Jaki olej do tiptronika E-39 1996

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Mam problem kupiłem BMW E 39 2500 i oczywiście zaczołem od wymiany oleju itp. ale gdy zadzwoniłem do BMW w warszawie klient stwierdził że nie można wymieniać oleju w skrzyni tiptronik
Czy to prawda bo ja sądzę że nie jak wygląda mój olej po 106 000 bo taki mam przebieg
proszę o podpowiedź czy żeczywiście nie można czy poprostu trzeba jechać do BMW i zapłacić za wymianę jakieś 15000 zł

Dziwne, ale może rzeczywiście się nie wymienia. Ale jeżeli to powinien tam byś ATF DEXTRON III

właśnie to ciekawe ale wbref prawom fizyki bo jak by BMW wymyśliło taki olej to była by rewolucja w przemyśle oil

[ wiadomość edytowana przez: jaceksbmw525 dnia 2005-01-22 14:04:52 ]

Dlaczego przełom!? Ja w byłym moim audi 80 z 1982r nie miałem korka spustowego do płynu chłodniczego! - tak jakby fabryka nie przewidziała jego wymiany! W hydrokientyku w E32 też nie mam możliwości spustu oleju!, wymienia się tylko w samej skrzyni!

w serwisówce pisze tak: ilość oleju w skrzyni automatycznej 7.8l
wymienić tylko 3.3 litra rodzaj oleju dextron II.więc jednak sie wymienia

ale pozostałe 4,5 litra to hydrokinetyk którego się nie wymienia. Hmm tak mi się wydaje.

do hydrokinetyka wchodzi max 2 litry oleju

to gdzie zostaje reszta?

w skrzyni . pozatym w niektórych skrzyniach korek jest ze 2 cm powyżej dna miski więc i tak wszystkiego nie spuścisz no i pozostaje jeszcze chłodnica oleju

w skrzyni . pozatym w niektórych skrzyniach korek jest ze 2 cm powyżej dna miski więc i tak wszystkiego nie spuścisz no i pozostaje jeszcze chłodnica oleju

oleju nie wymienia się w steptroniku ale producent zaleca wymiane co 90 tyś.km. nie lej żadnego oleju (np. dextron 3 itd.)ktury ci polecają "fachowcy" albo inne typy ze sklepu motoryzacyjnego , jaki olej trzeba wlać dowiesz się w serwisie po odczycie z komputera bądź z kluczyka , aha po wymianie oleju należy w komputerze zarejestrować tą czynność.

Cytat:
oleju nie wymienia się w steptroniku ale producent zaleca wymiane co 90 tyś.km. nie lej żadnego oleju (np. dextron 3 itd.)ktury ci polecają "fachowcy" albo inne typy ze sklepu motoryzacyjnego , jaki olej trzeba wlać dowiesz się w serwisie po odczycie z komputera bądź z kluczyka , aha po wymianie oleju należy w komputerze zarejestrować tą czynność.

ty sie chłopie chyba nie słyszysz albo nie widzisz co piszesz być może moja servisówka bmw jest huja warta w takim razie napisze do bmw ze nie widzą co piszą