Esperak 1.8 i LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóz chciałem zasiegnąć informacji szanownych klubowiczów ile wasze autka w takiej konfiguracji czyli 1.8 palą LPG.
mam problem ze zbyt dużym spalaniem, autko poniżej 12 litrów nie chce zejść, najprawdopodobniej jets to wina kompa gazowego, jest to stary Lovato bez możliwości podpiecia do kompa, który czasami staje na ubogiej mieszance,wtedy też zapala się kontrolka wtrysku.
Czy rozłączenie całej elektroniki i zrobienie go na śrubę może zmiejszyć spalanie a jednocześnie czy nie bedzie problemu z kompem silnka?
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: SebaE dnia 2004-10-31 20:45:57 ]

[ wiadomość edytowana przez: SebaE dnia 2004-10-31 20:59:37 ]

Hej

Mam 1.8 i miałem problem identyczny. Założyłem gaz (BRC)
Paliło mi od 12 (min.) do 16 (max) litrów gazu na 100km. Regulowano mi to 6 razy, w końcu wymienili kompa (był Orion jest Bingo).
Na nowym komputerze jest dużo lepiej, zrobiłem 2 baki (wyszło 11 i 11,5), ale ma na tym gazie takiego niesamowitego "kopa", że aż szkoda mi jechać do gazowników żeby przykręcili mi trochę śrubę z gazem.
Myślę że po zmniejszeniu dawki gazu (no i niestety stracie dynamiki) zejdzie mi do poziomu 10 l./100 który wydaje mi się optymalny dla Espero 1.8 (benzyny brał mi 8 litrów)

No właśnie myśle nad wymianą ale to jest koszt jednak, chciałbym zobaczyć czy po rozłaczeniu elektroniki i zrobieniu go na śrubę bedzie mniej palił, wtedy bede wiedział że to napewno komp gazowy.
Czyli dla 1.8 powiedzmy 10l to taka "norma"

Co wy, chcecie wywalac kompa i srube wstawiac? Przeciez to cofanie sie wstecz. Jakie beda z tego oszczednosci i kiedy przy tak zakreconej srubie, ze samochod sie ledwo rozpedza rozwalisz silnik... bez sensu. Spalanie 12l nie jest wcale zle. Elektronika naprawde sie przydaje

Cytat:
2004-10-31 22:37:03, QLogic pisze:
Co wy, chcecie wywalac kompa i srube wstawiac? Przeciez to cofanie sie wstecz. Jakie beda z tego oszczednosci i kiedy przy tak zakreconej srubie, ze samochod sie ledwo rozpedza rozwalisz silnik... bez sensu. Spalanie 12l nie jest wcale zle. Elektronika naprawde sie przydaje

Nie no jasne że co elektronika to elektronika, chodzi mi o to że chciałem zobaczyć czy to faktycznie komp powoduje takie spalanie.

Miałem podobny problem. Brał mi ok 14-15 l/100 km. POjechałem wcześniej na przegląd do fachury, który mi montował instalację . Regulował kręcił, ustawiał z lap topem i teraz ostatnio pali 10-11 l. Powiedział mi też że teraz jest w Polsce beznadziejny gaz, proporcje mieszanki są fatalne i m.in. też dlatego jest takie spalanie . Poza tym, przed każdym przeglądem-regulacją wymieniam świece i filtr powietrza, pomaga.

Cytat:
2004-11-01 08:32:08, SebaE pisze:
Nie no jasne że co elektronika to elektronika, chodzi mi o to że chciałem zobaczyć czy to faktycznie komp powoduje takie spalanie.

no ale co to bedzie za porownanie?? jak odlaczysz kompa i odpowiednio mocno skrecisz srube to zawsze bedzie mniej palil tylko czego to dowiedzie?? po za tym jak ci pali 12 w miescie to nie wiem na co narzekasz..w espero to dosc normalny wynik..jednym pali mniej inym wiecej ale srednia z roznych esperakow oscyluje w granicach wlasnie 12L..moze zacznij od wymiany filtra gazu np

