Nie chce odpalic 2,4ne omega a

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem z uruchomieniem 2,4 ne,
tj. coraz czesciej nie zaskakiwala pompa paliwa, teraz juz woogole jej nie slychac przy przekreceniu kluczyka (pompa sprawdzana nakrotko dziala jest ok! bezpiecznik jest ok! przekaznik jest OK (sprawdzany wg opisu na forum wg schematu), czy przekaznikiem steruje komputer? moze to jego wina , gdzie sie znajduje czujnik cisnienie paliwa (moze jest zawieszony tj mowi ECU, ze jest caly czas cisnienie i komp nie wlancza przekaznika a przekaznik pompy nie podaje dalej .
pomocy

Nie jestem co do tego pewien, ale chyba nie ma czujnika ciśnienia paliwa (mogę się mylić), bo tym zajmuje się przepływomierz, czyli jak ruszysz klapką przepływomierza to powinna się włączać pompka! Ale tak już mówiłem, nie jestem tego pewien, piszę tak bo miałem tak w polonezie 2000 na wtrysku. Tam działało to tak, że zależnie od tego czy jest wychylona klapka w przepływomierzu, to ruszała pompka, ale w Omedze może być inaczej!
Jakbym miał szukac czujnika ciśnienia paliwa, to zaczołbym od listwy wtryskowej!

[ wiadomość edytowana przez: GrzesiekK dnia 2006-02-05 23:47:15 ]

posprawdzaj kostke przekaznika czy dostaje prad tam gdzie powinien. jak to nie pomoze to niewiem

Witaj . Przy przekręceniu kluczyka pompa nie działa tylko przy przekręceniu na start rozrusznik chodzi pompa też . Niema czujnika ciśnienia paliwa tym steruje regulator ciśnienia który znajduje się przy listwie wtrysków , aby być pewnym ciśnienia w układzie jedz do mechanika podepnie zegar pewno będzie wiedział gdzie go podpiąć [ciśnienie powinno być 3,0+ - 0,06 bara] . Jeśli chcesz sprawdzić czy idzie prąd do pompki – wyciągnij przekaźnik zewrzeć styki 28 i 59 we wtyku {tak jest w Omedze 2.0}powinna pompka chodzić{ kluczyki w kieszeni}. Czy masz LPG? Jak by co pisz dalej podam ci więcej informacji przerabiałem to w swojej Omedze. Co do komputera zostawimy go na koniec , jest jeszcze wiele niespodzianek z tym problemem.

tak moje auto ma instalacje gazowa, tartarini, wiem na pewno ze mam uszkodzona sonde labda rozłazi sie na warosciach i sygnal z niej jest podawany razem z sygnalem od pompy paliwa na przekaznik ale nie sodze zeby uszkodzona lamda powodowala zle dzilanie pompy wogoole jej nie dzialanie, sprawdzane przy odłaczonej sodzie mozna omege zakrecic na amen , przekaznik rozebralem ale nie widac jakis widocznych przypalen i uszkodzen, pomocy

Czy chodzi na gazie czy zalewa ci świece musze byc pewny

na gazie chodzi rewelacyjnie trzyma obtoty równo , wkręca sie na obroty odpowiednio , perfekcja , na paliwie niet , nie kreci pompa paliwa , chodz na krótko dziaala? o co tu chodzi

Sprawdź jak prędzej opisywałem , czy dochodzi prąd do przekaźnika.!!!
Komputer jest OK. Najważniejszą rzeczą jest upewnić się czy dochodzi prąd .
Możesz spróbować ściągnąć przewód zasilający do listwy wtrysku i pokręcić czy dochodzi paliwo {zapchany układ , filtr zawalony}
A co do pompki najpewniej--- odłącz pompkę podłącz pod te kable np. brzęczyk żarówkę i niech ktoś ci kręci rozrusznikiem , były takie przypadki że na krótko pompa działała a dojścia do pompy nikt nie sprawdzał .Przewody muszą lśnić które są przy pompie bez nalotu itp.
Proszę Cię trzymaj się wskazówek odpisz co sprawdziłeś bo inaczej nie dojdziesz . Muszę ci powiedzieć że moją Omcię trzymałem miesiąc w garażu bo nie chciała odpalić ale doszedłem sam i z tego jestem dumny serwis nawet mi nie pomógł .
Czekam z niecierpliwością .

witam maszyna odpalila , zasniedzialy byl bardzo mocno pieknego zielonego kolory kabel plusowy dochodzacy do podstawki przekaznika od pompy po wymianie jest rewelka , omka musi miec przynajmniej u mnie min 10litrow paliwa w zbiorniku , dzieki wszystkim, pozdrowianka z nad baltyku, Dla Pana Wodniaka UKŁONY