MotoNews.pl

Czy warto kupić? Proszę o radę.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Piszę gdyż liczę na pomoc ludzi którzy znaja się na rzeczy i maja dobry kontakt z tematem, w co nie watpie..
Czy warto kupić e30 z 1990 roku z nowym silnikiem (20 000 przejechane) Auto jest obnizone, stan blachy w sumie bdb. W cenie płyta pod silnik, poprawki, nowe lusterka i pare drobiagów. Oryginalne alufelgi, nowy wydech. generalnie auto pierwsza klasa, a na wszystko sa papiery. fotka pod tym adresem:
(mogę ich wrzucić więcej)

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw.jpg

Fura kosztuje 9000. Mamy w tej chwili seata cordobe i sprzedając go za 14000 możemy z żoną zrealizować wreszcie marzenie o 3 literkach : )
Pytanie tylko czy 15 letnie auto z nowym co prawda silnikiem nie będzie się psuło? jaka może być szansa że zacznie sie sypać. kto z Was jezdzi takim autem z tego rocznika? PROSZĘ o pomoc. Mam mało czasu.
z góry dziękuję!

[ wiadomość edytowana przez: ven dnia 2004-11-06 17:15:55 ]

cześć
Trudno radzić przy zakupie samochodu jeżeli się go nie widzi, nie słyszy pracy silnika i nie pozagląda tam i tu.
Powiem tylko że mam E-34 z tego rocznika i od zakupu (pół roku)nic przy niej nie robimy ( prócz bieżących spraw typu, olej, filtr no i kosmetyka ). Auta ściągnięte z niemieckich dróg nie są wytłuczone tak jak te jeżdżące po krajowych.
Chyba warto pomyśleć nad zakupem aby poczuć tą niemiecką solidność

PS
tak poza tym to ten kolorek podchodzi pod mój, no może jest bardziej malinowy

pozdr.

1.8 to za mało, ale kwestia gustu ale za 9000 zł ten rocznik wogóle nieopłacalne. Poszukaj dalej lub jedź sam do niemiec.

Aaa sypać się nie będzie! Spoko jak teraz mówisz że jest idealna to tak też będzie, nie sądze abyś mial więcej kłopotów jak z tym autem którym teraz jeździsz.

dzięki za pierwszy odzew juz po kilkunastu minutach!
wrzuciłem jeszcze 3 fotki, (zalezy mi na opinii dotyczacej widoku pod maską, może ktoś zauważy coś godnego uwagi)

www.yattering.metalkings.com/ven/bmw1.JPG
www.yattering.metalkings.com/ven/bmw2.JPG
www.yattering.metalkings.com/ven/bmw3.JPG

dodam, że auto zostało sprowadzone przez znajomego mechanika, który pierwotnie sam miał nia jeździć, ale został zmuszony do sprzedaży. - jedynie ten argument pracuje na korzyśc transakcji bo jak by nie było niektóre elementy auta maja 15 lat i to mnie niepokoi..

[ wiadomość edytowana przez: ven dnia 2004-11-06 20:32:39 ]

ja bym tego samochodu nie kupil juz za sam kolor;] a juz napewno nie za 9000zl jak za 13000 mozna miec e36

wiadomo ze fajniej było by cos nowszego ale jednak tu sie wchodzi w coraz wieksze koszta, a w tym momencie akurat kasa blokuje nas konkretnie : /
niech napiszą coś własciciele 15 letnich bmw. Jak czesto dzieją się jakieś niedobre rzeczy z mechaniką i co najczęściej zawodzi w tych autach?

zaczne od tolo. e-36 to najbrzydsza trójka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. nawet super express pisał o tym w dodatku auto z 2 listopada tego roku, z racji premiery nowej trójeczki.
auto z całą pewnością godne zainteresowania, ale.... nie za taką cenę. za takie pieniądze można kupić e-34 do której i e-30 i e-36 nawet się nie umywają. kolor? rzecz gustu. jednak 9000 pln nawet odliczając ubezpieczenie (200 euro) paliwo (150 euro) zostaje około 1600 euro na auto. za takie pieniądze to już naprawde niezłą becię można kupić, nawet w niemieckim komisie. tak wiec jeśli masz 9000 pln i chcesz kupić bmw to napewno nie to. pooglądaj sobie TU
zobaczysz jakie są ceny w niemczech. co do mechanika to jeśłi on chce od ciebie takie pieniądze to dupa a nie zaprzyjaźniony jest. daję sobie uciąć rękę że nie dał więcej za tą e-30 niż 800 euro. tak więc łatwqo wyliczyć że chce na przyjacielu zarobić około 4000 pln.
jak to kiedyś powiedział ktoś mądry:
"Panie Boże strzeż mnie od przyjaciół, od nieprzyjaciół obronię się sam"
aha, ja mam 22 letnie prawie bmw i jest naprawdę super. zarówno blachowo jak i mechanicznie.
pozdrawiam

