Problem z ogrzewaniem [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów.Szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem Z powodu ze zaczęło robić sie zimno zająłem sie ogrzewaniem w moim maluchu i okazało sie ze ciepłe powietrze nie dochodzi do kratek z przodu i na szybe.Sprawdziłem przepustnice w tunelu,tą kwadratową rurke z przodu za radiem i wszystko działa- tzn przepustnica sie otwiera, a rurka nie jest uszkodzona.Wiem ze ciepłe powietrze wlatuje do tunelu bo w okolicy wajhy od ręcznego ciepło buha a do przodu juz nie dochodzi.Moglibyście mi wytłumaczyc co mam z tym zrobic zeby działało bo w autku niby nie jest zimno ale jak przyjdą większe mrozy to nie będe nic widział w przedniej szybie bo nie bedzie na nią nadmuchu ciepłego powietrza i mi będzie marzła.

chyba najlepszym sposobem bedzie uszczelnienie kanalu, zeby cieplo nie spieprzalo gdzies podr0odze tylko zeby dochodzilo do dysz nawiewu

Na stronie terytorium był fajny patent.
Nie pamietam adresu to nie podam ..... Koszt niewielk ia efekt spory.
Ja mam klapke bez termostatu na srube cały czas zamknietą , nie robie wiecej niz 10 km wiec nei przegrzewam go a ciepło szybko leci do kabiny....

http://www.terytorium126p.pl [/IMG]

Jakoś niedawno dawałem link.
www.teryrotium126p.pl
A tu link do sposobu przeróbki ogrzewania

Grzać i tak do końca dobrze nigdy nie będzie bo całe ciepło ogrzewa metalowy tunel i nieocieploną "nerkę". Tak więc najpier poprawki fabryki a dopiero tuning ogrzewania!!

Też prawda. Najpierw wszystko dobrze jest ocieplić i uszczelnić. Tamtej zimy nie miałem i źle nie było różnicę poczułem(ale zimnęgo też dużo zaciągało z kanału). Chyba jaważniejszy jest kanał już mam wyłożony ekranem odbijającym ciepło i jeszcze tą nerkę muszę jakoś ocieplić ale nie mam narazie sensownego pomysłu czym to zrobić żeby wytrzymało.

ja mam ogrzewanie takie ze klapka jst na stale przykrecona, dmucha cieplem przed recznymi przy lewarku i jest cieplo w miare szybkko w aucie.

ja mam wycieta dziore w kanale w tej klapce co ja mozna odkrecic, wlozona w ta dziore naweiew od skody (taki co normalnie jest w desce rodzielczej, okragly) i maluch nagrzewa mi sie baaaaaardzo szybko
cos takiego

A czy przyczyną tego ze u mnie tak słabo to grzeje moze być ta wajcha z przodu którą sie wciska aby ogrzewanie działało?Moze jest tam jakaś przepustnica która sie do końca u mnie nie otwiera...sam nie wiem ale zauwazyłem że za przednią półką jest od góry przymocowany jakiś plastik do którego wchodzi rurka z tunelu.A co do grzania napewno winy nie ponosi nieuszczelniony tunel gdyz jest bardzo zauważalne że ogrzewanie ostatnimi czasy dużo słabiej działa więc coś sie musiało schrzanić .Chyba musze pomyslec o którymś z patentów kolegów

wajcha z przodu czyli te dwa suwaki muza byc wcisniety ten z koleczkiem a ten drugi nie i jeszcze przy kratrce musi byc na szybe ale to o kant dupy potluc daruj sobie granie szyby bo to pic na wode fotomontarz nie widzialem malana w ktorym szyba porzednia dostaje cieplego powietrza. i musisz jeszcze miec wylaczona dmuchawe.

Cytat:
2004-11-21 23:52:08, maskekk pisze:
wajcha z przodu czyli te dwa suwaki muza byc wcisniety ten z koleczkiem a ten drugi nie i jeszcze przy kratrce musi byc na szybe ale to o kant dupy potluc daruj sobie granie szyby bo to pic na wode fotomontarz nie widzialem malana w ktorym szyba porzednia dostaje cieplego powietrza. i musisz jeszcze miec wylaczona dmuchawe.

to chętnie pochwalę się swoim maluszkiem.... r.78 ale praktycznie zadnych modyfikacji ogrzewania i mam szybe momentalnie odszranianą...
ale należy:
1. założyć osłony reflektorów!!! nie dośc ze nie bedzie wpadać koło nich zimne (lodowate powietrze) to jeszcze uchronia przed kradzieżą... 7 zł za komplet ze sróbkami...
2. porządnie zalożyć uszczelke bagaznika... a konce nie kłaść w szpare tylko pod pokrywę do góry...
3. na ten koniec podszybia skierowany do góru naciągnać jakaś uszczelkę... - tego jeszcze nie zrobiłem ale jak przyjda mrozy to naewno
4. dobrze uszczelnić /ocieplić zakamarki pod szybą... zeby przez deskę rozdzielczą nie wpadało zimne powitrze... to też w planach...

i mozemy cieszyc się wygrzanym maluszkiem... mozecie wierzyć albo nie ale jeżdza poroz[pinany i nie skrobię przedniej szyby w te śniezyce które nas teraz dopadły...
pozdrawiam...

Hmmm ja tam nie narzekam.
Wczoraj mialem tak cieplo w aucie ze jezdzilem z otwartymi szybami ......

Przekonałem sie ze na max obrotach auto bardzo grzeje - z klapki z tyłu leci gorace powietrze ....
Mam kolejny pomysł i raczej go zrealizuje ..... zreszta sami zobaczycie dmuchawy daje dwie tyle ze seryjna jest w bagazniku a druga bedzie zaciagac powietrze nareszcie gorace .....
ulepszony patent tego co jest na terytorium.....

tak czuczu...
szybki trzeba uchylać zeby boczne i tylna szyba nie parowały...