Croma1 proszę o pomoc !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam w swoim Megane 1.6 16V 2000rok założoną instalację OMVL DREAM XXL. Przejechałem 10 tys. km. Ostatnio byłem na przeglądzie - wymiana filterka i ogólne sprawdzenie instalacji. Zgłosiłem uwagi jakie mam, ale zostałem zlekceważony i zbyty.
Otóż: Codziennie rano (albo jak samochód postoi dłużej) po uruchomieniu (uruchamia się na benzynie) zaczyna wariować z obrotami. Mam wrażenie jakby za dużo dostawał benzyny. Musze odczekać ok 2 min i dopiero wówczas mogę ruszać. W przeciwnym razie zaczyna się dusić i gaśnie. Jak już ruszę jedzie ok.Następnie przełącza się na gaz i jak jadę nie ma żadnego problemu, aż do momentu, gdy nie zatrzymam się np. na światłach. Falowanie obrotów powraca z tą różnicą, że jak dodam gazu nie dusi się. Zachowanie takie trwa przez jakieś 7-8 km za każdym razem jak się zatrzymam nawet jak silnik jest już rozgrzany. Następnie nagle wszystko sie uspokaja i jest w porządku - obroty stabilizują się.
Zwracam się Croma1 do Ciebie z prośbą o radę co robić i jak to wyeliminować. Dodam, że w lecie nie było to tak silnie odczuwane.
Dziękuję za wszelką pomoc.

Witam Wszystkich,
Widzę, że p.Croma1 chyba jest nieobecny, szkoda. Może więc ktoś z Użytkowników spotkał się z podobnym problemem i zechce coś doradzić. Dodam jeszcze, że falowanie obrotów na gazie utrzymuje się już cały czas, nie mija. Jak przełączę na benzynę wszystko jest ok. Co robić? Może ktoś zna w Warszawie fachowców znających się dobrze na instalacjach OMVL.
Pozdrawiam.

witam.
niestety nie mieliśmy prądu po ostatnich wichurach i dopiero w tej chwili jestem na forum.
muszę się trochę zastanowić tzn. przeanalizować to co piszesz.
jutro postaram się ci dać odpowiedź .

witam.
chociaz jest pozno to ten problem jest ciekawy.
jesli instalacja jest prawidlowo zamontowana i jest dobre podgrzewanie reduktora z ukladu chlodzenia to0 chyba jazda na gazie przeprogramowuje kompa benzynowego i po nastepnym uruchomieniu on sie na nowo wlasciwie programuje bo praca na gazie jest uzalezniona od jego wlasciwej pracy.
moze byc takze rabniety czujnik temp. silnika.