MotoNews.pl

Naklejka z hologramem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z oderwaniem starej naklejki z urzędu komunikacji - chodzi o przednią szybę.
Można to potraktować jakąś chemią ew. temperaturą?
Pozdr. P.

Nozykiem zeskrobac ile sie da, a potem np. benzyna - bardzo ladnie schodzi

Podgrzać i oderwać

Cytat:
2004-11-25 22:59:41, QLogic pisze:
Nozykiem zeskrobac ile sie da, a potem np. benzyna - bardzo ladnie schodzi

A nowa się przyklei po benzynie?

suszarką do włosów lub opalarką elektryczną bardzo ładnie schodzi u mnie bardzo ładnie zeszła.

ja zwykla zyletka zeskrobalem bez problemow

Przerabialem to miesiac temu. Suszarka do wlosow niewiele daje. Najlepsze rezultaty daje aceton (to chyba to samo co zmywacz do paznokci, ale nie jestem pewien ja mialem z 5 l kanistra) - na szmatke i trzemy naklejka sie po prostu rozplywa i mozna ja zdrapac paznokciem. Tylko uwazac trzeba na plastiki bo aceton+plastik=niezly burdel.

a szyby sie nieporysuje zyletka?

eeee....wymyślacie z acetonami ....Panowie w "Szybowych" serwisach na życzenie przecie /za ok.10 zł/ przy konieczności wymiany szyby przeklejają te naklejki na nową /a zrobione są niby tak że ma się nie dać jej "zdemontować" bez nieodwracalnych uszkodzeń /....oczywiście korzystają wyłącznie z wyższej temperaturki !

Moze poprzedni wlasciciel dla pewnosci podkleil ta naklejke jeszcze poxipolem - u mnie suszarka nie dala zbyt wiele, opalarki bym nie uzywal / naklejke mialem naprawde nisko na szybie przy samej desce.

Po uzyciu suszarki odkleila sie tylko ta "srebrna" czesc zostawiajac caly klej i napis na szybie, naklejka jest tak skonstruowana ze przy probie oderwania oddaje szybie swoja zawartosc

Mozliwe ze maja jakies takie patenty, ale po co placic 10 zl za 15 min roboty.

skalpelem najlepiej i najszybciej.... a potem rozpuszczalnikiem doczyścić pozostałości po kleju.... o porysowaniu szyby w ten sposób nie ma mowy - to niemożliwe... a nowa spokojnie w to samo miejsce się naklei - nawet lepiej będzie trzymać niż poprzednia bo wcześniej użyty rozpuszczalnik odtłuścił szybę

z tym ze nie ma mowy o porysowaniu to bym polemizowal

hmm a moze byc stluc szybe i wstawic nowa?? sorki nei mogle sie powstrzymac..

moim zdaniem suszarka plus chemia...zadnych ostrych narzedzi szklo jest wprawdzie twarde..ale jak sie wkurzysz na ta naklejke i zbyt sie przylozysz do roboty to mozesz jednak slady zostawic

ja w renacie mojej kobiety..jak zrywalem stara to zeszla prawie cala..a reszte olalem..po prostu nakleilem nowa w miejsce starej..

Skrobałem już tysiace szyb skalpelem... odrywałem naklejki... zeskrobywałem resztki kleju... naprawdę mówie wam... szyby tak łatwo się nie porysuje skalpelikiem... ...z mojego doświadczenia wynika że właściwie jest to niemożliwe...

Dokładnie tak jak Łukasz pisze żyletka albo skalpelkiem z tą różnicą ze potem nitro scieram resztki kleju b. łatwo to schodzi !!

Przy użyciu szmatki i acetonu świetnie schodzi !
ps. tylko trzeba uważać - jak to "soop" powiedział cyt.: aceton+plastik=niezly burdel