MotoNews.pl

[110] Tarcze, Kiedy czeka mnie wymiana??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Jak sprawdzić zużycie tarcz hamulcowych (Łada 110 wentylowane), słyszałem ze trzeba mierzyć ten powstający na obwodzie skrawek nie dotartej tarczy. Jednak nie wiem po ilu mm należy je wymienić.
P.S
Czy jest sens oddawać tarcze do tokarza, aby poddał je regeneracji??

tarcze bezwzględnie wymienić, jeżeli mają grubość poniżej normy określonej przez producenta !

No i co nikt nie wie, gdzie moge sie natknac na tego typu informacje??

Jeśli tarcza zużywa się równomiernie, to nawet wysoki rant nie musi być powodem do ich przetaczania (można zdjąć sam rant i założyć nowe klocki- niektórzy robią to bez zdejmowania tarcz z piasty) Toczenie jak są wyraźnie krzywe, powierzchnie współpracujące z klockiem. Wymiana tarcz jak ich grubość będzie mniejsza niż minimum ( znajdź tę wartość w instrukcji )

Problem polega na tym, że w instrukcji nie ma tego ?drobiazgu? ?. A książki napraw nie posiadam, bo w Polsce jest nie osiągalna, jak chciałem kupić przez neta to po zobaczeniu ceny razem wysyłką, stwierdziłem, że wole już tą ?forsę? przeznaczyć na tarcze.

tarcze trzeba wimienic jezeli grubosc jest mniejsza jak 10,8 mm

Pozdr.

Dziś mierzyłem grubość tarcz i zgłupiałem, bo moje tarcze (od powierzchni trącej do powierzchni trącej) maja grubość 19,2mm. Dzwoniłem do zaprzyjaźnionego sklepu na Kotlarskiej i powiedziano mi ze fabrycznie nowe maja 20mm, więc jak myślicie tarcze kwalifikują się do wymiany??

[ wiadomość edytowana przez: sheriffnt dnia 2004-12-05 00:25:27 ]

Tarcze wentylowane należy wymienić, gdy ich grubość jest mniejsze niż 17,8 mm. Wymiar 10,8 mm dotyczy tarcz zwykłych stosowanych w wersji 21102 (silnik 8 zaworowy). Oczywiście mierzyć nalezy w najcieńczym miejscu a nie na obrzeżu, gdzie klocki nie pracują. Przy okazji instrukcja rosyjska podaje, że największe bicie tarczy nie noże buć większe niż 0,15 mm. Janek

No to ciekawe, bo ja mam wersje z 8zawrami i mam tarcze wentylowane, moim skromnym zdaniem te nie wentylowane było montowane w wersjach GL (gaźnik, uboga wersja) na rynek rosyjski.
Wielkie dzięki za pomoc.

A może ktoś orientuje się, czy te wentylowane od 110 pasują do samarek?

Pasują, jestem pewien na 99,9% Jest nawet polska firma, która robi te tarcze a za dodatkowe 30 robi sportowe nacięcia.

Sportowe nacięcia? Spoko
No to fajna sprawa...muszę sie zająć samochodzikiem, ale najpierw trzeba sie wykurować