[126el] schemat instalacji halogenów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem sobie halogenki dalekosiężne typ 3HO 2x55W. Chcę to podłączyć pod osobny włącznik na desce rozdzielczej (ten jeden pusty co w elegancie jest). Kupiłem przekaźnik do świateł (naklejka na nim głosi Odpowiednik 541) no i mam prośbę. Ma ktoś może schemacik instalacji (taki dla elektrycznego muła z wszystkim ładnie opisanym ). byłbym dozgonnie wdzięczny ).

P.S. Halogenki ponoć posiadają homologację europejską - E13; E20 - znaczy, że mogę normalnie ich używać i że problemu nie będzie z policją? (btw mój ojciec ma w ciężarówce podobne i policja nigdy się nie czepiała, diagnosta też)

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2004-12-17 13:17:10 ]

kurde montowałem miecha temu wessemki ale nie wiem gdzie mam rozpisana kartke z tym :/ identyczny przekaźnik mam, bede schodzil pozniej do garazu to lookne i najwyzej skrobne. u mnie wsyztsko dziala idealnie.

Cytat:
2004-12-17 15:18:28, toki pisze:
kurde montowałem miecha temu wessemki ale nie wiem gdzie mam rozpisana kartke z tym :/ identyczny przekaźnik mam, bede schodzil pozniej do garazu to lookne i najwyzej skrobne. u mnie wsyztsko dziala idealnie.

dzienks

Pierwsza część to obwód sterujacy. Do zacisku 85 podłaczasz plus pojawiający się po włączeniu świateł mijania poprzez jakiś nowy przełącznik. 86 gdziekolwiek do masy (byle dobrze).
Teraz obwód wykonawczy. Do 30 podłaczasz stały plus, byle przez odpowiedni bezpiecznik. W tym momencie 87 staje się zaciskiem zasilającym (+) Twoje nowe reflektory, które potrzebuja już tylko podania DOBREJ masy w odpowiednie miejsce (na obudowe lub osobny zacisk, zależnie od ich konstrukcji). Jeśłi nie chcesz dodatkowych przełączników to do 85 możesz podłączyć plus od "długich" - wtedy dodatkowe będą się załączać razem z drogowymi. Możesz też zrobić kombinacje czyli sterowanie z "długich" ale przez przełącznik (masz możliwość jazdy na samych drogowych). Możliwości jest mnóstwo, nie sposób wszystkiego opisać... W razie niejasności pytaj...

Odpowiedź by Race D. ja tak mam i wsyztsko działa.

Dokladna odpowiedz jest tu

dzienki za odp. Znalazłem też schemacik przy WESEMkach więc jutro się za to biorę bo dzisiaj to najebany byłem ;P