E36 to jest najładniejsza ze wszytskich 3 a ta nowa to już wogóle porażka, mało brakowałao a spiepszyli by ją tak samo jak 5 i 7, że o 1 nie wspomne, jak bym chciał wymyłśme kształty i załamania kupił bym nowe renault megan. BMW powinno być duże i sprawiać wrażenie masywnego, właśnie jak e36. E 30 jest za mała i zbyt kwadratowa, e 46 jeszcze jako tako wygląda ale już troche zbyt okrągła i mniejsza od e36. Dlatego napewno nie można powiedzieć że e36 jest najbrzydsza a już napewno nie w porównaniu do najnowszej 3.
A pozatym ,jak sam napisałeś w poprzednim poście, kwestia gustu i o tym nie powinno się dyskutować, dlatego wypowiedź dziennikarza z gazety nie powinna być tutaj jakimś wyznacznikiem styli u elegancji ,a już napewno nie upodobań

wystarczy zrobic ankiete ktora 3 jest ladniejsza i jestem pewien e36 wygra z e30.

oczywiście gusta sa różne. mi BMW kojarzy się jednoznacznie z podwójnymi odsłoniętymi przednimi reflektorami i charakterystycznym przetłoczeniem maski przedniej.
daz piszesz że nowa trójka jest paskudna. której trójce (e-30 czy e-36) jest bliżej do tej nowej? może rzeczywiście wnętrze e-30 nie bije konfortem, funkcjonalnością czy jakością wykończenia. ja jedynie oceniam wygląd zewnętrzny. już wcześniej pisałem ze trójki po modelu e-30 stawały się coraz brzydsze, piatki po e-34 a siódemki po e-32. jak ktoś jest zainteresowany to wyślę wspomniane przeze mnie opisy wszystkich dotychczasowych trójek zaczerpniete z super expressu. wiem, wiem że to nie fachowe pismo, jednak w tej sprawie zgadzam się z nimi całkowicie.
pozdrawiam

jeszcze jedno pytanie do tolo84 i do daz.
obaj macie e-36. macie je dlatego że to najładniejszy model trójki, czy dlatego jest najładniejszy że wy je macie?

Ven za 9000 to mozesz kupic piekne E30 touring piekne auto. Posiadalem takie autko z 89 roku jezdzilem nim 3 lata i poza wymiana plynow oleju klockow i filtrow nic przy niej nie robilem. Ale jezeli chcesz jezdzic 15 letnim autem to proponuje ci abys osobiscie sam udal sie do niemiec po to auto. Kupujac w polsce nie masz pewnosci co kupujesz.

PS. Ja swoje auto osobiscie sprowadzalem z niemiec wiec moze dlatego nie sprawialo mi klopotow

Cytat:
2004-11-07 11:12:59, MARCIN_RADOM pisze:
jeszcze jedno pytanie do tolo84 i do daz. obaj macie e-36. macie je dlatego że to najładniejszy model trójki, czy dlatego jest najładniejszy że wy je macie?

moglem kupic za ta kase np e30 e34 lub e32 ale wolalem e36 glownie za wyglad. pewnie ze bym wolal e46 ale tyle kasy to nie mialem.

ehhehe
ja mam lepiej bo jak mi sie nuidzi moje e-34 to biore e-36 taty ale wole generalnie e-34

z trójek mi najbardziej podoba się E-36, gdyż E-46 za bardzo urosła i nie ma już tak sportowego wyglądu.

z 5ek najbardziej mi się podoba E-39 i na nie zagłosowałem jako na najpiekniejsze BMW - masywny i opływowy kształt, M5 - fastest saloon car on earth

te BMW, które mają odkryte reflektory, może i mają styl, ale sprawiają wrażenie nieareodynamicznych

