MotoNews.pl
5 Dzwignia zmiany biegow (71839/45) - NT

Dzwignia zmiany biegow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytano czy ktos rozbieral moze dzwignie zmiany biegow,nie wiem jak to jest zamocowane do tunelu,problem moj polega na tym ze mi sie to odzielilo od tunelu i zwisa pod autem,przez co biegi wchodza losowo.

Cytat:
2004-11-26 15:56:20, duch32 pisze:
Mam pytano czy ktos rozbieral moze dzwignie zmiany biegow,nie wiem jak to jest zamocowane do tunelu,problem moj polega na tym ze mi sie to odzielilo od tunelu i zwisa pod autem,przez co biegi wchodza losowo.

Jeżeli chodzi Ci jak się dobrac do tego od wewnątrz samochodu to musisz zdjąć z zatrzasków ta osłonę wokół lewarka, a dalej kluczem 10 albo 8 odkręcić taka blachę na 4 nakrętki
mówię o modelu MKVII

dzieki za podpowiedz,interesuje mnie bardziej jak jest ten caly mechanizm przymocowany do tunelu,czy na zatrzaskach albo jakis pierscieniach?

W mk IV jest tak jak kolega pisal powyzej, caly mechanizm jest przykrecony na 4 srubach na kluczyk 10 do tunelu, musisz pop prostu wydrzec te wszystkie bebechy (mieszek, plastiki czy co tam masz) co sa przy lewarku i powinienes juz miec sytuacje jasna

Musisz jeszcze odkrecic drażek reakcyjny od skrzyni (19) i drazek zmiany biegów(13 chyba) i cały mechanizm ci wyjdzie dołem

w tym rzecz ze on odpadl dolem od tunelu i nie wiem dlaczego

u mnie tez wypadał. bo on siedzi na takiej gumie amortyzującej jak ona pęknie to wypada. ja załatwiłem sobie inny lewarek

powinno byc mocowane na 4 srobach od gory lewarka(klucz 10)plus stabilizator przy skrzyni i lacznik ciegna tez przy skrzyni...

ale między tą blachą z 4 dziurami na śruby mocujące a samym lewarkiem jest taka poduszka gumowa, która lubi sie rozrywać :| u mnie podczas jazdy lewarek chował sie w podłoge i musialem wymienic na inny (70zł dałem na szrocie chyba )

dzwignie zminy bigów są przymocowane od spodu w metalowej puszce w środku jest pajączek, biegi ci wchodzą losowo bo zmienił pozycje( wystarczy że śróby poluzowały) wejdz pod autko i dokręć...