MotoNews.pl

Układ chłodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak się właściwie powinno odpowietrzyć układ chłodzenia,ja zrobiłem to tak miałem uruchomiony silnik ogrzewanie włonczone na maxa i co jakis czs odkręcałem korek i dolewałem płynu i pomogło czy tak to sie roboi?

Cytat:
2004-11-25 09:20:53, draiwer5 pisze:
jak się właściwie powinno odpowietrzyć układ chłodzenia,ja zrobiłem to tak miałem uruchomiony silnik ogrzewanie włonczone na maxa i co jakis czs odkręcałem korek i dolewałem płynu i pomogło czy tak to sie roboi?

NIE ! jak już zalałeś auto to rozgrzej go do otwarcia termostatu(połowa na wskażniku) potem odkręć delikatnie odpowietrznik na termostacie-taka śruba metalowa i poczekaj chwile - musi leciec sam płyn bez powietrza -jak tam odpowietrzysz zakręć i zrób to samo z odpowietrznikiem na chłodnicy (plastikowa śruba obok korka wlewu) jak nie umiesz pojedż to mechanika daj 30dychy i ci zrobi bo inaczej narobisz sobie problemów

niby po co mi ten mechanik nie martw sie zaczekałem aż sie termostat odkreęcił a ta śruba na termostacie byla zbyt zasniedziała , a pozatym napisałem że odpowietrzyłem układ spytałem tylko czy dobrze

Cytat:
2004-11-25 15:04:25, draiwer5 pisze:
niby po co mi ten mechanik nie martw sie zaczekałem aż sie termostat odkreęcił a ta śruba na termostacie byla zbyt zasniedziała , a pozatym napisałem że odpowietrzyłem układ spytałem tylko czy dobrze

odpowietrzyłeś układ przez korek wlewu? to naprawde gratuluje , ale nie sądze aby napewno był odpowietrzony

a co w tym takiego dziwnego ,chyba normalne ze kiedy termostat sie odworzy to i tak po jakimś czsie płyn wyprze powietrze