Pony - pilot do centralnego zamka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Dzis rano przez ponad godzinę walczyłem z otwarciem auta. Kluczyk cudem uniknął złamania, nic nie pomagało, żadne odmrażacze. Dopiero polanie drzwi wrzątkiem dało rezultat.

Zaczynam się zastanawiać, czy nie byłoby łatwiej, gdybym mógł otwierać drzwi pilotem?
Jaką siłę (kg?) mają siłowniki w drzwiach? Czy poradzą sobie z zamarzniętym zamkiem?
Czy trudno jest dorobić zdalne sterowanie do zamka?

pozdrawiam
Schwester

Zamarznięta wkładka nie ma wpływu na działanie siłownika. Będzie działało bez problemu.

Na pewno?
Jak już otworzyłem drzwi pasażera to próbowałem od wewnątrz wyciągnąć do góry rygiel przy drzwiach kierowcy i niedałem rady.
Poza tym wydaje mi się, że nie zamarza sama wkładka tylko cały mechanizm zamka.

Miałem Ponegoz centralnym zamkiem przez 3 lata, nigdy nie miałem problemów z otworzeniem drzwi w zimie. Mało tego jakiś baran próbował dobrać mi śie do zamka od strony kierowcy wytrychem i go uszkodził - zauważyłem to po kilku dniach, może tygodniach lub miesiącach.

A trudno jest doinstalować pilota?
Myślałem o takim z allegro za około70zł.

Hej , ja też myslę o założeniu pilota do centralnego. mam nadzieje że to pomoże - chociaż auto stoi w garażu i nie mam problemu z porannym otwieraniem to problem jest z samym centralnym a mianowicie - w momencie przekeręcania kluczyka przy zamku od strony kierowcy otwierają się tylko te drzwi reszta nawet nie drgie - no chyba że energicznie rusze ( i to nie zawsze skutkuje) . Kolejna sprawa jak do cholery zdejmuje sie tapicerke chodzi mi o tą korbkę od otwierania szyby? wyczytałem że jak w maluszku-uwierzcie w maluchu jest dużo prościej - tutaj boje się zniszczyć tapicere dociskajac ją - no chyba że mozna inaczej? Help!!!

Ja wczoraj zakładałem centralny, a dokładniej to tylko alarm wpiąłem bo siłowniki były już podłączone.

Schwester: Jeżeli masz już instalacje centralnego zamka to musisz kupić alarm samochodowy na pilota z możliwością sterowania centralnym zamkiem. Ewentualnie jak nie znajdziesz takiego, to mi się kiedyś udało podłączyć centralny do alarmu w którym nie było takiej możliwości. Zrobiłem pseudosterowanie z dwóch przekaźników, z pilota działało oki, ale z kluczyka nie zabardzo zaczął otwierać.

Biały_27: musisz dobrać sie do siłownika w drzwiach kierowcy, wykręcić i rozkręcić go. W środku są takie blaszki mogły skorodować ew. je odpowiednio odegnij. A co do zdjęcia boczka to na stronie klubowej w dziale Tuning/Porady jest opis jak zamontować głośniki w dzrwiach i chyba jest napisane jak zdjąć boczki ale nie jestem pewny.

Na allegro mozna kupić same zdalen sterowanie do zamków centralnych za około 60-70zł.
chciałbym tylko wiedziec czy jest dużo zabawy z podłączeniem czegoś takiego, w którym miejscu to sie instaluje?

Ja na twoim miejscu dołożyłbym 30-40 zł i miał alarm z prawdziwego zdarzenia.

Co do twojego rozwiązanie to wszystkie przewody od siłowników powinny zbiegać się do sterownika. Oprócz tego do sterownika idą jeszcze: zasilanie, masa i jeden albo dwa kabelki które podpinasz do centralki od pilota. Bo są dwa rozwiazania na sygnał na zamykanie/otwieranie drzwi albo idzie jednym przewodem albo dwoma.

Co do montażu to nie ma większych problemów, musisz:
1) Namierzyć sterownik centralnego zamka
2) podłączyć do niego centralke na pilota
3) podłączyć zasilanie do centralki na pilota
w sumie to kwestia 3 albo 4 przewodów.

