MAPA WTRYSKU MKVII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś próbował zmieniać mapę, mam możliwość wstawienia podstawki pod EPROM i zaprogramowania przed wstawieniem, tylko nie mam dostępu do modyfikowanych map. Zastanawiam się, czy da się np. wprowadzić mapę od 1,8l do 1,6 w MKVII np. przez serwis. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia albo dobry kontakt z serwisem to dajcie znać...

z tego co pamietam co Wilk mowil to od fokusa 1,6 100km

Wszystko sie da - gdziesik na serwerku jest opis map.

Zmiana pliku jest mozliwa, ale z tego co pamietam EEC ma jakis badziewny EPROM (albo zle pamietam ) Choc pewnie sie da Inna sprawa to czy na tych mapach bedzie dobrze jezdzil, tego nie wiadomo.

Trzecia sprawa, nawet jak sa mapy i WinOls w pelnej wersji, to jeszcze potrzeba przeliczyc sumy kontrolne i to jest problem.

Pogadaj z Tuchołką - hamownia w Gdyni - zajmuje się również chipowaniem.

www.tucholka.com.pl

Częśc EEC IV ma pamięć zintegrowaną w jednym chipie z procesorem więc zrobienie gniazdka na EPROMY jak w magnetti marelli jest awykonalne.

to w jaki sposób zmienić mapę?

Cytat:
2005-06-28 00:19:41, Tsport pisze:
to w jaki sposób zmienić mapę?

W EEC IV zwykle przez zewnętrzny moduł sterujący.

a jak sprawa wyglada w eec V??

Cytat:
2005-06-28 08:16:14, fryszard pisze:
a jak sprawa wyglada w eec V??

Identycznie.

Ja mam troszeczke z innej beczki pytanie ale też dotyczy mapy wtrysku w MKVII.
czy mapa jest modyfikowana dynamicznie podczas jazdy? Czy jest możliwe, że po przełączeniu na LPG komp nałapie jakiś złych sygnałów z sondy lambdy i zmieni mapę wtrysku?

Nie wiem, czy jest modyfikowalna, ale pownieneś mieć emulator sondy, który powinien podawać od kompa "prawidłowy" odczyt z lambdy.

Cytat:
2006-05-12 09:07:08, Kielek pisze:
Nie wiem, czy jest modyfikowalna, ale pownieneś mieć emulator sondy, który powinien podawać od kompa "prawidłowy" odczyt z lambdy.

No i wlasnie o to sie rozchodzi Jaki jest ten "prawidlowy" odczyt. Jak ustawic emulacje? Jak dobrac czasy?

No wiec wlasnie nigdzie nikt nie wie jakie mają byc te wlasciwe parametry emulacji. Jak je dobrac... czy pozostaje tylko metoda prob i bledow?

No dobra, to chociaż powiedzicie czy w moim Essim jest Map Sensor i jeśli tak to gdzie go znajdę

fajnie ze ktos mi pomogl