| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-11-24 16:28:35 witam
jestem właśnie po operacji czyszczenia przepływomierza i efekt jest wielki. Czynność jest dziecinnie prosta, a koszt wynosi 3,5zł za flaszkę benzyny ekstrakcyjnej. Wystarczy wyjąć obudowę filtra powietrza wraz z przepływomierzem, odkręcić przepływomierz zamocowany 2 śrubami, a następnie używając delikatnej szmatki i obfitych ilości benzynki dokładnie wyczyścić od środka w/w. UWAGA! Operacje wykonywać ostrożnie, aby nie uszkodzić pręcików w środku. W przepływomierzu zbierają się różne kondensaty oleju i paliwa, powodując zaklejanie wszystkiego w środku. A teraz najlepsze: Po wyczyszczeniu i zamontowaniu przepływomierza spalanie w mieście spadło z 12,6 do 10,8, na trasie jeszcze nie testowałem. Na koniec chciałbym gorąco podziękować KUBIE za natchnienie mnie do wykonania tej czynności. KUBA JESTEŚ WIELKI Polecam wszystkim, może w innych silnikach też przyniesie efekt. Mam jeszcze jedno pytanko do mistrzów TDS-a, mianowicie: w jaki sposób reguluje się czas wtrysku w pompie? Wyczytałem na forum, że delikatne przyspieszenie wtrysku poprawia spalanie i zapalanie na ciepłym silniku. Jeśli ktoś mógłby opisać to dokładniej to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrowionka: ILKU |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-11-25 07:57:04 Kielkac: nie ta klasa pojazdów (czyt.waga) Ilku: Wcale taki wielki nie jestem Jak ktoś był na zlocie, to widział WIELCY to są Prowo (dosłownie i w przenośni wiadomo dlaczego oraz robert_kraków ( to on podsunął mi kiedyś ten pomysł, może nie w sprawie spalania, ale podobnej |
kielkac | 2004-11-25 10:35:59
w sumie tak... ajak by nie patrzec 300kg roznicy jest... |
p123 Warszawa | 2004-11-25 12:57:44 Czołem,
Gdzie jest ( jak wygląda ) ten przepływomierz? W prywatnej korespondencji kolega Kalafior twierdzi że w "naszych" diselach go nie ma, pewnie ma rację ale wolę zapytać czy taki przepływomierz był dokładany w modelach młodszych niż 95 r, czy był od zarania dziejów. Pozdrawiam Piotr |
kielkac | 2004-11-25 15:43:34 przeplywonierz jest w silnikach, ktore sa sterowane elektronicznie... w "zwyklych" mechanicznych klekotach na pewno nie ma... |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-11-25 15:52:43
ps.a czytałeś jakąś knigę nap.AUTO-OMEGA - jest w garażu na LOBowej stronce - na temat gaźników w klekotach (hehehe - łoj bo pęknę). Trochę to skomplikowane ustrojstwo. Trochę szacunku dla hehe-klekotów. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-11-25 21:20:28
Przepływka była w silniku X25DT, a sądząc po roczniku to chyba jej nie masz. To taka "skrzyneczka" przykręcona do obudowy filtra powietrza na wylocie do turbiny. |
kielkac | 2004-11-26 10:22:53
przepraszam, ale nic z twojego komentarza nie rozumiem... |