Jak utrudnic najprostrze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zobaczcie

Płać za bilet SMS-em
25.11.2004 08:08
Wsiadłeś do autobusu albo tramwaju i zapomniałeś kupić bilet, a u kierowcy akurat się skończyły? Mieszkańcy sześciu miast już nie muszą się martwić. Wystarczy, że wyślą specjalnego SMS-a, a ich podróż jest już opłacona i kanar nie wlepi im mandatu" - pisze "Fakt". "Pomysł jest prosty. Zamiast papierowego biletu można kupić np. w kiosku specjalna kartę, zdrapać ukryty na niej kod i wysłać pod wskazany numer.

Karta jest aktywowana (cena karty to 16-24 zł, w zależności od miasta). Teraz, gdy wsiądziesz do autobusu, wysyłasz SMS-a pod numer 7003 (w całym kraju jest taki sam, ale najpierw na stronie internetowej miasta trzeba sprawdzić, jak napisać SMS-a). Po chwili przyjdzie odpowiedź - to twój elektroniczny bilet" - podaje dziennik. "De facto jest on o 61 gr droższy niz kupiony w kiosku (tyle kosztuje sam SMS). Ale jednym SMS-em można kupić kilka biletów (np. dla znajomych) lub opłacić np. bilet godzinny, ważny w kilku środkach lokomocji. Usługa ta działa już w Jeleniej Górze, Poznaniu, Słupsku, Jaworznie, Zamościu i Kielcach.

"Następne miasta też planują wprowadzenie takiego udogodnienia dla mieszkańców" - informuje "Fakt". "Niewykluczone, że SMS-em będziemy płacić także za inne bilety, np. na pociągi. W PKP można już tak rezerwować bilety na pociągi InterCity (ślemy SMS-a pod nr 7117 i dostajemy potwierdzenie, na podstawie którego konduktor sprzeda nam w pociągu bilet bez dopłaty). Niestety w najbliższym czasie nie uda się to przy biletach lotniczych" - pisze gazeta. "System rezerwacji jest zbyt skomplikowany, aby móc używać SMS-ów" - tłumaczy Lech Chorzewski, rzecznik PLL LOT.

A moglo byc tak pieknie i milo (piekne panie grzane wino). Od zawsze marze o tym zeby dalo sie smsem zaplacic za przejazd autobusem / tramwajem / metrem / itd. Ale po jaka cholere to tak komplikowac. Moze jeszcze zdjecia trzeba zrobic i przykleic na jakas karte. Sie uparli na te karty powinno byc poprostu wysylam SMSa o tresci BILET NORMALNY DLA DANIELKA KTÓRY JEDZIE LINIA 157 - i tyle

pozdr

a jak ktos nie ma telefonu???

To kupuje w kiosku ale kto teraz nie ma telefonu

pozdr

A u mnie nie mozna juz w kiosku kupowac biketow tylko u kierowcy... jak sie dzis wkurzalam bo juz chcialam jechac a tu ludzi jak mrówków i kazdy po bilet.. a kupili by sobie miesieczne bo i tak ich widze ze codziennie kupuja u kierowcy...

dlatego ja nie jezdze srodkami komunkacji miejskiej

No ja musze... no chyba ze chcialabym robic sobie codziennie ok 50 minutowy spacer w jedna strone

zycze ci abys na mikolaja dostala ladnego niebieskiego escorcika

albo street ka

Hmmm Escorcik.. eee marzenie A StreetKa.. mam nawet fotke po lekkim retuszu oj miodzio tez ale chyba essi bardziej realny byłby