MotoNews.pl
11 Rezerwa! (70751/0) - NT

Rezerwa!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Dzis po raz kolejny spotkalo mnie bardzo niemile doswiadczenie, mianowicie braklo mi paliwa i to przed garazem (wyjechalem, silnik pracowal - zdazylem zamknac drzwi garazu i zgasl) tzn. teoretycznie, bo w praktyce rezerwa dopiero co sie zaswiecila, a komputer pokazywal jeszcze mozliwy zasieg ok 100km! Przy takim poziomie paliwa juz drugi raz zabraklo mu "pokarmu", zawsze na lekko pochylym terenie na lewa strone (niestety taki mam przed garazem). Czy Wy tez macie taki problem, czy moze u mnie rezerwa zapala sie zbyt pozno??? We wszystkich poprzednich autach po zobaczeniu rezerwy moglem jeszcze troche pojezdzic, a tutaj wychodzi na to ze jak sie zaswieci to juz jest za pozno na tankowanie !!! (zbyt plaski bak, paliwo ucieka na bok)?!
Dajcie znac jak jest w Waszych autkach.

obecnie wyswietla mi komputer zasieg 39km mam nadzieje ze dojade na stacje. Silniczek pracuje jeszcze... na benzynce lub jej oparach

Jest na to jeden niezawodny sposób. Nie schodzić poniżej 20l w zbiorniku i tak trzeba tankować, więc można sobie założyć właśnie taki poziom rezerwy...co za różnica kiedy tankujesz..?? Nie jest zbyt "zdrowe" dla silnika częste utrzymywanie małej ilości paliwa - szczególnie w okresie zimowym.

Cytat:
2004-11-18 11:50:31, Res pisze:
Jest na to jeden niezawodny sposób. Nie schodzić poniżej 20l w zbiorniku i tak trzeba tankować, więc można sobie założyć właśnie taki poziom rezerwy...co za różnica kiedy tankujesz..?? Nie jest zbyt "zdrowe" dla silnika częste utrzymywanie małej ilości paliwa - szczególnie w okresie zimowym.

Świete slowa... jestem po wymianie juz pompy paliwa tej w baku (500 zł + wymiana) Widac poprzedni wlasciciel nie lubił stacji odwiedzac

A ja juz ze dwa razy mialem ze komputer pokazywal Range 0, wskazowka lezala, kontrolka migala i po zatankowaniu do pelna i sie okazalo ze bylo jeszcze 3 litry

Ale tak generalnie to jak mowi Res.
Po drugie komp ookazuje "wychalapane" paliwo, wiec jak tankuje do pelna to zakladam ze mam 70 litrow, restuje kompa i mam zawsze informacj eo ilosci paliwa w baku bez wzgledu na "range" i na wskazowki z lampkami.

A może przybrudził się pływak i zacina się w pewnym momencie nie bacząc, że poziom paliwka się obniża ?? Kiedyś tak miałem w zastavce.

Ot, i cala komputeryzacja a w mojej A polegam na lampce rezerwy jak na zawiszy czarnym praktycznie towarzyszy mi wiekszosc czasu (studencka kieszen...). Martwi mnie jednak to co piszecie o zlym wplywie niskiego poziomu paliwa na auto, zwlaszcza w zime. Z czego to wynika, jesli mozna zapytac?

Mój problem jest do pewnego stopnia podobny. Komp pokazuje mi spalanie ok6.5 l/100 gdy tankuję i przeliczę przejechane kilometry to wychodzi ok 8l. Podobnie jest z zasięgiem - zawsze pokazuje zawyżony. Tankuję zawsze gdy wskażnik jest na 10 l więc mam nadzieję że kiedyś nie stanę ale denerwuje mnie to.
Moje pytanko: Czy można jakoś skalibrować komp? czy pokochać taki jaki jest.
Krzyś W.

mnie za to jak zaleje do pelna czyli wskazowka w pionie to i tak komp mi podaje RANGE 540 , i czy go resetuje po zalaniu czy nie to i tak mam 540km . Przejechalem juz 250km i teraz mi pokazuje 480 . raz mialem dobrze jak zalalem sie w DE i jechalem do polski to pokazal mi na trasie zasieg 1100km ( i to w miare uplywu trasy malalo. od kad w polsce leje paliwo i jezdze po naszych drogach nigdy nie pokaze nawet 700km ;(. czy to wina kalibracji BC czy jakas inna usterka?? chyba ze OMKA ma spalanie 15ltr/100 i BC juz z gory zaklada taki zasiego na 70 ltr ?

a co do pompy paliwa - znajomy mechanik mi powiedzial ze szybciej pompa padnie jak bedziemy dojezdzac do konca. dlatego ze praktycznie musi z wieksza sila zasysac paliwo z baku pustego niz przy pelnym. tak wiec lepiej dolewac jak wskazowka siegnie 15-20ltr jak koledzy radza

za zle wskazania temperatury i paliwa odpowiada pewnie stabilizator napiecia, ktory jest w zegarach. duga przyczyna moze byc uszkodzenie plywaka w baku...
u mnie rezerwa dziala bez zarzutu, a bc troche glupieje, bo mam lpg...

