Czy zatkany wlot powietrza to konieczność ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem użytkownikiem samochodu Skoda Fabia 1,4 z wielopunktowym wtryskiem z roku 2000.

Od pół roku mam zamontowaną instalację gazową - mieszalnikową.
Od tego czasu zrobiłem ok. 30 000 km

W zasadzie nie narzekam - na razie - na pracę silnika. Spalanie mam na poziomie 6-7l/100km, nie mam problemów z rozruchem (kwestię przełączania się przy zminym rozruchu na gaz pozostawiam automatowi).

Zastanawia mnie jednak i niepokoi, fakt, iż w ramach "fachowo" przeprowadzonej instalacji brutalnie zatkano wlot powietrza.

Czy taka "drobnostka" nie jest jednak niebezpieczna dla silnika i jego pracy, czy mogę być w takiej sytuacji spokojny o swój samochód

Gdyby ktoś wyraził na ten temat jakąś opinie

Dzięki i pozdrawiam.

jeśli pali 6-7l a dynamika jest w porządku to tak musi być..

Dzięki mille za słowa otuchy...

... Co do dynamiki....

Oczywiście stracił na mocy jakieś 30% po zagazowaniu, ale obecnie
dynamika jazdy na PB jest identyczna jak na LPG.

Co Ty na to ?

Pozdrawiam.

Cytat:
2004-12-08 22:29:51, sebiker pisze:
Dzięki mille za słowa otuchy... ... Co do dynamiki.... Oczywiście stracił na mocy jakieś 30% po zagazowaniu, ale obecnie dynamika jazdy na PB jest identyczna jak na LPG. Co Ty na to ? Pozdrawiam.

no wlasnie przez zatkany dolot jest slabszy na bp , ale jak otworzysz calkowicie dolot to bedziesz mial cyrki na lpg .
Wiec zostaw jak jest i bedzie ok

pozdrowka

mniejsza dynamika na Pb to własnie przez zmniejszoną średnice dolotu..tak to juz jest z gazem, jedno zawsze kosztem drugiego.. swoją droga jeśli te 6-7l to wyłącznie miasto to strasny anorektyk ta fabia.

w golfie 2 1,6 mialem zatkany dolot przy zle dobranym mikserze. teraz mam mikser raczej dobrze dobrany (pod konkretny gaźnik) i nie musze miec zatkanego dolotu. Po zmianie miksera dynamika sie poprawila na benzynie (bo nie ma zatkanego dolotu) a na lpg lepiej teraz ciągnie przy wyzszych obrotach.

Dzięki za nowe informacje.

...Więc jaki mikser....

Czy ktoś ma koncepcję jaki mikser najlepiej "dogaduje się" z <Fabią 1,4 i z 2000>

Pozdrawiam wszystkich.

Cytat:
2004-12-10 06:58:40, sebiker pisze:
Dzięki za nowe informacje. ...Więc jaki mikser.... Czy ktoś ma koncepcję jaki mikser najlepiej "dogaduje się" z <Fabią 1,4 i z 2000> Pozdrawiam wszystkich.

Najlepiej taki jaki jest dedykowany przez producenta instalacji gazowych do konkretnego silnika (gazownicy czasem idą na łatwiznę i nie zawsze jest to zgodne z tym co powinno być). Podaj mi pierwsze trzy literki z num silnika to postaram sie znalesc taki mikser.