Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Pekal HF MEMBER Hyundai Accent Gryfino | 2004-11-30 12:00:27 Może macie jakieś sugestie ciekawe które mi coś wyjaśnią????
W mim Hyundaiu mam dziwne wrażenie jakby silnik chodził wiecznie na podwyższonych obrotach. To znaczy np jade sobie 100/godz bieg 5 samochod zachowuje sie ok nastepnym zas razem w tej samej sytuacji zauważam wieksze wycieautka jakby silnik w tej samej sytuacji wskoczył na wyzsze obroty niz wczeniej . To sie równiez tyczy innech predkosci oczywiscie tych wiekszych. (pomijam oczywiscie sytuacje jak ktos mógłby pomyslec czyli np 110 czy 120/g przy biegu 4 ![]() Czym to grozi ,co to moze być ,ile moze kosztować diagnoza i ewentualna naprawa ...pewnie wpływa to na zurzycie paliwa,, dzieki z góry |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-11-30 16:49:14 a może po prostu ślizga się sprzęgło? |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-30 23:02:25 To bardzo prawdopodobne.Tyle ze bardziej zauwazalne powinno byc podczas jazdy po miescie chyba, zwlaszcza na swiatlach? |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-11-30 23:16:17
Czy miałeś pjakiekolwiek problemy przy ruszaniu? Jeżeli tal, to spróbuj opisać. |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-30 23:22:42 Moze to byc tez wina ktorejs poduszki silnika, ale warto by sie uczepic tego sprzegla , bo Zabel slusznie to zauwazyl. Moze tez nie palic zawsze na wszystkie gary, w tedy tez sie zmiani odglos silnika. Ale bardziej bym stawial jednak na sprzeglo albo poduszke,gdyby nie palil to bylaby roznica w mocy i nierownej pracy silnika. |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-11-30 23:30:04 Właśnie, chodzi o to by objawy opisać jak najdokladniej, to jest bardzo pomocne we wstępnej diagnozie. |
![]() Pekal HF MEMBER Hyundai Accent Gryfino | 2004-12-03 10:54:59 Przepraszam za tą przerwe ale nie mogłem pisać. A jak mam rozpoznać że to sprzęgło mi się ślizga????
Przy ruszaniu nie miałem raczej kłopotów (o jakie ci kłopoty chodzi Bols_no1??Acha to może być ważne. Kiedy odpalam samochód mam zamontowany czujnik pod pedałem sprzęgła że muszę sprzęgło wcisnąć zanim odpalę autko...i czasami przyodpalaniu autka słyszę (właśnie teraz jak to najdokładniej opisać szkoda że nie można załączać plików dzwiekowych ![]() ![]() |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-12-03 18:04:46 najłatwiej sprawdzić jadąc np pod górkę i próbować gwałtownie przyspieszyć. jeśli rosną tylko obroty silnika i nie przekłada się to na odczuwalny wzrost przyspieszenia - to na pewno sprzęgło. |
![]() Pekal HF MEMBER Hyundai Accent Gryfino | 2004-12-03 23:55:50 Dzieki zabel na pewno teraz zwrócę na to wiekszą uwagę.
Może właśnie o to chodzi. Ale z pewnością oprócz tego w grę mogą wchodzić lekko krzywe tarcze hamulcowe. Już od samego początku jak kupiłem autko mechanik stwierdził że należałoby za jakieś 5000 km wymienić tarcze ponieważ to przez nie przy jeździe na luzie z większą prędkością a następnie powoli hmując mogę odczuć i słabo ale jednak usłyszeć miarowe stukanie które ewidentnie wydobywa sie z przednich tarcz ![]() Ale jak słusznie mi popdpowiadacie z tym sprzęgłem też może być problem Jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie ... podzielcie się wiedzą ![]() |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-12-04 08:32:54 stukanie w hamulcach wiąże sie z luzem na trzpieniach (pływakach)
zacisku. prosta i tania naprawa. mogą się kończyć też klocki. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2004-12-06 07:18:09 tarcze obejrzyj dokładnie, mogą być w nich promieniowe pęknięcia i przy hamowaniu stukają (ja tak miałem) |
![]() Pekal HF MEMBER Hyundai Accent Gryfino | 2004-12-06 17:13:22
Dzięki ...za parędni będę malował zaciski i wtedy zwrócę na tarcze szczególną uwagę...obejrzę je sobie ![]() |