Sk±d rdza w uk³adzie ch³odzenia??

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam!! Podczas wymianu p³ynu ch³odniczego okaza³o sie ¿e nie by³ on niebieski lecz pomaranczowy sama rdza!!Nawet nie mozna by³o sprawdzic temperatuy krzepniêcia p³ynu bo ciecz nie by³a przejrzysta! Sk±d to sie wzie³o i jak sie tego pozbyc dodam ze wyp³uka³em ca³y uk³ad 5 razy wod± nala³em nagrza³em i tak 5 razy i nic moze troszke tylko pomog³o ale prawie wcale.

Przyczyna jest prosta. W uk³adzie by³a nalana woda albo mieszanka wody z p³ynem. Mia³em podobnie ale kiedy zmieni³em p³yn to przep³uka³o siê jednak trzeba by³o po³owê p³ynu po paru ty¶. spu¶ciæ zrobi³em to przy okazji zmiany termostatu. Teraz p³yn jest niebieski i czy¶ciutki.
Pozdrawiam!

FanTm ma racje jak zalejesz p³ynem ch³odniczym to siê unormuje pamiêtaj ¿e p³yny maj± dodatki przeciw korozji-inhibitory.Nie wolno mieszaæ p³ynów ró¿nych producentów!!! Mi³ej zimy.

kurde ja mam rydziawy p³yn a by³ zmieniany pó³ roku temu na koncentrat plus woda czy to dlatego ¿e to w³a¶nie tak mieszanka????jak my¶licie??

to jest niemozliwe zeby by³a woda w uk³adzie auto by³o ca³y czas serwisowane a raczej tam wody nie lali?? jest jeszcze jakas inna przyczyna?

Mo¿e to kamieñ? W co w±tpie, ale w starszych autach jak kto¶ la³ wode to taki by³ objaw.

pzdr.

temat koncentratow byl juz walkowany, ale o ile pamietam to ktos pisal ze wychodzi sie na tym jak zablocki na mydle, to znaczy kupujesz koncentrat, ktory po rozcienczeniu ma miec temp. zamarzania powiedzmy -22 stopnie, rozcienczasz robisz wszytko zgodnie z instrukcja, a tutaj wychodzi np - 16stopni temp. zamarzania- Z tymi koncentratami to nigdy nie wiadomo na prawde, czy moze sie tam wytracic woda i osadzic kamien, czy licho wie co.
Ja juz tam wole 100% Borygo, czy inny zachodni specyfik niz wszystko jedno jaki koncentrat do rozcienczania - takie jest moje prywatne zdanie.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-22 23:10:59, lucek20 pisze:
to jest niemozliwe zeby by³a woda w uk³adzie auto by³o ca³y czas serwisowane a raczej tam wody nie lali?? jest jeszcze jakas inna przyczyna?

To nie jest dowód na to ¿e wody nie by³o a w³a¶ciwie to dowód na to ¿e jak najbardziej woda mog³a byæ dolana. Na przyk³ad pan mechanik rozla³ troszkê to po co laæ drogi p³yn jak mo¿na nawaliæ wody klient nic nie zauwa¿y. Jest jeszcze nadzieja ¿e nie zorientuje siê do zimy i wróci z pêkniêtym blokiem. Jednak to ju¿ taki nieco czarny scenariusz. Mam nadzieje ¿e ten serwis to nie ASO?

no wlasnie to ASO i to niemieckie. wiec czarnych scenariszy to chyba nie by³o

Wlewaj p³yn jakis dobry i patrz co siê dzieje, ja lejê schell -37(mam go w duuu¿ych ilo¶ciach te¶æ z pracy przynosi) i nic siê nie dzieje ,p³yn kolorek trzyma i temperaturkê.

ja zawsze leje petrygo innego p³ynu nigdy nie la³em do zadnego samochodu jakos jestem przekonany co do niego ale niestety zamiast niebvieski juz jest ¿ó³ty