Powodzenia

mam centralny zamek na pilota i mam ten sam problem zima i założenie centralnego nic nie pomoże bo i tak dopóki się auto nie rozgrzej i zamek się nie nagrzeje nie ma szans żeby go otworzyć nawet ręcznie od środka i z tego co zauważyłem tylko przy przednich drzwiach tak się dzieje

Przy przednich drzwiach? Czyli tylnie otworzą się na pilota, czy też puki nie otworzą się drzwi z masterme to żadne sie nie otworzą?

przyciskam pilota i słysze że przednie chca wyskoczyc a nie mogą w tym samym czasie tylne sie otwieraja bez problemu

Ja mam co prawda tylko przednie drzwi, ale zdaza sie i to tylko w zime ze drzwi pasazera sie nie otwieraja z centralnego.Poprostu gdzies przymarza mechanizm. Centralny pomaga tylko w tedy gdy przymarznia wkladka zamka, jednak kiedy przymarznie mechanizm to silownik rowniez sobie nie poradzi.

do speed: wymień tylko mastera w swoich drzwiach i będzie ok. ale najpierw zrzuć tapicerkę i zobacz czy sie nie poluzowało łączenie siłownika z drutem rygla. często się zdarza. wyregulować i dokręcić śrubki.
do biały_27: tak jak w maluszku z tą korbką tylko mniej miejsca na podlożenie śrubokręta. bardziej po omacku niestety.

Cholera, rzeczywiście dzisiaj mi zamarzł siłownik w centralnym.....

Cytat:
2005-01-24 13:51:13, bialy_27 pisze:
Kolejna sprawa jak do cholery zdejmuje sie tapicerke chodzi mi o tą korbkę od otwierania szyby? wyczytałem że jak w maluszku-uwierzcie w maluchu jest dużo prościej - tutaj boje się zniszczyć tapicere dociskajac ją - no chyba że mozna inaczej? Help!!!

Bez obwawy zdejmujesz tę "podkówkę" cienkim śrubokrętem i nic stać się nie powinno. Rzeczywiście jest identycznie jak w maluchu.

Tak sie przypatrywalem dyskusji na temat zamarzania silownikow z lekkim niedowierzaniem ze moze sie to stac, bo nigdy w kilkuletnim doswiadczeniu z centralnymi zamkami mi sie to nie przytrafilo.... Do dzisiaj Pozamarzalo wszystko na amen, nawet silowniki nie probuja drgnac. Tyle tylko ze wkladka nie zamarzla bo kreci sie normalnie tylko mechanizm. No i mam z glowy korzystanie z samochodu w najblizszym czasie. Musze czekac na odwilz Pozdrawiam wszystkich strudzonych otwieraczy zamkow.

Skutecznie pomomaga na bardzo zamrożone zamki polanie drzwi wrzątkiem. Trzeba polewac powoli, tak żeby nie nalać do wkładki, najlepiej poniżej klamki.
Drzwi odmrażaja sie w kilka - kilkanaście sekund.
Trzeba tylko uważać, bo podobno jak sie poleje po szybie to może pęknąć.

A jakos wiecej informacji nt zdejmowania tapicerki ktos moglby udzielic, bo problem mi sie znacznie powiekszyl. Dzis rano otworzylem samochod, ale cos najwyrazniej spadlo albo pekla jakas sprezyna otwierajaca (od klamki czy cos) bo teraz drzwi sie nei domykaja wogole. Nawet na zamek nie moge ich zamknac i samochod stoi otwarty przed blokiem. Pomozcie bo tak nie moze stac przez noc. Musze zdjac tapicerke napewno tylko nie wiem na jakiej zasadzie sa tam zaciski. Z gory dzieki za info.

na obrzeżach podważasz i wyskakują zaczepy, odkrecasz śrube pod klamka wewnętrzna i musisz wyciągnąć taki spinacz trzymajacy korbke od otwierania szyby i po robocie ten spinacz jest wkurw....