Myślę że to nie pływak. Wskazówka pokazuje prawidłową ilość paliwa. Jaja są tylko w Komp. KrzyśW.

ehhh.... Panowie.... nie ma zadnych jaj... odpowiedz jest bardzo prosta.... Sprobujcie zatankowac pewna ilosc paliwa zaarz po tym jak wiekszosc jazd wczesniej odbyla sie w miescie... RANGE pokaze mala wartosc... np 400km... a zatankowaliscie paliwa, ktore powinno starczyc np na 600km. Teraz wystarczy wyjechac w jakas trase poza miasto i co sie okaze??? RANGE wzrasta mimo coraz wiekszej ilosci przejechanych km... czary z mleka? nie to Milky Way... ;D Komputer po prostu przelicza RANGE wg. sredniego spalania jakie mialo miejsce w ostatnich 30 czy 40 km. Czyli w miescie auto spala nam sporo wiecej paliwa niz na trasie z jednostajna i plynna jazda. Wystarczy to samo powtorzyc w trakcie jazdy po za miastem... jechac jakies 50 czy 100Km za miastem, zatankowac te sama ilisc paliwa i co? i RANGE nagle wzrasta...
Nie wiem czy moje tlumaczenia nie sa zbyt zagmatwane? Jednak Panowie spokojnie komputer dziala jaknajbardziej OK.
Ktos pisal ze tankujac w niemczech kom wskazal mu 1100 km a w polsce ta sama ilosc paliwa to tylko 540. hmmm ale w niemczech chyba jazda byla na autobanie? prawda? a w Polsce... jesli nawet po za miastem to same pzrejazdy i postoje w miescie zawyzaja znacznie srednia spalania. Nie wiem czy kazdy wie...ale komputer do pewnej predkosci nie pokazuje spalanie l/km ale l/H (czas) !!!
Wystarczy postac w korku nawet na luzie bez ruszania i spalanie wzrasta drastycznie... To wszystko ma wplyw na takie a nie inne wskazania komputera.

Nie wiem czy ogladaliscie jednen z odcinkow TOP GEAR... Wtedy to testowano ile pzrejedzie auto na danej ilosci paliwa (nie pamietam co to bylo ale chyba A 8 ) Komputer pokazal RANGE 0km...a tym czasem auto pokonalo jeszce okolo 30 czy 50 km... Tak wiec na komputer tez tzreba miec mala poprawke.... i jak ktos juz pisal wczesniej..... wystrzegajmy sie jazdy na rezerwie. Oczywiscie jest to dozwolone ale róbmy to jak najrzadziej...

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: powercafe dnia 2004-11-23 13:15:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: powercafe dnia 2004-11-23 13:15:46 ]

Cytat:
2004-11-23 13:08:56, powercafe pisze:
ehhh.... Panowie.... nie ma zadnych jaj... [..] Komputer po prostu przelicza RANGE wg. sredniego spalania jakie mialo miejsce w ostatnich 30 czy 40 km.

myslalem ze to, jest akurat jasne...

Dokładnie A8 Powercafe.Oglądałem od A do Z.

witam
mam pytanko w temacie paliwa - czy jak zatankujecie do pełna to wskazówka paliwa jest na ostatniej kresce czy jeszcze dalej, a jeśli tak to jak daleko.
pozdrawiam

cholera pelny bak powiadasz... kiedy to ja ostatnio sie tak zalalem... jakies pol roku temu chyba...
Jest na pion wskazowka kawalek za ostatnie pole....

Cytat:
cholera pelny bak powiadasz... kiedy to ja ostatnio sie tak zalalem... jakies pol roku temu chyba...
Jest na pion wskazowka kawalek za ostatnie pole....

no i jest to przy obecnych cenach benzynki niezła inwestycja taki pełen bak, niestety ze względu na awarię instalki gazowej byłem zmuszony sprawdzić wskazanie gdy nalałem do pełna wskazówka nieco przechyliła się za skalę.

u mnie jak naleje do pełna (ropa trochę tańsza ) to wskazówka wychyla się o jedną małą kreskę t.j. o 5L i myślełem że może ze wskaźnikiem coś nie tak

Witam mam omeśkę od nidawna i trochę szukałem na temat bc poniważ byłem w nizłym szoku kiedy po zatankodaniu 20l pokazał mi zasięg tylko 150 km a w zbiorniku nie było całkiem sucho. Dowiedziałem się, że bardzo duży wpływ na wskazania ma ostatnie 30 km i praca silnika na wolnych obrotach np. w korku. Więc uważam, że trzeba patrzeć na wskazania bc i swój rozum mieć pozdro.

a propos wskazan poziomu benzynki zwanej popularnie bena, to u mnie jest na odwrot. To znaczy jak nalewam do pelna pod sam kurek to nigdy wskazowka nie zatrzyma sie na polu max, zawsze bedzie ciut przed, czytaj nigdy w pionie. Oczywiscie to inna historia, ze jak troche pojezdze to jakos tak.....magnes jakis czy cos ja na dol sciaga szybko.... i pedzi nieuchronnie na spotkanie rezerwy

pozdrawiam