Mój bierze po mieście LPG do 14l/100 km, więc chyba to raczej normalka. Natomiast na trasie sprawa wygląda zdecydowanie inaczej.
Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-01 21:01:04, qbaj pisze:
no ale co to bedzie za porownanie?? jak odlaczysz kompa i odpowiednio mocno skrecisz srube to zawsze bedzie mniej palil tylko czego to dowiedzie?? po za tym jak ci pali 12 w miescie to nie wiem na co narzekasz..w espero to dosc normalny wynik..jednym pali mniej inym wiecej ale srednia z roznych esperakow oscyluje w granicach wlasnie 12L..moze zacznij od wymiany filtra gazu np

no i tu masz racje z tym skręceniem sruby bo wtedy napewno bedzie mniej palił, włąsnie tak chce zrobić wymienie filtr gazu i świece, bo nowe kable WN już mam wtedy zobaczymy.

Cytat:
Natomiast na trasie sprawa wygląda zdecydowanie inaczej.

tzn w jakich granicach oscyluje spalanie?

Filtr gazu yes trzeba wymieniać po ok. 30.000 przejechanym na gazie. Na marginesie powiem, że po założeniu instalacji palił mi 8,5 - 9 l tak chyba przez pierwszy rok, a wtedy gaz kosztował 1 PLN... przypomniały się dawne czasy...

co 10tys doradzam a nie co 30 w trasie w zaleznosci od egzemplarza i stylu jazdy pali jakies 8-10 gazu..niezaleznie od silnika

Ooo 12 litrów tp dobry wynik. Wszystko zależy kto co rozumie przez miasto i gdzie mieszka. Odczułem to mieszkając 3 miesiące w Otwocku i dojerzdzając 30km do pracy. Dałbym sobie głowe obciąć, że było to miasto bo praktycznie po przejechaniu 10km za każdym razem utykałem na pół godziny w korku i tak do końca.
Ale ze spalaniem był cud - poniżej 10,5 - 11,5. Już myślałem, że wreszcie jest super!!!
Ale przeprowadziłem się praktycznie do centrum, do pracy mam 7km i spalanie wróciło do poziomu 13 litrów. Nawet nie chce mi się tych wyników porównywać z innymi bo to na prawdę nie ma sensu.

pzdr

ps: a gaz mam na śrubę ale już mi się nie chce tego zmieniać

Witam,
u mnie tez jest podobnie. Mam 1.8. Jak jezdze po W-wie, a mam troche cięzka nogę, to spalanie w granicach 14l/lpg. Natomiast jak jade w trase to ciagne tak do 160 km/h jesli tylko sa warunki, wtedy spalanie mam ok 15l. A poza miastem przy predkosci ok 110-130 pali okolo 12l. Mysle zmienic swiece bo sa jeszcze poprzedniego wlasciciela-byc moze to pomoze. po wrazeniach dam znac.
Pozdr.

Ja mam 1.8 i gaz. W miescie nie pali mi wiecej niz 10l. Na trasie spala spala ponizej 9 litrow. A moc - mnie wystarcza. Mozna wyrywac z piskiem ale i tak tego nie robie- bo i po co.

W moim espero nigdy w mieście nie zeszłem z spalaniem poniżej 13l(14-15 norma)Na trasie ok.10-12.

Podczas ostatnich pomiarów moje spalanie w granicach 11--11,5 także z etgo co piszecie nie jest zle

W mieście spalanie zależy od pory roku. I tak latem 12,5 a zimą 14,5 l/100km . W trasie z prędkością 100-120km/h spala 10 l/100km.

Ja mam 1.5, więc trochę inna bajka, ale pali sporo - w mieście min 12 max 14.5, trasa min. 7.5 max 10. "Miasto" to rzecz umowna - moje "miasto" to 10 km do pracy w korkach przed Zachodnim...
Pozdr. P.
P.S. Jak widać po wynikach - poza przyczynami obiektywnymi głównie chodzi o jakość gazu, a z tym jest baaaaaardzo kiepsko!!!

Cytat:
2004-11-02 23:11:56, MacMaciek pisze:
ps: a gaz mam na śrubę ale już mi się nie chce tego zmieniać

A długo masz juz tak gaz na śrube? Bo ja swojego kompa odłaczyłem i tez mam na śrubę, ale obawiam sie jakis skutków ubocznych tego zabiegu.