| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sewciu01 Omega Carawan Szamotuły/k Poznania | 2004-12-18 12:41:06 witam mam pytanko !!
mam omege 2,3 TDI i kłopot z predkościomierzem ,nie wiem gdzie szukac przyczyny takiego działania:/ objaw mam taki: podczas rozpedzania auta wskazówka bardzo wolno sie podnosi do predkosci z którą jade np.100km/h po wychamowaniu do ok 60 km/h nadal pokazuje 100km/h .dopiero jak zatrzymam auto do 0km/h wskazówka opada . W pewnym momencie przestał mi równiez działać obrotomierz czy jedno z drógim ma coś wspólnego ,czy są to dwie osobne usterki ?? jesli ktoś wie jak rozwiazać te problemy to proszę o pomoc !! wielkie dzieki !! |
sewciu01 Omega Carawan Szamotuły/k Poznania | 2004-12-19 18:34:44 naprawde nikt nie umie mi pomóc ?? podpowiedźcie mi gdzie szukac przyczyny takiego działania !!
p.s.Wesolych Świat i Szczęśliwego Nowego Roku |
caller opel OMEGA A Świdnica | 2004-12-19 22:24:13 Według mnie to twoje zegary są elektroniczne, oczywiście obrotomierz, ale też i prędkościomierz, dlatego awaria może tkwić w elektryce deski zegarów i może tylko jedna z wtyczek jest poluzowana i występują braki w napięciu, albo jakiś element elektroniczny zegarów jest spalony. Wtedy zegary do wymiany. (Widziałem ostatnio takie zegary na allegro)
Wyciągnij i sprawdź, jakie masz zegary. Nie słyszałem o takiej usterce przy prędkościomierzu napędzanym linką, być może linka jest gdzieś uszkodzona, może wygięta albo ściśnięta po jakimś uderzeniu kamienia. Wtedy linka do wymiany. |
Edmund_Dantes LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2004-12-20 14:24:32 Witam
Z tego co pamiętam to obrotomierz jest zasilany z takiej małej pradnicy (tacho) na alternatorze Sprawdż połączenie przewodów pomiedzy zegarem a pradniczką lub prosciej napięcie pomiędzy masą a wyjściem prądnicy (voltomierzem zakres stały i oczywiście na włączonym silniku Jeden gazuje drugi mierzy Pozdrawiam Edmund Dantes |
sewciu01 Omega Carawan Szamotuły/k Poznania | 2004-12-20 20:07:45 dzieki sparawdze to |