Ogranicznik obrotów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Chciałem się dowiedzić na jakiej zasadzie działają ograniczniki obrotów?? Czy wszystkie działają podobnie?? Konkretnie chodzi o Fiata CC 899 mono wtrysk.

Pozdrawiam!!

[ wiadomość edytowana przez: ldv1c dnia 2004-08-27 22:02:35 ]

Nie wiem jak jest w CC, ale jest to albo odcięcie zapłonu albo paliwa.

Chyba w przypadku odcięcia zapłonu silnik powinien zgasnąć??
Z tego co zauważyłem po przekroczeniu jakiśtam obrotów na 5 biegu, można mu deptać na gaz ale on i tak jedzie nie więcej jak 130.

Chyba mam racje??

Ograniczenie obrotow przy silnikach na wtrysku odbywa sie przez odciecie pracy wtryskiwaczy.O tym decyduje komputerek.Kiedys spotkalem sie jeszcze z czujnikiem na kontaktronie przy obrotomierzu silnika gaznikowego.Dlatego nie nalezy zylowac takich silnikow z wtryskiem na gazie bo wtedy limiter nie dziala i mozna sobie silniczek "przekrecic".

Hehe...

Czyli jak sie zaloży LPG do CC to zamiast 130km/h na 5 biegu można jachać 160 czy 170??

Hehe.. dobre

Cytat:
2004-09-05 19:57:53, ldv1c pisze:
Hehe...

Czyli jak sie zaloży LPG do CC to zamiast 130km/h na 5 biegu można jachać 160 czy 170??

Hehe.. dobre

Jak nie bedzie elektroniki to pojdzie az kopyto wystawi a CC lubia sie pochwalic na zewnatrz korbowodem

Można troche jaśniej??

Cytat:
2004-09-06 16:49:18, ldv1c pisze:
Można troche jaśniej??

Bedziesz mial nowy silnik

pozdr

Cytat:
2004-09-06 16:55:54, thaniel pisze:
Cytat:
2004-09-06 16:49:18, ldv1c pisze:
Można troche jaśniej??

Bedziesz mial nowy silnik

pozdr

Jassniej sie nie dalo.

Nie wiem czy to zmienia coś w dyskusji, ale nie chodziło mi o wykraczanie poza limit obrotów jakie określają normy fabryczne (5500).

Chodzi raczej o to że na 4 i na 5 biegu prędkości są identyczne, z tą różnicą że na 5 ekonomiczniej.

Można by wykorzystać tą różniczkę .

Chyba że się mylę??

Podpinam się pod temat, bo mam podobne pytanko. Mam założoną instalację Omegas Landi Renzo, na gazie odcina obroty przy 6500. na benzynie przy 8500obr/min. Dziś byłem tam gdzie montowałem gaz i prośiłem o przesunięcie odcięcia do 7500obr/min ( tu zaczyna się czerwone pole na obrotomierzu) Niestety nie udało im się tego zrobić. Mam jeszcze podjechać i będziemy patrzec na spokojnie, ale nurtuje mnie pytanie czy aby na pewno da się to zrobić??

Cytat:
2004-09-06 20:42:53, ldv1c pisze:
Nie wiem czy to zmienia coś w dyskusji, ale nie chodziło mi o wykraczanie poza limit obrotów jakie określają normy fabryczne (5500). Chodzi raczej o to że na 4 i na 5 biegu prędkości są identyczne, z tą różnicą że na 5 ekonomiczniej. Można by wykorzystać tą różniczkę . Chyba że się mylę??

Na piątce jedzie tyle samo bo więcej już nie może... Przełożenie skrzyni biegów jest inne i opory toczenia oraz powietrza (głównie) nie pozwalają mu jechać szybciej. Proste.
I na gazie raczej nie pojedzie lepiej