| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-09-28 21:33:39
A gdzież byśmy śmieli. Masz za duże doświadczenie z tym silnikiem. A co do uszczelniaczy... hmm... trzeba by się nad tym zastanowić, też mi olej wywala przez odmę. Pzdr Paweł |
jacekn Opel Omega B Olesnica | 2004-09-28 21:53:34 Witam,
Ooooo, Oleśnica! A wracając do tematu - może spróbuj w Speed Auto we Wrocławiu na Małopanewskiej, mają niezły sprzęt diagnostyczny Boscha (KTS 650, FSA 560 itd.). Jeśli to kwestia elektryki/elektroniki to powinni wykryć usterkę. Pozdrawiam, Jacek |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-09-30 11:08:44
Trzymam za słowo! I czekam cierpliwie ( a właściwie Omcia Pzdr Paweł |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-10-01 11:00:29
Z zaciekawieniem obserwuję twoje działania z silnikiem, Kalafior, a interesuje mnie to szczególnie, bo kiedyś może i mnie to czekać (tfu, tfuuu, oby nie). Widzę, że czas Cię nie goni, więc "polujesz" na dobre ceny części i wcale Ci się nie dziwię, przy taaakich kosztach. Piszę to dlatego, bo mam prośbę - jeśli możesz uwzględnij w swojej "dokumentacji" remontu ceny poszczególnych części i info, gdzie co kupiłeś (np. nr tel.). I oby się nam to nie przydało, ale znając życie... Przemek |
pass Ω B sedan Y25D ... Bydgoszcz | 2004-10-06 16:12:45 Dzięki! Pierwszy kontakt zanotowałem Pozdrawiam Przemek |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-10-06 16:50:48
Zwroc uwage, ze ten silnik nie jest silnikiem autorstwa BMW, tylko Steyr. Moze maczali palce takze w motorach VW. |
TymeX Omega Opole | 2004-10-24 23:07:53 Witam,
Wydaje mi sie ze mam bardzo podobny problem, u mnie moze nie przyspiesza z szarpnieciami, ale za to najczesciej przy zmianie biegu czyli w momencie jak schodzi z obrotow to przy ok 900-1000 obr zatrzesie troche silnikiem - zapala sie kontrolka silnika(tak jak by mial ochote zgasnac) i dziala dalej. Knif jest taki ze w momencie jak zablysnie kontrolka, ja wcisne gaz to odechciewa jej sie jechac, dlawi sie i tak trzyma az jej nie odpuszcze tego gazu. Jak odpusze to wraca sobie na wolne obroty i moge jechac dalej tylko ze sredni komfort jest przy delikatnym wyprzedzaniu. Najbardziej konkretny spec powiedzial mi ze spora szansa jest na zawro recyrkulacji spalin, hmm jeszcze nie wiem dokladnie jak to sie ma do tegi zeby nie isc w nie potrzebne koszty .... No i jeszcze sprawa swiadomosci komputra, wiec on sam jest swiadomy ze chyba nie dogaduje sie z regulatorem dawki paliwa w pompce no i tez nie najlepiej idzie mu z w/w zaworem recyrkulacji spalin. (JAK TU NIE UWIELBIAC TEJ FURKI) Jak bylem na Techu to chlopaki mnie zalamali i powymyslali takie rzeczy ze najlepiej to wymienic silnik albo sprzedac Omesie (mialem dobry dzien wiec ASO jeszcze stoi Dlaczego stawiam na zawor recyrkulacji, bo gdy dalem do ogolnego sprawdzenia bestyjke po zakupieniu do w/w zaufanego speca - rozebral turbo przeczyscil itd itp i przez jakis czas (krotki) jak reka odjal. Tyle z obserwacji, mam nadzieje ze Wasze doswiadczenie pomoze ulzyc mojemu dieselkowi. Pozdrawiam !! |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-10-26 18:14:38 witam wszystkich, a w szczególności posiadaczy TDS Mój silniczeki na razie chodzi prawie idealnie. Mam jedynie problem z cieknącą turbiną. I tu pojawia się pytanko do grona expertów. Co lepsze jeśli chodzi o turbinę: 1. regeneracja 2. używka 3. nówka (wiem że każdy powie 3, ale niestety jeszcze nie wygrałem w totka dzięki za rady ILKU |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-10-26 20:19:31 Wprawdzie nie jestem expertem, ale moim skromnym zdaniem, najlepszy jest pkt.3 .... jeśli masz na zbyciu najmarniej 6000 pkt. 2 Pod warunkiem, że była sprawdzona przy tobie (wyważenie, odp ciśnienie itp), ale to chyba nie o takiej mowa? po prostu używka ze szrotowiska? Pozostaje pkt 1, najbardziej rozsądny wybór. Dajesz własną, wymienią co potrzeba, sprawdzą czy wszystko w porzo i dadzą jeszcze gwarancję. W W-wie koszt regeneracji sprężarki w naszych autach wacha się miedzy 800 a 1200. Z tego co wiem, o wiele taniej jest we Wrocku i w Bydgoszczy. Jest wiele warsztatów w kraju, które wysyłają padnięte sprzęty właśnie do tych miejscowości, co wiąże się to z kilkudniowym oczekiwaniem. Ale wybór należy do Ciebie Pzdr Paweł |
TD Caravan Warszawa | 2004-12-26 23:27:27 Jakie są objawy tej cieknącej turbiny?
JaC
|
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-12-27 11:46:03
Wali olejem w dolot przede wszystkim, marne ciśnienie na turbinie. [ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2004-12-27 11:47:13 ] |
TD Caravan Warszawa | 2004-12-27 11:54:42 Pytam, bo u mnie odrobinę (naprawdę odrobinę) kapie spod końca łączącej gumowej rury wpadającej do kolektora ssania (tak nad alternatorem jakby) no i właśnie zastanawiam się, co to może być, czy może właśnie turbina zapodaje ten olej :-/
Skąd wiesz, jakie jest ciśnienie na turbinie ? JaC
|
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-12-27 22:10:06
Jakie jest, czy jakie powinno być? Przeważnie tam gdzie regenerują takie rzeczy, to podłączają manometr i wiedzą. Do tej pory myślałem, że prawidłowe ciśnienie na turbo w Omci powinno być 1 atm. Ale coś mi się zdaje, że mój informator miał takie same pojęcie o ciśnieniu doładowania jak i ja Kapanie (a właściwie lanie) w tym miejscu występowało i u mnie. Po wymianie uszczelniaczy zmniejszyło się na tyle, że nie kapie ani nie leje. Ale to co się pojawiło w dolocie to raczej na 99,99 % wina sfuszerowanej regeneracji turbiny |