci obroty i strasznie wolno sie wkreca (szczegolnie czuc to na wysokich obrotach) , pozostale biegi sa oki....Czego to moze byc przyczyna?? Sprzeglo , silnik??Czy moze ten tym tak ma??

Prosze o wpisy co o tym wszystki myslicie ??

P.S Co moge zrobic stuningowac za w miare normalna kase aby
wpadlo te pare koni bo obecnie na gazie jest strasznie wolowaty....
Filtr powietrza ? Uklad wydechowy?

Dziekuje
POzdrawiam

nie wiele ci pomoge

ale to ze przy 80 tys.km pasek na rozrzadzie jest w fatalnym stanie to chyba normalka
skoro wymiana tego paska powinn a nastapic przy 60 tys.km
i tak miales szczescie ze ci pasek nie strzelil (jesli jest to 1 pasek tzn od nowosci w twoim coupe)

przy instalacji gazowej w aucie robienie układu dolotowego odpada bo LPG nie lubi za dużo powietrza

Cytat:
2005-05-06 08:49:56, speedmaster pisze:
przy instalacji gazowej w aucie robienie układu dolotowego odpada bo LPG nie lubi za dużo powietrza

Ja niedługo będe się bawił z dolotem na LPG, zobacze czy da się jakoś zgrać stożek, power rurę z instalacja gazową.

mobias raczej masz marne szanse na zgranie tego.Musisz sie zdecydowac czy chcesz szybki samochod jezdzacy na benzynie czy ekonomiczny jezdzacy na gazie.Bo nie pogodzisz LPG z osiągami.Nawet jak ci się to chwilowo uda to napewno w dluzszym okresie czasu rozwali ci to silnik.

Z tymi obrotami na gazie przy niskich obrotach to normalne pozostaje tylko regulacja. Przy instalacji powinni ci ograniczyc doplyw powietrza, np. u mnie przy Sonacie poprostu jest zatkana czesc wlotu powietrza.

To spalanie w miescie na benzynie chyba troche duze, ja mam Coupe 2.0 ('97r 86 tys przebiegu) i tez tyle spala. W mieszanym trybie ostatnio mi wciagnol niecale 9; jazda dosc dynamiczna nie jakies tam 80 km/h.

Co do tego paska u mnie Coupe mial wymienany rozrzad przy 81 tys wiec to chyba normalne.

Watpie ze to coupe 1.6 jest mulowate szczegolnie na 2gim biegu wiec to chyba jakis powazniejszy problem

muła masz na gazie czy na benzynie też? co ci zrobili z dolotem gazownicy? odwrócili ? zmniejszyli wlot? Jak masz zamontowaną klapke antywybuchową? między filtrem a przepustnicą ? z gumką na wierzchu a w środku z ruchomą zapadką? Ja po próbach wuwaliłem srodkową klapke bo za bardzo ograniczała dopływ powietzra....

uwazam ze niepotrzebnie zalozyles ten gas, to sa wlasnie tylko problemy z obrotami i odpalaniem. osobiscie nigdy nie zalozylbym gazu do auta samochod musi jezdzic na benzynie.

kacza23 gratuluje masz bardzo dobrą postawę, dziekuje zwłaszcza za wsparcie jakiego udzielasz naszemu budzetowi

Cytat:
2005-05-06 19:52:12, kacza23 pisze:
...osobiscie nigdy nie zalozylbym gazu do auta samochod musi jezdzic na benzynie.

trochę nie na temat ale wreszcie mam wsparcie

Mi pali gazu ok 10 do 11 litrow przy normalnej jeździe .... i nie mam taich problemów (ja mam silnik 2.0 ) może w tym jest inaczej . Paliwa mi pali 9 litrow a mam zrobiony dolot powietrza do storzka i nic mi w tym nie przeszkadza ani go nie zamula więc nie wiem w czym jest problem pojedz moze na kompóter tam może są jakieś błędy ....