MotoNews.pl

Skrzynia ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciężko wchodzą biegi (I, II i III) w czasie jazdy, zwłaszcza podczas szybkiej zmiany. Czy jest coś po drodze na co trzeba zwrócić uwagę zanim wypatroszę skrzynie i wymienię synchronizatory.
X25XE 1999.

pozdrawiam
3

U mnie ciężko wchodziła 1 na postoju i 2 podczas jazdy. Po wymianie sprzegła/docisku/łozyska objawy ustały. Jak już zrzucisz skrzynke to można to odrazu zrobić, oczywiście jeśli będzie potrzeba.

U mnie właśnie przy jeździe jak włączan drugi bieg to on jakby o coś zaczepiał, ale wejdzie. Na postoju jest GIT.

Prosi się o wymianę "sprzegła/docisku/łozyska" ???????????????????

A u mnie z oporem od poczatku wchodzi III. DrA specjalnie mi taka skrzynie podeslal, zebym 40-150 nie zszedl za nisko hehehe

Umnie jak szkrzynka jest zimna to zgrzytnie II, jak jest ciepla to nieraz też, ale juz zadziej. Po wymiaanie oleju ogulnie praca skrzyni sie poprawiła, biegi zaczely dużo lżej wchodzić, ale jeszcze nieraz zgrzytnie delikatnie.

Ja mam problemy z 2 nie wzne czy na postiju czy jak jedziesz.Za tydzien wymienie sprzeglo dosick lozysko zobacze czy cos to pomoze )

3 od kiedy ty masz X25XE??? zmiania auta i my o tym nic nie wiemy??? a gdzie X20XEV?

Wymieniłem olej w skrzyni jak tylko kupiłem samochód na syntetyk (o parametrach zgodnych z zaleceniami producenta). Niestety nic nie pomogło.
Zastanawiam się czy nie wlać jakiegoś cudownego środka jak Militec lub coś podobnego. Co WY na to? Czy słyszeliście o czymś co działa??

Młody_Omega

Prawdą jest, że nie otwierałem nowego wątku z informacją o nabyciu X25XE lecz na forum już co czujniejsi się zorienrowali...
Wpadnę na LOB to się pochwalę.

pozdro
3

3-ka, jeśli wymiana oleju nic nie zmieniła, to może przy wymianie sprzęgła, od razu zajrzyj do skrzyni. Przynajmniej zaoszczędzisz na demontażu skrzyni. Z drugiej strony jakoś mało prawdopodobne, żeby skrzynia nawalała, moja ma 240tkm i na razie malina, na ale może to dlatego, że ja łagodny dla omesi jestem

Cytat:
A u mnie z oporem od poczatku wchodzi III. DrA specjalnie mi taka skrzynie podeslal, zebym 40-150 nie zszedl za nisko hehehe

Nastepnym razem dostaniesz taka bez "trojki" i nie bedzie problemu, ze nie wchodzi

Cytat:
2004-03-12 23:39:08, 3 pisze:
Ciężko wchodzą biegi (I, II i III) w czasie jazdy, zwłaszcza podczas szybkiej zmiany. Czy jest coś po drodze na co trzeba zwrócić uwagę zanim wypatroszę skrzynie i wymienię synchronizatory. X25XE 1999. pozdrawiam 3

U mnie jest podobnie tylko z II, III i IV biegiem tzn przy powolnej zmianie wszystko jest ok ,natomiast jak chcę szybciej zmienić to trzeba chwilkę poczekać aż bieg wejdzie. Trochę to wkurzające.

Może ktoś sobie już poradzil z tym problemem??

Byłbym wdzięczny za info.

a ja mam rano po odpaleniu problem taki ze jak wrzucam wsteczny jest ok, wystawiam samochod przed garaz i wsiadam do auta i ponownie chce wrzucic wsteczny to sie musze troch e posilowac z tym. co to moze byc? ale tlyko z rana potem juz jest ok.

Odnoszę wrażenie że ten nieszczęsny 2 bieg jest standardowym problemem większości OMESIOWYCH skrzynek biegów . U mnie rowniez "wchodzi on" z lekkim zgrzytem . Tak było jest i prawdopodobnie zostanie już do końca (mojego lub OMESI )

Pozdrawiam
Edmund Dantes

*Czytaj texty disco polo - ucz sie od najlepszych !!! *

Cytat:
2004-11-22 07:25:36, Edmund_Dantes pisze:
Odnoszę wrażenie że ten nieszczęsny 2 bieg jest standardowym problemem większości OMESIOWYCH skrzynek biegów

Fakt, w mojej staruszce też dwójeczka wchodzi po woli, a jak na chama to zgrzyta, ale tylko jak jest zimna skrzynia. Na ciepło wsio ok.

u mnie dokladnie to samo, wchodzi z lekkim oporem no a jak sie rozgrzeje to juz oki, nic nie zmienila wymiana oleju w skrzyni,

widocznie jak uwielbiaja mawiac mechanicy ,,ten model tak ma!''

witam
a ja mam taki problem, że drążek zmiany biegów i pedał sprzęgła mi drżą, zarówno podczas jazdy jak i na postoju. Podejrzewam, że to zapewne sprzęgło. Nie jestem pewien czy się kończy czy ma jakieś bicie? Może ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Pozdrawiam
ILKU

a poduszka pod skrzynia??? to przenosi tez drgania i to na cale auto.

drgania są odczuwalne tylko na pedale sprzęgła i na drążku. Na początku też myślałem o poduszce.

Ilku..
Ten typ tak ma, tak musi być....
piewał to pan Rysio Rynkowski, a utwór ten zrodził się pewnie po wizytach w ASO Dukiewicz ze swoją Alfą, gdzie panowie mechanicy często używali tego zdania.

A tak na poważnie. Chyba jest to przypadłość TD, bo u mnie lewarek lata jak smród po gaciach, z tym że nie ma drgań na pedale sprzęgła. Poduszki sprawdzałem i wydawały się ok.
Ciekawe dlaczego tak jest?

u mnie te drgania mają dużą częstotliwość ale za to małe amplitudy. W zasadzie to już się do tego przyzwyczaiłem, ale fajnie by było rozwiązać ten problem