Pierwszy tłumik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam fachowcy mam pytanie mam poldka 95GLI czy mozna zalozyć przeni zwykły tlumnik jezeli do tej pory miałem z katalizatorem?
co muszę zrobic zeby nmie kupowac katalizatora?
co z sondą lambda?
dzieki

można

gażnik+strumienica=najlepszy efekt

Cytat:
2004-11-11 16:15:28, rafalww pisze:
Witam fachowcy mam pytanie mam poldka 95GLI czy mozna zalozyć przeni zwykły tlumnik jezeli do tej pory miałem z katalizatorem? co muszę zrobic zeby nmie kupowac katalizatora? co z sondą lambda? dzieki

GLI abimexa były bez katalizatora z sondą lamda ale miały inny EPROM w komputerze i normalnie chodziły. Oczywiście miały gorszą toksykę ale mieściły się normie. Miały większą moc i lepszego kopa.

Niewiem czy mam abimexa czy bosha, w każdym bądź razie wiem ze jest katalizator i sonda lambda.
Zastanawiam się czy moge zalozyc zwykly tlumik czy musze jeszcze cos robic??

Jak to jest rocznik 95 to abimex, a te bez były z katem i sondą oraz bez kata i sondy. Nie było z sondą bez kata.

czyli jednym slowem moge smialo zalozyc zwykly tlumnik?

Cytat:
2004-11-11 16:45:18, rafalww pisze:
Niewiem czy mam abimexa czy bosha, w każdym bądź razie wiem ze jest katalizator i sonda lambda. Zastanawiam się czy moge zalozyc zwykly tlumik czy musze jeszcze cos robic??

Zakladaj zwykly tlumik, sonda jest w kolektorze wydechowym wiec nic nie musisz przerabiac. I masz abimexa

Cytat:
2004-11-11 16:42:14, JerryP pisze:
Oczywiście miały gorszą toksykę ale mieściły się normie. Miały większą moc i lepszego kopa.

Nawet gazniki jezeli silnik jest w dobrym stanie spelnialy normy po czerwcu 1995.

jasne! ja juz tak jeżdze ponad 3 lata i jest OK, tylko na przeglądy trzeba katalizator zakładać niestety ....

Podczepiam sie pod jakikolwiek watek o tlomikach, bo mam takowe pytanie:

jak szacujecie jaka temperature osiaga pierwszy ze silnikiem tlomik.

jaki to jest rząd temperatur.?

tomek

500 C?

500 st C

nie no to niemozliwe chyba(ale tak tylko intuisyjnie to mowie)

Cytat:
2004-12-04 18:25:08, wagner pisze:
500 st C nie no to niemozliwe chyba(ale tak tylko intuisyjnie to mowie)

No może rzeczywiście 500 C to trochę za dużo, ale 40o to raczej będzie. W końcu katalizator, który jest w nowszych modelach jako pierwszy tłumik, ma min. 600 C, co po uwzględnieniu innej konstrukcji katalizatora i 1-go tłumika pozwala na wysnucie powyższych wniosków o temperaturze (oczywiście szacunkowych).