Centralny zamek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Idzie zima a wlasciwie juz jest. Ostatnio na lekkim mrozie (-2) przy duzej wilgoci moj CZ sie zablokowal. Po wielu probach udalo mi sie otworzyc drzwi ale zamknac je to juz duzy problem Odpalilem i ogrzewanie na maxa tak dlugo az smary w zamkach puscily (jesli takowe tam sa) Trwalo to ok 45 min. Moze ktos maial podobne klopoty z CZ? Jesli tak to jak je rozwiazal. Napiszcie moze pare slow jak o central dbac, czy smarowac, czy grafitowac itd. Przy okazji - jak radzicie sobie z uszczelkami? Wystarczy wazelinka techniczna?
Pozdrawiam wszystkich.

Jeszcze nigdy niemiałem problemów z CZ podczas zimy... żadnych zacinań i tym podobnego ustrojstwa... A uszczelki przecieram preparatem przeznaczonym do tego, który uprzednio został zakupiony przeze mnie na stacji paliw pozdr.

z objawów wynika że siłowniki oraz cięgna masz zapchane jakimś dziadowskim smarem. proponuje drzwi rozebrać wyjąć całe zamki wraz z cięgami dokładnie umyć w benzynie i następnie posmarować oliwą maszynową.

A może to problem z elektryką, a nie mechaniką, np. z akumulatorem lub ładowaniem ??
A na uszczelki to polecana jest gliceryna
JaC

Cytat:
Idzie zima a wlasciwie juz jest.
Ostatnio na lekkim mrozie (-2) przy duzej wilgoci moj CZ sie zablokowal.
Po wielu probach udalo mi sie otworzyc drzwi ale zamknac je to juz duzy problem.
Odpalilem i ogrzewanie na maxa tak dlugo az smary w zamkach puscily (jesli takowe tam sa).
Trwalo to ok 45 min.
Moze ktos maial podobne klopoty z CZ?
Jesli tak to jak je rozwiazal.
Napiszcie moze pare slow jak o central dbac, czy smarowac, czy grafitowac itd.
Przy okazji - jak radzicie sobie z uszczelkami?
Wystarczy wazelinka techniczna?