Co do wyposażenia i silników to wiadomo, że zazwyczaj im nowszy samochód tym jest to lepsze i z tego względu wolałbym 330 E-46 niż 325 E-36

Ciekawa byłaby ankieta, które BMW jest najładniejsze spośród danej serii a nie spośród wszystkich BMW, bo jak tu porównywać np Z3 do "7"

Co do tego BMW za 9000zl...
Jeśli ktoś wie, gdzie kupić w reichu bmw w bardzo dobrym stanie z 90r za 800E to ja mu gratuluje
Ceny w Niemczech poszły do góry troszke ostatnio, gdyż polacy i litwini i tak wszystko wykupią

Odpowiadając a pytanie czy bym kupił to:

1. wolałbym za tę cordobę kupić e-36 z 91r np

2. jesli ograniczeniem finansowym jest te 9-10tys to poszukałbym BMW z 6cylindrami, gdyż jesli już decydujesz sie na "Bedziesz Miał Wydatki" to idź na całego poza tym, ze praca silnika 6 cylindrowego jest duzo lepsza i jazda z nim duzo przyjemniejsza to do tego dochodzi zużycie jednostki napedowej, ktore w przypadku 6cyl jest mniejsze niz przy 4 cyl.

co do super stanu aut z niemiec to bym głęboko polemizował zę to mit . dość duuużo ich ostatnio naprawiałem i musze powiedzieć że z wszystkich które moje łapy macały może trzy sztuki tak trzy sztuki były w idealnym stanie a reszta to padliny które niemcy wepchneli biednemu polaczkowi jedyna zaleta tych aut to to że duży procent aut to auta bezkolizyjne i to wszystko acha jak ktoś chce kupić auto w dobrym stanie to polecam auto lekko uszkodzone blacharsko bo po zrobieniu mamy naprawde dobry samochód o który szkop dbał do samego końca(zdarzają sie odchyły od normy)
a wracając do tematu wątku to właściciel e30 z ceną lekko przesadził

Dlatego napisalem zeby jechac do niemiec po samochod osobiscie!
Wiem ze handlarze z polski kupuja samochody w oplakanym stanie albo powypadkowe najczesciej takie zawiniete wokol drzewa. Kupuja to za grosze a pozniej klepia mlotkiem w garazu kreca licznik i sprzedaja mowiac ze jezdzil tym niemiecki emeryt tylko do kosciola w niedziele i stan auta jest rewelacyjny. Ale bez przesady mozna tez kupic bardzo dobre auto za nieduze pieniadze.

Cytat:
Jeśli ktoś wie, gdzie kupić w reichu bmw w bardzo dobrym stanie z 90r za 800E to ja mu gratuluje

tak się składa, że mam parking strzeżony i kilku handlarzy trzyma u mnie auta, wszyscy oni to moi dobrzy koledzy. jako przykład podam ceny dwóch e-30 które sprowadził jeden z nich. 320i 89 rok 5 drzwi, złoty metalic, el, esz, podgrzewqane fotele w automacie 200 euro. druga 90 rok 320i manual, el, grafitowy metalic, nówka(!) opony, 5 drzwi, obnizony ciut za bardzo jak na nasze drogi w cenie 400 euro. dodam tylko że pierwszą z nich kupił mój kolega. obie sprzedał w cenie 5000 pln. to były niewątpliwe okazje, jednak trzeba szukać w niemczech aut nie w komisach tylko u prywatnych włascicieli.
pozdrawiam

Dlatego właśnie kupiłem e36 bo jest bardzo ładnym samochodem ,a nie dlatego jest ładnym bo ją mam. To wynika z definicji piękna - " Nie dlatego coś jest piękne bo bo się podoba, lecz podoba się bo jest piękne"
Uważam że w tej klasie cenowej (samochody do 40tys zł) nie ma ładniejszego auta niż bmw e36 coupe, linia tego samochodu to coś niesamowitego, projektant dopracował ten właśnie model w każdym detalu. Oczyiście są ładniejsze auta np. Aston Martin DB9 ale to już inna klasa cenowa.
A jeśli mówimy o bmw to ładne jest również e46 coupe, lub e39 (w M pakiecie)